Skok na osrednjo vsebino

Jeseniške novice

Začetki novoletnih koncertov za popestritev božičnih in novoletnih praznikov na Jesenicah segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Pobudnik je bil priznani jeseniški operni pevec Jaka Jeraša, ki je poskrbel za gostovanje opernih pevcev iz Ljubljane, nastopil je tudi Ladko Korošec. Leta 1971 so pobudo za izvedbo prevzeli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, ki so se izvedbe lotili resno in za obogatitev programa vsako leto povabijo različne glasbene goste. Letošnji novoletni koncert, 27. decembra, v dvorani kina Železar na Jesenicah je bil jubilejni. Godbeniki so pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Dejana Rihtariča spet poskrbeli za vrhunsko izvedbo, ki je navdušila publiko v polni dvorani. Program je v prvem delu obsegal znane skladbe, ki so jih desetletja nazaj prepevali velikani različnih glasbenih zvrsti, v drugem delu so zaigrali praznično obarvane božične in novoletne skladbe. Izvedbo programa je obogatila gostja, odlična slovenska pevka Neisha s svojimi uspešnicami. Župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec je na koncertu v pozdravnih besedah čestital orkestru za odlično izvedbo, vsem v dvorani zaželel vse najlepše v novem letu 2023 ter za drugo leto napovedal novost - prihodnji koncert jeseniških pihalcev bo v času novoletnih praznovanj organiziran kot darilo župana in občinske uprave prebivalcem občine Jesenice.

Župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec je danes obiskal starejše občane, ki prebivajo v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. V imenu Doma ga je sprejela namestnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Maja Oblak, župan pa je oskrbovancem v imenu Občine Jesenice podaril manjšo pozornost, jim prenesel voščilo z lepimi željami za prihodnje leto, pri čemer je še posebej izpostavil dobro zdravje, ter z njimi poklepetal. Župan je tako letos ponovno obudil tradicijo prednovoletnih obiskov starejših občanov po bližnjih domovih za ostarele, ki jih v preteklih dveh letih zaradi korona situacije ni bilo možno izvesti. Žal pa se je bilo tudi letos treba – prav zaradi korone – odpovedati obisku kranjskogorskega in radovljiškega doma za ostarele, pri čemer je župan izrazil upanje, da bo prihodnje leto situacija drugačna.

Na Blejski Dobravi 26. decembra, na god svetega Štefana, ohranjajo star ljudski običaj žegnanja konj. Že od nekdaj lastniki pripeljejo konje pred cerkev Svetega Štefana, ki je zavetnik konj in živine. Pred 25-timi leti so se v kraju odločili, da združijo dva dogodka, žegnanje konj in praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Po dveh letih premora zaradi koronavirusa je bil letos ta dan na Blejski Dobravi spet velik praznični dogodek z udeležbo številnih domačinov in obiskovalcev od drugod, ki so se zbrali v vaškem jedru. Po sveti maši je 49 konj blagoslovil župnik Matija Selan. Poleg domačinov so jih lastniki pripeljali iz Planine pod Golico, Hrušice, Javorniškega Rovta, Gorij in drugih okoliških krajev. Zbranim sta čestitke ob državnem prazniku izrekla župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec in predsednik sveta krajevne skupnosti Blejska Dobrava Anton Hribar. V kulturnem programu je nastopil moški pevski kvintet Vintgar in domače country plesalke in plesalci. 

Župani občin zgornje Gorenjske so se na prvi redni koordinaciji po lokalnih volitvah enotno zavzeli za ohranitev mreže nujne medicinske pomoči. Menijo, da bi se morala ta z vzpostavitvijo dodatnega satelitskega urgentnega centra in reševalcem na motorju, ki bi zagotavljal pravočasno pomoč v poletni gneči, pravzaprav krepiti.

  • V novo leto na Čufarjevem trgu
  • Novi župan prevzel posle
  • Postanejo pravi prijatelji
  • Božički po vrvi dostavili darila
  • Novi župan tudi zaprisegel
  • Odprli demenci prijazno točko
  • Učitelji koncert posvetili učencem
  • Koncert v Borisov spomin

Drugi naslovi:

Imenovali člane odborov in komisij, Imenovali člane odborov in komisij, Razpis za občinska priznanja, Miha Baloh Z neba v nebo, Učitelji koncert posvetili učencem, Z Valvasorjem po muzejih, Z Valvasorjem po muzejih, Častni član društva Jože Lavrinec, Malo za šalo, malo zares, Kako biti v redu, Psihološka odpornost s Saro, Planinsko društvo prosi za donacije, Slovesnost ob obletnici, Jabolčni štrudelj, horoskop 2023, ...

Župan mag. Peter Bohinec je včeraj v Kolpernu na Stari Savi pripravil tradicionalni prednovoletni sprejem za vse, ki soustvarjajo družbeno življenje v občini Jesenice. Med povabljenimi gosti so bili tako predstavniki jeseniških javnih zavodov, direktorji največjih jeseniških podjetij, poslovni partnerji, predstavniki verskih skupnosti, župani sosednjih občin, člani Občinskega sveta in njegovih delovnih teles, predsedniki krajevnih skupnosti, predstavniki različnih organizacij v občini itn.

Župan mag. Peter Bohinec je v svojem kabinetu sprejel predstavnike največjih verskih skupnosti, ki prebivajo na Jesenicah – sprejema so se udeležili predstavniki obeh jeseniških katoliških župnij, Jesenic in Koroške Bele, ter imam jeseniške islamske skupnosti, medtem ko sta predstavnik srbske in makedonske pravoslavne cerkve zaradi obveznosti oziroma bolezni svojo prisotnost opravičila. Sestanek je bil predvsem spoznavne narave, kjer so gostje župana seznanili tudi s področno problematiko, župan pa jim je obljubil sodelovanje v okviru svojih pristojnosti. Prisotni so se strinjali, da so tovrstna srečanja dobrodošla, zato so se dogovorili, da bodo v prihodnje postala bolj redna.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu Občine Jesenice poziva člane Občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje štirih (4) predstavnikov Občine Jesenice v Upravni odbor Fakultete za zdravstvo Angele Boškin.

Župan mag. Peter Bohinec se je danes dopoldne na povabilo direktorice dr. Karmen Arko udeležil kratke prireditve v Domu dr. Franceta Bergelja Jesenice, ki so jo organizirali ob zaključku energetske sanacije Doma.

Na lokalnih volitvah v občini Jesenice so poleg volitev župana in članov občinskega sveta potekale tudi volitve za člane svetov v vseh sedmih krajevnih skupnostih. V decembru so se na podlagi rezultatov volitev tako zvrstile ustanovne seje novoizvoljenih članov svetov, na katerih so se seznanili s svojimi nalogami in pristojnostmi ter izvolili predsednike in podpredsednike. V vrstah članov svetov je več predstavnikov krajanov, ki delo nadaljujejo iz prejšnjega mandata, veliko je novih obrazov. Skupaj je bilo izvoljenih sedeminštirideset članov in članic. V največji krajevni skupnosti Plavž je novi predsednik dr. Adis Medić, podpredsednica pa, kot v prejšnjem mandatu, ostaja Albina Seršen. V Planini pod Golico so prejšnjo podpredsednico Zalo Rekar izvolili za novo predsednico, njeno mesto pa je zasedla Barbara Lipovec. Novinca sta v vodstvu krajevne skupnosti Podmežakla, in sicer je predsednik postal Tomaž Jekler, podpredsednica pa Ivanka Jurca. V ostalih štirih krajevnih skupnostih predsedniki ostajajo isti kot v prejšnjem mandatu - na Blejski Dobravi Anton Hribar (nova podpredsednica je Irena Kolbl), na Koroški Beli Matej Brus (nova podpredsednica je Mirjam Noč), v krajevni skupnosti Sava Tina Repovž (novi podpredsednik je Maksud Džamastagić), na Hrušici pa Janez Marinčič (nova podpredsednica je Maja Križnar).

Občina Jesenice je tudi v letošnjem letu skupaj z občinami Radovljica, Kranjska Gora, Bled in Gorje sofinancirala projekt KUHAM DOMAče, ki ga je izvajala Razvojna agencija Zgornje Gorenjske. Ob koncu projekta je bila izdelana e-knjiga receptov, ki je združena za vseh pet občin, vključenih v projekt KUHAM DOMAče. Objavljena je v priponki.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu Občine Jesenice poziva člane Občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje enega (1) predstavnika Občine Jesenice v Svet Območne enote Bled Zavoda za gozdove Slovenije.

Uporabne povezave