Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2018 13

Olimpijsko vzdušje Podmežaklo

Olimpijsko vzdušje Podmežaklo Foto: Foto Vidmar

Drugi dan turneje slovenske olimpijske bakle, po začetku poti v Mojstrani, je olimpijska bakla obiskala svetišče slovenskega hokeja, dvorano Podmežakla, kjer jo je pričakalo okoli tisoč ljubiteljev športa.

Po začetku slovenske turneje Slovenske olimpijske bakle v Mojstrani sta v četrtek olimpijska bakla in olimpijski navijaški duh obiskala tudi Jesenice. Baklo je iz Mojstrane pripeljal na Jesenice legendarni Tomaž Razingar, od Kolperna do dvorane Podmežakla pa so jo pospremili jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in olimpijci Edo Hafner, Zvone Šuvak, Drago Mlinarec, Ivan Ščap, Robert Kerštajn ter Alenka Dovžan, kot zadnji, glavni nosilec bakle pa jo je v dvorani prevzel paraolimpijec Jernej Slivnik in jo slavnostno pripeljal na oder. 

Tudi Podmežaklo so otroci jeseniških šol poslali dobre želje slovenskim športnikom in športnicam, ki se bodo podali na olimpijske in paraolimpijske igre v Južno Korejo, himno je zaigral Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, poskrbljeno pa je bilo tudi za športne vsebine, tako so obiskovalci lahko streljali na gol, ki sta ga branila mlada jeseniška vratarja, spoznali curling, preizkusili ravnotežje, ki ga najbolj potrebujejo umetnostne drsalke, in usklajenost v tandemski hoji na smučeh.

Kot je povedal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, je zelo ponosen, da so tudi Jesenice med osmimi kraji, ki jih bo obiskala slovenska olimpijska bakla:

„Dogodek je zelo prijeten, saj spodbuja navijaški duh, še posebej pa je dobrodošel na tem mestu, v dvorani Podmežakla, ki je bila in je valilnica talentov, ki so zastopali Jesenice na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Tako ne smemo pozabiti, da je iz nekdanje občine Jesenice, torej od Rateč do Rodin, na olimpijske igre odšlo preko 120 vrhunskih športnikov, kar je zagotovo posebnost ne le v slovenskem, ampak v svetovnem merilu.“ Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger

Kot je še dodal Mencinger, je to dokaz dolgoletnega dobrega in uspešnega dela v športu, športnikom in športnicam pa je zaželel veliko uspeha in športne sreče na olimpijskih igrah.

Paraolimpijec Jernej Slivnik, ki je ravno izpolnil normo za nastop v Pjongčangu, in mu je pripadla čast, da je na oder prinesel slovensko olimpijsko baklo, je ob tem dejal:

„Čast je ogromna. Bakla je eden glavnih simbolov olimpijskih in paraolimpijskih iger, tako mi to res zelo veliko pomeni.“ Paraolimpijec Jernej Slivnik

Med nosilci slovenske olimpijske bakle je bil tudi smučarski tekač, udeleženec zimskih olimpijskih iger v Albertvillu leta 1992, Robert Kerštajn, danes ravnatelj osnovne šole Prežihovega Voranca, ki je zelo pozdravil takšno spodbujanje olimpijskega duha, ki ga je pogrešal že prej:

„Kot olimpijec vem, kaj je treba vse žrtvovati, da prideš na olimpijske igre, drugo pa je popularizacija olimpijskega gibanja in športa. Prihajajo novi rodovi športnikov, ki prevzemajo olimpijsko baklo. Takšni dogodki, mogoče bi se lahko začeli že pri kakšnih prejšnjih olimpijskih igrah, pa na mlade prenašajo olimpijski duh, jim sporočajo, da šport nekaj pomeni, da olimpijske igre nekaj pomenijo in da je šport lep, da se iz njega lahko naučimo marsikaj koristnega za življenje, od organiziranosti, vztrajnosti, truda in drugega, kar jim bo koristilo skozi vse življenje.“ Robert Kerštajn

Prebrano 4117 krat Nazadnje urejano na petek, 23 marec 2018 09:23

Mediji