Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2017 05

Pohodništvo v občini Jesenice

Razgledna ploščad pod slapom Šum Razgledna ploščad pod slapom Šum foto: Ambrož Černe

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske smo uspešno zaključili z letošnjimi aktivnostmi v sklopu projekta Pohodništvo v občini Jesenice. Glavni cilj je bil ureditev poti, ki povezujejo Blejsko Dobravo s sotesko Vintgar in še nekaj vzporednih aktivnosti.

Poti, po katerih je iz vasi možen dostop do soteske, smo uredili in ustrezno označili, stare usmerjevalne table pa smo zamenjali z novimi. Te so poenotene z ostalimi pohodniškimi usmerjevalnimi tablami v občini Jesenice. Usmeritve obiskovalca povedejo z Blejske Dobrave po urejeni poti skozi vas ali mimo pokopališča. V okviru aktivnosti je bila septembra postavljena lesena razgledna ploščad pod slapom Šum, ki obiskovalcem omogoča varnejši, kvalitetnejši in okolju prijazen ogled slapu, hkrati pa tudi onemogoča hojo po številnih divjih stezicah v okolici slapu. V soglasju s TD Gorje je bila urejena tudi pešpot skozi Strmo stran. Markirana je z rumenimi markacijami, ki označujejo lokalne pešpoti nižjega ranga od planinskih poti. Poleg tega smo v sodelovanju s TIC Jesenice in KS Blejska Dobrava v središču vasi postavili informacijsko tablo z zemljevidom, ponudniki prenočišč ter naravnimi in kulturnimi znamenitostmi na tem območju.

Že drugo leto v okviru projekta deluje delovna skupina za pohodništvo, ki spremlja stanje lokalnih pešpoti in jih vzdržuje ter daje predloge za nadaljnje delo. Skupino sestavljajo predstavniki različnih društev iz jeseniške občine – dejavni so TD Golica, PD Jesenice, ŠKD Obranca, DU Jesenice, Projekt Natura, TIC Jesenice, Zavod za šport Jesenice in RAGOR.

Ker ugotavljamo, da z lansko izdajo pohodniškega zemljevida zanimanje za pohodniške poti v občini narašča, bomo z izboljševanjem in dopolnjevanjem trenutne mreže nadaljevali tudi v letu 2018.

 

Ambrož Černe, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Prebrano 2667 krat