Skok na osrednjo vsebino

Najave

jun  2020 17

Poletna muzejska noč: Fužinarska noč na Stari Savi

Noč ima svojo moč, pravijo. Zato vas iz Gornjesavskega muzeja Jesenice vljudno vabijo, da jo izkusite na svoji koži in ugotovite, če rek drži.
 

V soboto, 20. junija 2020, bodo že čez dan talivci iz Železnikov postavljali vetrno peč, jo od 15. ure dalje zakadili, prižgali in potem vse do noči v njej talili železovo rudo. Od 15. ure dalje bo odprt Muzej delavske kulture v Kasarni, kamor vabimo na brezplačen ogled stalne etnološke razstave o načinu bivanja in življenja delavskih družin s Stare Save. Fužinarska noč pa se pričenja ob 18. uri z odprtjem državne fotografske razstave Človek in kovina, ki jo v sodelovanju z našim muzejem organizira Fotografsko društvo Jesenice. Predstavljene bodo vse prejete fotografije, razstavljene pa nagrajene. Sledila bo tudi podelitev nagrad najboljšim. Razstava bo v Banketni dvorani v Kolpernu na ogled vse do 21. avgusta 2020. Nadaljevanje Poletne muzejske noči pa bo sledilo na trgu na Stari Savi s prepletom že najavljenih vsebin. V okviru akcije Naša industrijska dediščina naš ponos, ki jo sofinancirata EU sklad za regionalni razvoj RS ter Občina Jesenice, bosta predstavljeni dve novi železarski igri Zalaganje plavža in Prižig plavža. Spoznali boste tudi fužinarje, ki so nekoč krojili usodo mesta in pisali zgodbe življenja na Stari Savi. Večer bo glasbeno obarvan. Noč bomo pričakali ob zvokih lokalnega dua Johnny and the Rainbow.
 

Tudi letošnja Poletna muzejska noč bo le korak stran, zato vabljeni v fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenice. Vstopnine ni.

Prebrano 971 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave