Skok na osrednjo vsebino

Najave

feb  2020 18

Na Hrušici oživljajo jeseniški karneval

Prihaja pustni čas in Hruščani so se odločili, da bodo pretekla desetletja lokalne prireditve Pokop pusta na pepelnično sredo nadgradili s tradicijo, ki jo je Hrušica nekoč imela.

 

V prejšnjem stoletju je bila Hrušica v pustnem času znana po zelo zanimivih in dobro pripravljenih pustnih povorkah, ki so redno prihajale tudi na Jesenice. Od zadnje takšne letos mineva trideset let. Pustna satira in norčavost je bila vedno rdeča nit takih povork, bolj domiselne kot so bile in bolj kot so se odražale vezano na aktualno politiko in dogajanje, več smeha so požele. Velikokrat je skrivnost namreč v detajlih, ki jih opaziš, ko si vzameš čas za opazovanje.
Tradicionalno je Hrušica ohranila skoraj vsakoletno povorko s pokopom pusta na pepelnično sredo. Letos pa so se odločili, da bo poudarek na pustni soboti, in to na veliko, dolgo, široko in pompozno. Priprave so v polnem teku, entuziazma ne manjka, celo veliko ga je. Kot pravijo v KŠD Hrušica je veliko navdušencev, ki tešejo, gradijo, zabijajo, barvajo, rišejo, pišejo in krasijo vozove za povorko. Teh bo v sprevodu precej, rdeče niti dogodka pa ne želijo izdati. Tako bo po cesti od Hrušice do Čufarjevega trga na Jesenicah, tja grede čez Tavčarjevo cesto in nazaj grede čez Bokalovo, potovala cela kolona traktorjev s tematsko, na hudomušen način predelanimi in nadgrajenimi vozovi s pripadajočo ekipo in vsemi, ki bodo želeli biti zraven.

Na Čufarjevem trgu bo od 12. do 13. ure povorka obstala in pripravila zabavno–šaljiv, neresen ter kritično samoironičen, neponovljiv program. Ob 13.00 se vračajo nazaj na Hrušico, na Plac. Tam se bo od 16.00 dalje pod šotorom odvijal ne preveč strogo kulturen program za otroke, izbor najboljših mask za odrasle in otroke, zvečer in pozno v noč pa bo ples v maskah, za kar bo poskrbela glasbena skupina Full gas. Kot dodaja Elizabeta Kejžar, predstavnica pustne oblasti, se bo dogodek tradicionalno zaključil s pokopom na pepelnično sredo, 26. 2. 2020, ko bo ležal na parah v poslovilni vežici v Pizzeriji Trucker na Hrušici. Od 10. ure dalje lahko pridete kropit in se posloviti od njega. Pogreb bo od 17.00 dalje v sprevodu v ožjem družinskem krogu, kamor ste vabljeni vsi. Pokopan bo na Placu, kjer je tako veselo žuriral. Vse pustne maske in vse ki to niste, zabavljači, šaljivci in hudomušneži, predvsem pa ljudje dobre volje, vabljeni da se pridružite sprevodu, programu na Trgu in seveda žurki na Hrušici. V sredo vabljeni k slovesu našega ljubega Pusta. Kdor bo zamudil, naj sam sebi pripiše. Ponavljali ne bodo, pravijo. Vsaj v tem letu ne.

 

Zaradi premika povorke, ki bo dolga približno 200 metrov, bo od 10.30 do 16.00 občasno popolnoma zaprt odsek regionalne ceste Hrušica - Javornik (glavna cesta skozi Jesenice) ter del občinskih cest (Cesta Cirila Tavčarja in Ulica Staneta Bokala) do Trga Toneta Čufarja ter obratno.

OKVIRNA ČASOVNICA ZAPOR:
10:30 do 11.00 - rondo Hrušica - Slaščičarna Metuljček
11.00 do 11.30 - Slaščičarna Metuljček - cesta Cirila Tavčarja - Spominski park
11.30 do 12.00 od križišča pri Spominskem parku do Čufarjevega trga
13.00 do 14.00 - državna cesta od Čufarjevega trga do Zdravstvenega doma Jesenice
14.00 do 14.30 - občinska cesta od ZD Jesenice čez Cesto Staneta Bokala do Mavrice
14.30 do 15.00 - državna cesta od Mavrice do odseka Kopavnik na Hrušico
15.00 do 16.00 - občinska cesta od Kopavnika do Belega Polja na Hrušici

Občane prosimo za strpnost, hkrati pa za upoštevanje navodil redarjev in policistov ter spoštovanje vseh oznak in zapor na cestišču. Zapora ceste se bo na posameznih odsekih sprostila takoj, ko bo zadnji v povorki zapustil zadnje križišče. Vsi otroci, ki bodo del povorke, morajo biti v spremstvu odrasle osebe. V kolikor bodo sami, jih bodo redarji izključili iz uradne povorke.

 

Prebrano 2400 krat Nazadnje urejano na torek, 18 februar 2020 11:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave