Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2017 14

Preko 150 udeležencev na Zakopu

Preko 150 udeležencev na Zakopu Foto: Andraž Sodja

Več kot 150 udelžencev, med njimi tudi okoli 50 pohodnikov, se je minulo soboto poklonilo spominu na dogodke izpred 76 let, ko so v boju proti okupatorju na Mežakli padle prve žrtve.

Drugi konec tedna v avgustu svoj krajevni praznik praznuje krajevna skupnost Podmežala. Tradicionalno se krajani zberejo na Zakopu na Mežakli, kjer s kulturnim programom in druženjem počastijo spomin na dogodke iz časov druge svetovne vojne, prve borce in prve žrtve na Mežakli, obiščejo pa tudi partizansko bolnišnico, ki je bila lani prenovljena. Letos se je na Zakopu zbralo preko 150 krajanov, med njimi tudi okoli 50 pohodnikov, ki nadaljujejo že 36 let staro tradicijo pohodov na Zakop.

Zbrane so nagovorili predsednik sveta krajevne skupnosti Podmežakla Aljoša Ulčar, podžupanja Vera Pintar in predsednik krajevnega združenja borcev za vrednote NOB Podmežakla Aleksander Jernejc. Vsi trije govorci so poudarili pomen vrednot boja proti silam nacizma in fašizma, poguma in srčnosti ter ohranjanja spomina na tragedije vojne, saj le z ohranjanjem spomina zagotavljamo, da se takšni dogodki ne bodo ponovili. Krajevna skupnost je poskrbela tudi za prehrano in brezplačen avtobusni prevoz, želijo pa si, da bi tradicija srečanj na Mežakli ostala še dolgo in bi se udeleženci z veseljem vračali ter se družili s sosedi in prijatelji v zavetju tihih gozdov Mežakle.

Prebrano 2401 krat Nazadnje urejano na četrtek, 17 avgust 2017 08:36