Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2017 22

Slavnostna akademija ob 20-letnici PVD Sever Gorenjska

Slavnostna akademija ob 20-letnici PVD Sever Gorenjska Foto: Valentin Klemenčič / www.sever-gorenjska.si

V petek, 20. oktobra, je v kino dvorani Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah potekala slavnostna akademija ob 20. obletnici delovanja Policijsko veteranskega društva Sever Gorenjska. Program je povezovala Branka Smole, za vmesne glasbene točke pa so poskrbeli citrarka Tanja Zajc Zupan, pevka Teja Saksida in kvartet klarinetov Policijskega orkestra.

Slavnostne akademije se je v vlogi župana gostitelja udeležil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko tak dogodek gosti ravno na Jesenicah, kjer se je ob osamosvojitvi dogajalo ogromno aktivnosti, ki so pomembno vplivale na nadaljnji razvoj dogodkov in na razvoj naše države, kakršno poznamo danes.

»Dogodki ob osamosvojitvi so še vedno živi tako v spominu ljudi, ki so jim bili priča, kot še posebej tistih, ki so v njih sodelovali. Veseli me, da tudi z delovanjem društva pripomorete, da ti spomini ne zamrejo, hkrati pa opominjate, da današnja suverena, demokratična in samostojna Slovenija ni samoumevna, temveč ste zanjo zaslužni pogumni posamezniki, ki ste za svojo državo pred več kot 25 leti tvegali svoja življenja. Ob tej priložnosti se zato vodstvu in članom društva PVD Sever Gorenjska ponovno zahvaljujem za vaša pogumna dejanja in vam ob okroglem jubileju društva iskreno čestitam«, je zaključil.

Zbrane so poleg župana Mencingerja pozdravili tudi podpredsednik Združenja Sever in predsednik PVD Sever Gorenjska Jože Mencin, predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas, državni sekretar Ministrstva RS za notranje zadeve Boštjan Šefic in namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički, slavnostni govornik pa je bil Drago Zadnikar, prvi predsednik PVD Sever Gorenjska.

V nadaljevanju sta aktualni predsednik PVD Sever Gorenjska Jože Mencin in nekdanji predsednik društva Stanislav Ficko podelila posebne jubilejne plakete društva njegovim ustanovnim članom, predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas in Jože Mencin pa sta podelila priznanja Združenja Sever.

Drugi del slavnostne akademije se je odvil v gledališki dvorani Gledališča Tone Čufar Jesenice. Na slavnostnem koncertu so nastopili Policijski orkester pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Nejca Bečana ter operni pevec Janez Lotrič.

 

PVD Sever Gorenjska je prostovoljno, nepridobitno, samostojno, nepolitično združenje udeleženk in udeležencev vojne za Slovenijo, ki so kot pripadniki organov za notranje zadeve ali kot državljani sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji, ali so bili s svojimi aktivnostmi neposredno vključeni v vojno za osamosvojitev Republike Slovenije. Kakor je v programu povedala povezovalka programa, se ime društva sicer nanaša na akcijo SEVER, ki je v nekdanji skupni državi pripeljala do popolne mobilizacije slovenskih organov za notranje zadeve. S to akcijo so slednji 1. 12. 1989 preprečili t. i. »miting resnice«.
Prebrano 3637 krat Nazadnje urejano na torek, 24 oktober 2017 15:01