Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2016 03

Na prvomajskem praznovanju okoli 200 Jeseničanov kljubovalo vremenu

Na prvomajskem praznovanju okoli 200 Jeseničanov kljubovalo vremenu Foto: Andraž Sodja

Na osrednji proslavi ob prvem maju – prazniku dela na Pristavi v Javorniškem Rovtu je okoli 200 obiskovalcev, ki so kljubovali slabemu vremenu, nagovoril podpredsednik sindikata Skei Vili Novak.

Jesenice – Osrednjo prvomajsko proslavo na Jesenicah, ki se že tradicionalno odvija na Pristavi v Javorniškem Rovtu, je zaradi slabega vremena letos obiskalo precej manj obiskovalcev. V prireditvenem šotoru se je zbralo okoli 200 obiskovalcev, ki so poudarili, do so si delavci pred dobrimi stotimi leti izborili več pravic, a prvi maj kot praznik dela vse bolj vračamo v čase, ko so je delavskih pravic vse manj. Uradni del so, kot že tradicionalno, začeli z nastopom Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora, ki je pred tem že od zgodnjih jutranjih ur igral budnico po Jesenicah.

Zbrane obiskovalce je nato pozdravil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril pomen praznika in nekatere nove pridobitve občine Jesenice v minulem letu ter izpostavil velik gospodarski potencial Jesenic s številnimi uspešnimi izvozno usmerjenimi podjetji.

Letošnji slavnostni govornik je bil podpredsednik sindikata kovinske in elektro industrije SKEI Vili Novak, ki je poudaril, da na dan, ki ga zaznamujejo delavski protesti, sindikati opozarjajo na krivice:

»Ko smo se odločali za samostojno Slovenijo, nam je bilo obljubljeno marsikaj. Do politike moramo biti kritični, saj skoraj nič od obljubljenega niso realizirali. V upravljanje so dobili dokaj razvito državo s pridnimi delavskimi rokami in naravnimi bogastvi. Če pa pogledamo sliko, kot jo imamo sedaj, pa lahko ugotovimo da imamo za zahvalo veliko število delavcev in delavk, ki zaslužijo ravno toliko, da se stežka prebijajo iz meseca v mesec, veliko število delavcev živi na pragu revščine, upokojence, ki dobijo ravno toliko pokojnine da lahko plačajo položnice in mlade, ki se kljub službi ne morejo osamosvojiti, srečneži pa so tisti, ki službo sploh imajo.« podpredsednik sindikata kovinske in elektro industrije SKEI Vili Novak

Kot je še poudaril Novak, Slovenci radi oproščajo, a ne smejo pozabiti 25 let laži in ponižanj s strani politikov, ki so eni in isti ves ta čas:

»Enkrat jim bo potrebno povedati da so vse zapravili, vključno z našim zaupanjem. Tudi za sindikate velja, da nismo popolni, a smo edini pravi zaveznik delavskega gibanja v Sloveniji. Pogajanja z delodajalci so vedno težja, a ko bo padel SKEI, bo padlo tudi sindikalno gibanje. Junija nas čaka kongres, po katerem sem prepričan, da nič več ne bo kot je bilo, jeseni pa bomo obrnili novo plat zgodbe v odnosu do delodajalcev in politike.«

Obiskovalci praznovanja so v en glas poudarjali pomen praznika dela v današnjih težkih časih za delavstvo in opozarjali, da srednjega sloja ni več, kar ocenjujejo kot zelo nevarno, saj ko oblast udari po revežih, ti kmalu nimajo več kaj izgubiti.

Prebrano 3315 krat Nazadnje urejano na torek, 03 maj 2016 09:12