Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2016 16

Vsakodnevne poti opravite na trajnostni način

POVABILO K SODELOVANJU V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI 2016
20. september 2016

Morda ste v medijih že zasledili, da je Občina Jesenice pristopila k izdelavi Celostne prometne strategije, ki je strateški dokument, s katerim občina oriše učinkovito zaporedje ukrepov na področju prometa, ki ji med uresničevanjem pomagajo doseči celostne spremembe na področju potovalnih navad, urejanja prometa in javnih površin ter posledično višjo kakovost bivanja. Velik poudarek v dokumentu predstavlja trajnostna mobilnost, ki pomeni težnjo k večji uporabi okolju prijaznih prevoznih oblik, kot so npr. pešačenje, kolesarjenje in javni potniški promet, kot tudi uporaba okolju prijaznih avtomobilov. Temeljni cilj dokumenta je zmanjšati negativne vplive motornega prometa na okolje ter povečati privlačnost mestnih središč za prebivalce in obiskovalce.

Celostna prometna strategija vključuje pristope, ki dajejo poudarek na dostopnosti in mobilnosti prebivalcev, hkrati pa poskušajo izboljšati kakovost življenja in bivanja v mestih. Vemo, da je motorni promet eden glavnih povzročiteljev hrupa in slabe kakovosti zraka v mestih, zato je njegovo zmanjšanje ključnega pomena za dvig kakovosti življenja v mestih.

Občina bo pri pripravi Celostne prometne strategije na različne načine, skozi vrsto dogodkov, sodelovala tako s strokovno javnostjo kot tudi z vso zainteresirano javnostjo ter prebivalci občine Jesenice, npr. preko delavnic, anket, javnih predstavitev in organiziranih dogodkov.

Eden od teh dogodkov je tudi Evropski teden mobilnosti 2016 (ETM 2016), v katerem bo Občina Jesenice poskušala predstaviti pojem trajnostne mobilnosti in njegov pomen ter  vpliv na okolje in ljudi. V ta namen bo v torek, 20. 9. 2016, promet osebnih vozil v središču mesta Jesenice kot tudi v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev omejen. Zaprta bodo parkirišča ob vseh enotah Vrtca Jesenice, ob vseh osnovnih šolah, Srednji šoli Jesenice, Gimnaziji Jesenice, stavbi Občine Jesenice, parkirišče Minigolf, parkirišče med stavbama Titova 20 in 22, parkirišče pred Titovo 10, spremenjen pa bo tudi prometni režim na Ulici Viktorja Kejžarja med TVD Partizan in križiščem z Delavsko ulico (enosmerni promet). Parkiranje na parkirnih mestih, namenjena invalidom, bo mogoče kot običajno. Poleg navedenega pa bodo na različnih lokacijah na Jesenicah potekale  aktivnosti, delavnice, predstavitve in razprave na temo trajnostne mobilnosti.

Akciji Evropski teden mobilnosti se je priključil tudi izvajalec javnega mestnega potniškega prometa v občini Jesenice družba Alpetour, ki bo v torek, 20. 9. 2016, na vseh avtobusih, ki vozijo na linijah javnega mestnega potniškega prometa, ponudila brezplačne vožnje. Brezplačna vožnja ne bo možna na avtobusih, ki vozijo po medkrajevnih linijah. Potnike prosimo, da pred vstopom na avtobus preverijo, ali je za vožnjo z avtobusom potrebno plačati vozovnico ali ne.

Vas, vaše sodelavce, prijatelje in znance vabimo  k sodelovanju na ETM 2016. Želimo, da bi v torek, 20. 9. 2016, vaše vsakodnevne poti v službo, v šolo, v trgovino, na pošto, rekreacijo in po drugih sto opravkih opravili peš, s kolesom ali z uporabo mestnega javnega potniškega prometa. S tem dejanjem boste podprli prizadevanja za prijetnejše in bolj zdravo bivanje v naši občini. Mogoče boste spoznali, da se na ta način po mestu lahko premikate hitreje in z manj stresa kot z avtom, se na ta način rekreirate ter morda ob srečanju z znancem poklepetate o vsakdanjih stvareh.

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo za vaše sodelovanje in podporo ter vas lepo pozdravljamo. Se srečamo na ulicah in cestah naše občine!

 

Vsebine za Evropski teden mobilnosti 2016 ter Program dogodkov so dostopni tudi preko spletne strani Občine Jesenice www.jesenice.si, kjer bodo objavljene tudi morebitne spremembe programa in druge informacije.

Prebrano 2775 krat