Novice

mar  2018 14

18. kviz mesta Jesenice o zgodovini šolstva

18. kviz mesta Jesenice o zgodovini šolstva Foto: Nik Bertoncelj

Pred praznikom občine Jesenice, ki ga ta obeležuje 20. marca, v Mladinskem centru Jesenice in Gornjesavskem muzeju pripravijo tradicionalni zaključek šolskih kvizov o poznavanju zgodovine Jesenic. Letošnja tema je bilo šolstvo in njegova bogata zgodovina na Jesenicah.

Ob občinskem prazniku se šolarji in dijaki jeseniških osnovnih in srednjih šol pomerijo v znanju zgodovine mesta Jesenic na kvizu, ki ga organizirajo Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Zavod za šport Jesenice - Mladinski center Jesenice. Letošnje leto jim je bila tematika bližje, saj se je dotikala šolstva, spoznavali so namreč bogato zgodovina šolstva na Jesenicah. Po izvedenih tekmovanjih na OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela, OŠ Poldeta Stražišarja, Gimnaziji Jesenice in Srednji šoli Jesenice so se ekipe pomerile še na zaključnem tekmovanju v dvorani kina Železar, kjer so se tradicionalno pomerile mlajše in starejše ekipe osnovnošolcev ter po dve ekipi gimnazije in srednje šole Jesenice. Mlade tekmovalce je uvodoma pozdravila podžupanja Vera Pintar, ki je pozdravila njihovo zanimanje za bogato zgodovino domačega kraja in jim zaželela veliko sreče in znanja.

Na šolskih tekmovanjih se je letos skupaj pomerilo 118 tekmovalcev (40 z Osnovne šole Prežihovega Voranca, 30 z OŠ Toneta Čufarja, 20 z OŠ Koroška Bela, 3 z OŠ Poldeta Stražišarja, 10 z Gimnazije Jesenice in 15 s Srednje šole Jesenice), na finalno tekmovanje pa se je uvrstilo 24 osnovnošolk in osnovnošolcev ter 12 dijakinj in dijakov.

V kategoriji mlajših osnovnošolcev, je prvo mesto zasedla ekipa OŠ Koroška Bela (v sestavi Jana Čušin, Ana Račič in Ajda Zaveljcina), drugo OŠ Toneta Čufarja (v sestavi Patricija Zupan, Zoja Kalan in Erazem Tomšič), tretje OŠ Poldeta Stražišarja (v sestavi Enej Vidic, Luka Skumavc in Matic Potočnik) in četrto OŠ Prežihovega Voranca (v sestavi Natalija Trkulja, Tina Seljak Globočnik in Glorija Kladnik Pirc). Pri starejših osnovnošolcih je prvo mesto zasedla OŠ Toneta Čufarja (v sestavi Kaja Kalan, Hana Glavič in Ema Kermc), drugo mešana ekipa Mladinskega centra Jesenice (v sestavi Živa Kastelic, Klara Klobučar in Nika Zrnić), tretje OŠ Prežihovega Voranca (v sestavi Lejla Kaltak z OŠ Toneta Čufarja, Nika Sintič z OŠ Prežihovega Voranca in Mark Medja z OŠ Koroška Bela) in četrto OŠ Koroška Bela (v sestavi Zoja Beg, Miha Černe in Maja Kučina).

Pri srednješolcih sta si prvi dve mesti razdelili druga in prva ekipa Gimnazije Jesenice (v sestavah Lucija Mežek, Domen Mirtič Dolenec in Matej Župančič ter Natalija Šmitran, Hana Gaser in Žan Žiga Lešnjak), tretje in četrto mesto pa ekipi Srednje šole Jesenice (v sestavah Dijana Talić, Ema Kolar in Laura Kogoj ter Ahmed Bjelkić, Igor Živanović in Dejan Kovač).

Prva nagrada, ki jo, poleg vrste praktičnih nagrad, poklanja Občina Jesenice, je panoramski polet z letalom nad Jesenicami.

Prebrano 1566 krat Nazadnje urejano na četrtek, 15 marec 2018 15:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave