Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2019 09

Aktivnosti v občini Jesenice ob Evropskem tednu mobilnosti 2019 Izpostavljeno

Letošnje geslo Evropskega tedna mobilnosti je GREMO PEŠ!, zato je Občina Jesenice skupaj z Zdravstveno vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Jesenice pripravila zgibanko z istim sloganom, s katero želimo spodbuditi ljudi, da bi več hodili. S hojo se ljudje počutijo bolje in so bolj zdravi, zmanjša pa se tudi pritisk avtomobilov na prostor v mestu ter hrup in izpušni plini, ki jih proizvajajo avtomobili. Zgibanka je od septembra dalje na voljo na več javnih mestih in javnih ustanovah, na spletni strani Občine Jesenice, v obliki plakata pa je izobešena tudi na plakatnih mestih po občini Jesenice. Upamo, da vas bo zgibanka spodbudila, da boste, dobesedno, naredili prvi korak k trajnostni mobilnosti.

V četrtek, 19. septembra, bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti po občini Jesenice potekale različne prireditve. Vsebina, kraj in čas dogajanja so razvidni iz programa, ki je objavljen spodaj. Vse prijazno vabimo, da se katere od aktivnosti udeležite.

Na ta dan se bo na linijah mestnega avtobusnega potniškega prometa možno voziti brezplačno, zato predlagamo, da izkoristite to možnost in se po opravkih odpravite v kombinaciji avtobusa in hoje.

Prav tako se bo na ta dan na več lokacijah po občini izvajala anketa na temo trajnostne mobilnosti. Vabimo vas, da se odzovete prijaznemu povabilu spraševalcev in odgovorite na zastavljena vprašanja. Izpolnjevanje ankete vam ne bo vzelo veliko časa, vaši odgovori pa nam bodo v pomoč pri načrtovanju nadaljnjih aktivnosti v povezavi s trajnostno mobilnostjo. Anketa je do 18. 10. 2019 dostopna tudi na spletni strani Občine Jesenice. V naprej hvala vsem, ki boste anketo izpolnili.

Ena od letošnjih aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, je tudi zaprtje parkirišča pred stavbo Cesta maršala Tita 20. Dovoz in izvoz s parkirišča je namreč neustrezen, saj se praktično nahaja na samem prehodu za pešce in križišču z regionalno cesto, zato je z vidika zagotavljanja varnosti v cestnem prometu neprimeren. Po zgledu izpred dveh let, ko je Občina Jesenice neustrezno parkirišče pri nekdanji stavbi policijske postaje spremenila v zelenico, bo ta na tem mestu uredila površine, ki bodo namenjene pešcem. Prostor, opremljen s klopmi in novimi koriti za rože, bo urejen tako, da bo ljudem omogočil počitek in druženje. S tovrstnimi ukrepi Občina Jesenice izboljšuje pogoje za hojo občanov in jih k le-tej spodbuja, kar je tudi eden od ciljev pred nekaj leti sprejete Celostne prometne strategije občine Jesenice.

Vse, ki otroke vozite v šolo, vabimo, da otroke spodbudite, da se v šolo odpravijo peš, s kolesom ali avtobusom. Na ta način bodo otroci postajali bolj samostojni, več se bodo gibali in bodo posledično bolj zdravi. Spoznavali bodo svoj kraj, vzpostavljali bodo socialne stike s sošolci in drugimi ljudmi. Bodimo odgovorni odrasli, ki vzgajamo samostojne otroke.

Evropski teden mobilnosti je priložnost za spremembe naših navad v zvezi z vsakodnevnimi potmi. Je priložnost za prvi korak k bolj zdravemu, k bolj zadovoljnemu življenju nas in naših naselij. Zato še enkrat povabilo: GREMO PEŠ!

Prebrano 3000 krat