Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2017 03

Počastili spomin na vojne dogodke na platoju Karavanke

Tudi letos se je  proslava ob dnevu državnosti - 25. juniju - odvijala nekaj dni kasneje, natančneje 30. junija, ko so se leta 1991 na platoju Karavanke odvijale prelomne bojne operacije.

Občina Jesenice je v petek, 30. junija, skupaj z OZVVS Zgornja Gorenjska in PVD Sever Gorenjska pripravila tradicionalno spominsko srečanje na platoju Karavanke. Na platoju se je zbralo okoli 150 obiskovalcev, ki so s svojo prisotnostjo počastili spomin na prelomno dogajanje na platoju Karavanke v vojnih dneh leta 1991. Tedaj so plato Karavanke zasedle enote zvezne Milice in Jugoslovanske ljudske armade, ki pa so po dolgotrajnih pogajanjih in nekaj bojnih operacijah na obeh straneh le tega tudi zapustile.

Obiskovalce je pozdravil župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril pomen  dogajanja leta 1991 ter spomnil na enotnost Slovenk in Slovencev v tistih nevarnih časih.Vlogo slavnostnega govornika je po odpovedi ministrice za delo, družino in socialne zadeve dr. Anje Kopač Mrak prevzel podpredsednik OZVVS Zgornja Gorenjska Janko Sebastijan Stušek, ki je v nagovoru podrobno orisal dogajanje ob zasedbi platoja Karavanke, bojne operacije in ozadje dogajanja, ki je pripeljalo do mirnega umika sil s platoja, brez prelivanja krvi.

Pomemben del prireditve je bilo tudi razvitje praporja območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Jesenice, na katerega je trak pripel župan Tomaž Tom Mencinger.

V kulturnem programu so sodelovali pevci veteranskega pevskega zbora območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo zgornja Gorenjska, Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora in mladi pevci, program pa je povezovala Branka Smole.

Prebrano 2906 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 10 julij 2017 15:42

Mediji

Video arhiv GTV - Gorenjske televizije http://www.gtv.si/index.php?option=com_content&task=category§ionid=1&id=37&Itemid=2