Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2011 08

Zakaj in kako ločujemo odpadke

V okviru občinskega Programa varstva okolja za obdobje 2010-2020 za Občino Jesenice smo izdelali načrt okoljskega izobraževanja z namenom ozaveščanja občanov o stanju okolja ter aktivnostih, ki jih vsak od nas lahko izvede, za izboljšanje stanja okolja oziroma se zaščiti pred negativnimi vplivi iz okolja, če ti obstajajo. Skrb za čisto in urejeno okolje mora postati naloga vsakega od nas, saj že lahko čutimo posledice mačehovskega ravnanja z okoljem, in če se naš odnos do njega v kratkem ne bo spremenil, bodo posledice vse hujše in bodo pomembno vplivale na kakovost našega življenja. Med dejavnosti, s katerimi lahko vsak prispeva k ohranjanju čistejšega okolja in naravnih virov, tako potrebnih za vzdrževanje kakovosti življenja, je tudi ločeno zbiranje odpadkov.

Zakaj ločevati odpadke?

Prvi in najpomembnejši cilj ločevanja odpadkov je, da ti ne končajo na odlagališču, temveč se jih vrne v nadaljnjo uporabo.. Odpadke zato ločujmo že na izvoru, torej v naših gospodinjstvih, in tako pomagamo zagotoviti ponovno uporabo koristnih surovin ter ustvarjanje kakovostnega komposta. Če odpadke ločujemo, to pomeni, da na urejenih odlagališčih konča le ostanek komunalnih odpadkov, zaradi česar odlagališča lahko dlje časa sprejemajo odpadke, poleg tega pa tudi manj obremenjujemo okolje in varčujemo z energijo, ki bi jo sicer potrebovali za izdelke iz surovin. Z ločenim zbiranjem odpadkov torej industriji zagotovimo stalen vir dragocenih surovin in energije, odlagališča pa so manj obremenjena in tako lahko dlje časa nudijo prostor odpadkom.

Kako ločujemo odpadke?

Ločujemo kuhinjske odpadke, ki nastanejo v gospodinjstvih in sicer, s kompostiranjem na lastnem vrtu skupaj z vrtnimi odpadki, z ločenim zbiranjem v rjavih zabojnikih in odvozom tako zbranih odpadkov v predelavo. Kuhinjski odpadki so odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvih pri pripravi hrane in vsebujejo veliko količino organskih snovi, zato je odlaganje kuhinjskih odpadkov med mešane komunalne odpadke zakonsko prepovedano. Stanovalci večstanovanjskih objektov in stanovanjski objekti brez vrta so avtomatično vključeni v sistem rednega odvoza kuhinjskih odpadkov, medtem ko imajo stanovalci individualnih objektov z lastnim vrtom možnost, da se sami opredelijo na kakšen način bodo ločevali kuhinjske odpadke. Vsa gospodinjstva, ki pa imajo vrt ali zelenico, lahko svoje kuhinjske odpadke skupaj z vrtnimi odpadki predelujejo na lastnem kompostnem kupu ali kompostniku. Kompostiranje je naraven proces razkrajanja organskih snovi oz. bioloških odpadkov v kompost ali rodovitno organsko gnojilo, imenovano tudi humus.

V občini Jesenice so postavljeni tudi ekološki otoki za ločeno zbiranje odpadnega papirja, stekla, pločevink in plastenk. Na ekoloških otokih se nahajajo štirje zabojniki različnih barv za ločeno zbiranje nekaterih frakcij komunalnih odpadkov in sicer moder zabojnik, odpadni papir in karton; zelen zabojnik, odpadno embalažno steklo; rumen zabojnik, plastenke z oznako PET ter zabojnik sive barve, pločevinke in plastenke. Med nevarne odpadke sodijo laki, topila, smole, kiti, kisline, baze, odpadna mazalna olja, odpadna jedilna olja, kemikalije, čistila, kozmetična pralna sredstva, zdravila, škropiva, fluorescentne cevi, barve, črnila, embalaže iz tiskalnikov, embalaža, ki je onesnažena z nevarnimi snovmi. Občasni lahko nevarne odpadke iz gospodinjstev oddajo tudi na Zbirnem centru Jesenice, ki se nahaja na Prešernovi cesti na Jesenicah (mimo trgovine Spar proti Dinosu).

Na Zbirnem centru Jesenice lahko občani oddajo tudi ostale odpadke in sicer papir in lepenko, steklo, plastenke, odpadke iz kovin, les, tekstil in obutev, jedilna olja in maščobe, barve, lepila, črnila in smole, detergente, baterije in akumulatorje, električno in elektronsko opremo, kosovne odpadke, zeleni odrez.

 

S kratka, več kot bomo ločevali, manj okoljske dajatve bomo vsi plačevali !

 

Prebrano 7562 krat Nazadnje urejano na torek, 08 november 2011 12:28