Skok na osrednjo vsebino

Najave

Ines Dvoršak

predstavnica Občine Jesenice za odnose z javnostmi
T: 04 586 92 34, E: ines.dvorsak@jesenice.si

Konec prejšnjega tedna se je pričela težko pričakovana tehnična sanacija školjke bazena na kopališu Ukova. V skladu s projektno dokumentacijo in priporočili Gradbenega inštituta ZRMK so se pričeli posegi, ki bodo statično utrdili stene bazena. Umestila se bo nova armatura, ki se bo pred dobetoniranjem sten bazena delno sidrala v obstoječo AB konstrukcijo bazena, na delih ki so najbolj statično obremenjeni. Pogodbeni izvajalec, Kovinar gradnje ST d.o.o. Jesenice, zaključek del predvideva v pogodbenem roku, to je do 20. 6. 2023, pri čemer bo potrebno upoštevati eventuelne neugodne vremenske razmere, ki bi lahko vplivale na potek del.

Mestna občina Kranj, Občine Bled, Kranjska Gora, Jesenice, Jezersko, Vodice in Žiri ter Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Kranj, BC Naklo, OŠ Šenčur in Razvojna agencija Sora skupaj organizirajo veliko delovno akcijo Očistimo Gorenjsko invazivk, ki bo namenjena odstranjevanju invazivnih tujerodnih vrst (ITV) rastlin na območju občin. Potekala bo v soboto, 10. junija 2023.

Tudi letos bo poletje na Jesenicah v znamenju različnih dogodkov. Letos jih glavni organizatorji, Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Zavod za šport Jesenice, organiziramo pod imenom Jeseniško poletje 2023.

Župan mag. Peter Bohinec se je danes v svojem kabinetu sestal s predsednikom Območnega odbora Sindikata upokojencev Slovenije Gorenjske Rudolfom Jevškom in sekretarko teritorialne oblike Mirelo Žnidarec. Gosta sta županu predstavila projekt izboljšanja bivalnih pogojev in mobilnosti starejših občanov z vgradnjo dvigal v petnadstropne stavbe.

Trg Toneta Čufarja vztrajno pridobiva lepšo podobo. Kot odprt urbani prostor smo ga v zadnjih dneh opremili še s pitnikom, danes pa so bile nameščene tudi nove klopi. Te bodo občankam in občankam omogočile počitek med sprehodom ali opazovanje igre otrok ter prijetno kramljanje z znanci, pitnik s tekočo pitno vodo pa, (poleg fontane, iz katere voda ni pitna), pa lažje premagovanje poletne vročine.

Nove klopi so bile postavljene v okviru projekta "Urbane klopce na Čufarjevem trgu" v okviru participativnega proračuna Jes odločam za obdobje 2022-2023.

Na območju gozda nad nekdanjim otroškim igriščem Zarja na Cesti Toneta Tomšiča je Zavod za gozdove Slovenije odkazal od lubadarja napadeno drevje, zato bo družba Slovenski državni gozdovi začela s sečnjo in gradnjo gozdne vlake nad območjem igrišča, ki bo potrebna za potrebe spravila lesa. Po končanih delih bodo dostopno pot do igrišča uredili, med samimi deli pa bo pot blatna in neurejena. Območje nekdanjega igrišča, ki sicer že nekaj časa ni več v upravljanju občine Jesenice, saj leži na zemlji, ki je v državni lasti, je še vedno območje zadrževanja, zato javnost pozivamo k previdnosti.

Prejšnji teden je na kegljišču Podmežakla potekalo 43. srečanje kegljačev občin Jesenice in Šentjakoba v Rožu. Udeležence sta pozdravila tudi župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec in podžupan Šentjakoba v Rožu g. Karl Fugger.

Od 22. 5. do 31. 5 bodo v okviru aktivnosti participativnega proračuna potekale delavnice za občane. Te bodo namenjene predstavitvi samega projekta participativnega proračuna, načinov sodelovanja, predvsem pa bo s pomočjo prisotnih predstavnikov občinske uprave možno oblikovati osnutke predlogov projektov na način, da bodo ti izvedljivi in se bodo tako lahko uvrstili na glasovanje. Delavnice, ki bodo izvedene v živo, bodo potekale po naslednjem razporedu:

 

OBMOČJE

KDAJ

KJE

KS Slovenski Javornik – Koroška Bela

Ponedeljek, 22. maj 2023, ob 17.00

 

Kulturni dom na Slovenskem Javorniku (razstavni salon Viktorja Gregorača)

Cesta Borisa Kidriča 37/c

KS Blejska Dobrava

Torek, 23. maj 2023, ob 17.00

Dvorana KS Blejska Dobrava

Blejska Dobrava 44

KS Planina pod Golico

Sreda, 24. maj 2023, ob 17.00

Dvorana KS Planina pod Golico, Planina pod Golico 31

KS Sava in KS Podmežakla

Ponedeljek, 29. maj 2023, ob 17.00

Kolpern na Stari Savi (banketna dvorana)

Fužinska cesta 2

KS Hrušica

Torek, 30. maj 2023, ob 17.00

Zgornja dvorana KS Hrušica

Hrušica 55/a

KS Plavž

Sreda, 31. maj 2023, ob 17.00

Avla pred prostori KS Plavž

Cesta Cirila Tavčarja 3/b

 

Projektni predlog bo nato možno oddati najkasneje do 9. 6. 2023, glasovanje pa bo potekalo med 28. 8. in 3. 9. Vse dodatne informacije, vključno z obrazcem za oddajo projektnih predlogov, so na voljo TUKAJ.

 

10. maja 2023 je Kulturno društvo Vintgar obeležilo 100 let od ustanovitve tedaj Delavsko prosvetnega društva, danes Kulturnega društva Vintgar. Na jubilejno leto kvintet Vintgar v svojih napovedih nastopov opozarja že od leta 2020, ko so postavili novo spletno stran, v tem času so pripravili, posneli in izdali tudi zgoščenko, ki je uradno izšla decembra lani. V teh dneh bo izšel nov video Radovna po istoimenski avtorski skladbi iz zgoščenke, pripravljajo pa tudi fotografsko razstavo, ki bo del prireditve ob prazniku KS Blejska Dobrava. Zaključno dejanje v počastitev obeh obletnic, 10 let kvinteta Vintgar ter 100 let društva, bodo obeležili še 11. novembra v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, ko načrtujejo gala koncert z glasbenimi gosti.

Ob 100. obletnici Kulturnemu društvu Vintgar iskreno čestitamo.

Tedni vseživljenjskega učenja so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Potekali bodo od 15. maja do 18. junija 2023.

Cepilni center Zdravstveni dom Jesenice bo imel v torek, 16. maja 2023 med 8. in 15. uro »DAN ODPRTIH VRAT za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam«. To cepljenje se posebej priporoča osebam s kroničnimi boleznimi.

Destinacijska znamka Jesenice (Visit Jesenice) je od leta 2021 odeta v novo podobo, s katero se želijo Jesenice kot destinacija na stičišču Julijskih Alp in Karavank še močneje postaviti na turističnem zemljevidu Slovenije ter okrepiti svojo prepoznavnost kot navdihujoča gorska destinacija. Ta teden pa se je v novo, sodobnejšo podobo odela tudi spletna stran https://visit.jesenice.si/, ki obiskovalce na bolj privlačen, preprost in moderen način vabi k obisku Jesenic ter jim nudi vse potrebne informacije pred oziroma med njihovim obiskom. Spletna stran je zasnovana v dveh jezikovnih različicah – poleg slovenskega še v angleškem jeziku –, na njej obiskovalci še vedno najdejo tudi koledar prihajajočih dogodkov na Jesenicah, naročijo pa se lahko naročijo tudi na e-novice.
Vzpostavitev obnovljene spletne strani Visit Jesenice smo na Občini Jesenice načrtovali še pred začetkom maja, torej meseca cvetenja narcis. Takrat namreč beležimo povečano povpraševanje po informacijah, povezanih z narcisami in obiskom Jesenic, nova spletna stran pa bo obiskovalcem spletne strani omogočila še prijaznejšo uporabniško izkušnjo.

Na novi spletni strani je trenutno aktiven tudi kratek nagradni kviz, vezan na informacije, objavljene na novi spletni strani - vse zainteresirane vabimo, da ga rešijo in se tako potegujejo za različne nagrade.

Občina Jesenice bo izvajanje participativnega proračuna, poimenovanega »JES odločam«, nadaljevala tudi v letih 2024 in 2025.

Participativni proračun je način razporejanja proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi odločate neposredno občanke in občani. V proračunu Občine Jesenice bo v letih 2024 in 2025 projektom, ki po mnenju občank in občanov izboljšujejo kakovost življenja v občini, namenjenih skupno 280.000 €, od tega 40.000 € za vsako krajevno skupnost. S podajanjem predlogov in glasovanjem lahko pri participativnem proračunu sodeluje vsak občan oz. občanka, ki ima stalno prebivališče v občini Jesenice in je star/-a 16 let ali več. Na ta način lahko aktivno prispevate k izboljšanju kakovosti v mestu.

Skladnost projektnih predlogov z merili bo preučila delovna skupina, imenovana v ta namen, dokončni projektni predlogi pa bodo dani na glasovanje. Tisti projektni predlogi, ki bodo pri glasovanju prejeli največ glasov, bodo uvrščeni v predlog proračuna Občine Jesenice za leti 2024 in 2025 in se bodo v teh dveh letih tudi izvedli.

 

Uporabne povezave