Skok na osrednjo vsebino

Javna naročila

V razstavnem salonu Dolik na Jesenicah so minuli petek odprli slikarsko razstavo sekcije kreativnost Univerze za starejše Jesenice, ki pod vodstvom jeseniške slikarke Marjete Žohar deluje v sklopu Ljudske univerze Jesenice.  Drugo skupinsko razstavo – prvo so pripravili leta 2014 – je odprl župan Tomaž Tom Mencinger.

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je ob koncu februarja zopet sklical sestanek z odgovornimi v zvezi s pojavom smradu iz deponije Mala Mežakla. Stanje naj bi se – tako po besedah koncesionarja kot predstavnice krajanov – bistveno izboljšalo.

Jesenice, 27. 2. 2018 – Ministrstvo za infrastrukturo je Občini Jesenice dodelilo skoraj 75.000 € nepovratnih sredstev iz javnega razpisa za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti. Sredstva so namenjena za projekt ureditve avtobusnega postajališča in obračališča na Cesti Toneta Tomšiča ter za projekt rekonstrukcije t. i. »rdečega« mostu na Hrenovci. Oba projekta bosta izvedena še letos.

Informacija z 21. redne seje Sveta KS Blejska Dobrava, ki je bila v četrtek, 15. februarja 2018, ob 19.00, v pisarni KS Blejska Dobrava.

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin v študijskem letu 2018/2019 začenja z novim študijskim programom Fizioterapija. V visokostrokovni študijski program 1. bolonjske stopnje se je možno vpisati redno ali izredno, vpisati pa se je možno do 30. 3. 2018 (1. prijavni rok) oziroma od 22. do 29. 8. 2018 (2. prijavni rok).

  • Občina in javni zavodi odprli vrata
  • Sedmi gimnazijski dramski festival
  • Zaljubljena v ekologijo, potovanja, v raznolikost sveta
  • Čas za človečnost
  • Krožišče in cesta na Hrušici zaključena do aprila
  • Blejska Dobrava ostaja še brez pošte
  • V waldorfskem vrtcu
  • Izvrstni Danaja in Neža

Sestava Nadzornega odbora mandat 2018-2022

# IME IN PRIIMEK FUNKCIJA
1. Simona Štravs Predsednica
2. Mirjam Noč Namestnica predsednice
3. Stanislav Pem Član
4. Mag. Barbara Habe Sintič Članica
5. Branka Modic Šmit Članica
6. Žiga Jereb Član
7. Mag. Rina Klinar Članica

Jesenice, 22. 2. 2018 – Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger se je danes srečal z državnim svetnikom Bogomirjem Vnučcem. Ta bo za zainteresirano javnost enkrat mesečno dosegljiv tudi v prostorih Občine Jesenice.

Gornjesavski muzej Jesenice je tudi letos pripravil že osmi tradicionalni poročni sejem na Jesenicah, na katerem se je letos predstavilo 11 razstavljavcev.

Občino Jesenice sta včeraj, 20. februarja, obiskala župan avstrijske občine Šentjakob v Rožu Heinrich Kattnig in podžupan Guntram Perdacher.

Na podlagi 8. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 86/10 s spremembami) in 1. odstavka 40. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 34/11 s spremembami), OBČINA JESENICE objavlja naslednjo

N A M E R O:

OBČINA JESENICE, ki je zemljiškoknjižna lastnica nepremičnine z ID znakom:

  • parcela 2172 290/14,

objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo zgoraj navedene nepremičnine.

Pogodba bo sklenjena po preteku roka 15 dni od objave te namere na spletni strani OBČINE JESENICE.

   OBČINA JESENICE
ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

Številka: 478-54/2012

V petek, 16. februarja, je v Kolpernu na Stari Savi potekal Zaposlitveni sejem, ki so ga organizirali Mladinski svet Jesenice, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Plavž Coworking.

V petek, 16. februarja, so na povabilo župana občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena predstavniki Občine Jesenice, katere delegacijo so sestavljali podžupana Miha Rebolj in Vera Pintar, vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve Petra Dečman ter direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič, obiskali občino Ravne na Koroškem. Poleg župana so jih na Koroškem sprejeli še podžupan Aljaž Verhovnik, častni občan Maksimilijan Večko in kustosinja KPM-Muzeja Ravne na Koroškem dr. Karla Oder.

Po uvodnem srečanju na Občini Ravne na Koroškem so si gostje in gostitelji skupaj ogledali športni park na Ravnah na Koroškem, Mladinski hostel »Punkl« ter muzej »Štauharija«. Srečanje je pokazalo, da imata občini Ravne na Koroškem in Jesenice veliko skupnih točk. Obe občini sta v preteklosti nastali z razpadom večjih občin na manjše (nekdanja občina Jesenice na tri, nekdanja občina Ravne na Koroškem pa celo na štiri občine), obe območji pa je močno zaznamovala železarska tradicija, ki v obeh občinah živi še danes. Prav tako je za obe občini značilno bogato društveno življenje, hkrati pa ju povezuje tudi Prežihov Voranc, po katerem se imenujeta osnovni šoli v obeh krajih.  

Uvodno srečanje je tako pokazalo realen interes za možnost sklepanja trdnejših prijateljskih vezi med občinama, zato sta obe strani izrazili namero po krepitvi sodelovanja v prihodnje. Že naslednje srečanje bo tako sledilo že v kratkem, predvidoma v času praznovanja jeseniškega občinskega praznika, ko naj bi predstavniki občine Ravne na Koroškem obiskali Jesenice.

Občina Jesenice se je tudi letos odzvala na poziv Skupnosti občin Slovenije in v preteklem tednu organizirala dan odprtih vrat. Letošnja skupna akcija slovenskih občin in Skupnosti občin Slovenije je potekala že sedmič zapored, prav tolikokrat pa se je je udeležila tudi Občina Jesenice.

Letos smo k sodelovanju pri dnevu odprtih vrat povabili tudi jeseniške javne zavode, saj smo na Občini mnenja, da prav ti – ne glede na področje – namreč znatno prispevajo k razvoju in rasti občine, jo krepijo in zagotavljajo višjo kakovost bivanja v njej. Svoja vrata je, poleg Občine Jesenice, pretekli teden tako odprlo še 12 javnih zavodov iz jeseniške občine: Gasilsko reševalna služba, Gimnazija Jesenice, Glasbena šola, Gledališče Toneta Čufarja, Gornjesavski muzej, Ljudska univerza, Občinska knjižnica, Osnovna šola Poldeta Stražišarja, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, Srednja šola Jesenice, Zavod za šport in Zdravstveni dom. Omenjeni dogodek je eden od načinov, da pokažemo dostopnost, odprtost in javnost, predstavimo pristojnosti Občine in posameznih zavodov ter izpostavimo opravljeno delo, projekte ali investicije, ne nazadnje pa tudi medsebojno sodelovanje lokalne skupnosti in zavodov.

Žal pa je bila letos udeležba obiskovalcev bolj slaba – dneva odprtih vrat se je namreč udeležilo le nekaj obiskovalcev na Ljudski univerzi Jesenice, ki so si ogledali prostore v preteklem letu odprtega Večgeneracijskega centra Gorenjske in se seznanili z aktivnostmi, ki tam potekajo, na Občini in v preostalih zavodih pa možnosti za pridobitev novih informacij o delu in aktivnostih zavodov občani niso izkoristili. Kljub temu se vsem sodelujočim javnim zavodom zahvaljujemo za njihovo pripravljenost, hkrati pa vse zainteresirane obveščamo, da so vrata Občine Jesenice in njenih javnih zavodov za občane in drugo zainteresirano javnost odprta vsak delavnik in ne le ob organiziranem dnevu odprtih vrat, zato se lahko v primeru kakršnegakoli zanimanja ali vprašanj na nas obrnejo tudi vse ostale delovne dni v letu in z veseljem se bomo odzvali.

Vse zainteresirane obveščamo o dveh razpisih na ravni države in EU, in sicer:

 

Javni razpis za »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2«

 

Razpisnik:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Datum objave:

30.6.2017

Rok za oddajo:

26.9.2017, 11.5.2018, 24.9.2019

Predvidena višina sredstev:

30.000.000 EUR

Višina sofinanciranja:

do 0,5 mio EUR

 

Namen razpisa

Namen razpisa je spodbujanje raziskovalno razvojnih in inovacijskih dejavnosti (TRL 6 - TRL 9) v podjetjih ali konzorcijih podjetij. Raziskovalno razvojni projekti bodo z nepovratnimi sredstvi podprti z namenom razvoja novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev na prednostnih področjih Slovenske strategije pametne specializacije, in sicer s ciljem:

  • pospeševanja inovacij (med drugim lahko tudi z vključevanjem industrijskega oblikovanja v raziskovalno razvojne in inovacijske dejavnosti podjetij),
  • skrajšanja časa od ideje do trga,
  • krepitve konkurenčnega položaja podjetij in njihovega pozicioniranja v obstoječih in novih verigah vrednosti, 
  • povečanja naložb zasebnega sektorja v raziskave in inovacije.

Cilj razpisa 

Je povečan delež inovacijsko aktivnih podjetij s sofinanciranjem najmanj 150 inovativnih, raziskovalno razvojnih projektov (v nadaljevanju RRI), ki jih bodo prijavila podjetja ali konzorciji podjetij. Projekti se morajo nanašati na razvoj novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo in s tržnim potencialom, kar posledično veča konkurenčnost sodelujočih podjetij. 

Prednostna področja 

Do nepovratnih sredstev bodo upravičeni le tisti RRI projekti, ki se lahko uvrstijo v področja, kot jih opredeljuje Slovenska strategija pametne specializacije, in sicer:

  • Pametna mesta in skupnosti 
  • Pametne zgradbe in dom z lesno verigo 
  • Mreže za prehod v krožno gospodarstvo 
  • Trajnostna pridelava hrane 
  • Tovarne prihodnosti 
  • Zdravje – medicina 
  • Mobilnost 
  • Razvoj materialov kot končnih produktov

Predmet razpisa

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje izvajanja RRI projektov podjetij ali konzorcijev podjetij, katerih cilj oziroma rezultat mora biti nov ali izboljšan proizvod, proces ali storitev, razvit do stopnje, da je potrjen v končni obliki ter primeren za uporabo v realnem okolju. Slednje pomeni uporabo proizvoda, procesa ali storitve v njihovi končni obliki in v predvidenih pogojih operativne uporabe

Upravičenci 

Podjetja

Upravičenci do nepovratnih sredstev so podjetja, s sedežem v Republiki Sloveniji, ne glede na velikost podjetja, ki:

  • imajo delež kapitala v virih sredstev v enem od zadnjih dveh koledarskih let nad 30 %,
  • mora biti ustanovljeno vsaj 2 leti pred datumom oddaje vloge,
  • mora zaposlovati vsaj 3 osebe na dan 31. 12. 2016.

Upravičeno je tudi podjetje s sedežem v katerikoli drugi državi članici Evropske unije, ki ima najkasneje ob podpisu pogodbe za sofinanciranje poslovni naslov podružnice v Republiki Sloveniji. 

Do sredstev niso upravičeni:

  • javni zavodi,
  • podjetja, ki imajo registrirano dejavnost v sektorju predelave in trženja kmetijskih proizvodov in v sektorju premogovništva.

Konzorciji (največ tri podjetja)

Konzorcij izbere podjetje, ki nastopa kot prijavitelj vloge.

V primeru konzorcija bodo upravičenci kot prejemniki nepovratnih sredstev vsi partnerji v konzorciju, ki so sklenili in vlogi priložili konzorcijsko pogodbo, v kateri so med drugim opredeljene pravice in obveznosti posameznih konzorcijskih partnerjev.

Upravičeni stroški

  • stroški plač, 
  • stroški storitev zunanjih izvajalcev: stroški pogodbenih raziskav,
  • stroški znanja in patentov,
  • posredni stroški.

Višina sofinanciranja

  • velika podjetja: do 25 %,
  • srednje velika podjetja: do 35 %,
  • mikro in mala podjetja: do 45 %.

Višina sofinanciranja upravičenih stroškov posamezne operacije mora znašati vsaj 100.000 EUR ter največ 500.000 EUR.

Višina sredstev

Okvirna višina nepovratnih sredstev, ki je na razpolago za sofinanciranje upravičenih stroškov v okviru prvega roka, znaša skupaj 30.000.000 EUR.


Več o razpisu na: http://www.mgrt.gov.si/si/kako_do_sredstev/objavljeni_razpisi/?tx_t3javnirazpis_pi1%5Bshow_single%5D=1119


Fast track to Innovation

 

The Fast Track to Innovation je osrednji del EIC pilota, ki cilja na radikalno nove, prebojne produkte, storitve, procese ali poslovne modele, ki omogočajo vstop na nove trge. Razpisi so odprti od 7. Novembra 2017. FTI pospešuje vstop na trg prebojnim inovacijam skozi financiranje v okviru odprte in dostopne sheme, ki podpira ideje konzorcijev inovatorjev vseh tipov in velikosti iz celotne Evrope.

Namen in cilj razpisa

Cilj razpisa je podpreti projekte, ki razvijajo inovacije od demonstracijske stopnje do vstopa na trg. Inovacija, ki jo prijavitelj oz. konzorcij prijavlja, mora biti že v fazi prototipa - tehnologija, ki je predmet projekta, mora že biti testirana v ustreznem okolju. 

S programom želi EU doseči: skrajšanje časa prodora ideje na trg, povečanje sodelovanja industrije, malih in srednjih podjetij, akademskih in raziskovalnih institucij ter spodbujanje zasebnih vlaganj v raziskave in inovacije, promoviranje raziskav in inovacij s poudarkom razvoja tehnologij v inovativne izdelke, procese in storitve.

Nepovratna sredstva so torej namenjena razmeroma zrelim idejam – novim tehnologijam, konceptom, procesom in poslovnim modelom, ki vstopajo v zadnje razvojne korake ter so tik pred prodorom na trg (TRL6 – TRL8).

Največjo moč pri ocenjevanju bodo imeli učinki projekta, in sicer:

  • hiter razvoj;
  • poslovni prevzem in uvajanje trajnostnih inovativnih rešitev (izdelkov, procesov, storitev, poslovnih modelov...);
  • reševanje družbenih izzivov;
  • hiter prodor na trg - najpozneje v treh letih po začetku projekta;
  • novost na trgu;
  • poudarek na specifičnih značilnostih določene panoge;
  • večja konkurenčnost in rast poslovnih partnerjev v konzorciju v smislu povečanja prodaje, števila zaposlenih;
  • večja udeležba industrije, predvsem malih in srednjih podjetij.

Fast Track To Innovation bo torej podpiral inovativne rešitve z velikim tržnim potencialom in tiste prijavitelje (konzorcije), ki bodo izkazali sposobnost povezovanja različnih subjektov s področja industrije in drugih organizacij z namenom spodbujanja aktivnosti raziskav in razvoja.

Upravičene aktivnosti

Osnovni pogoj za prijavo na razpis je torej inovacija, ki je že v fazi prototipa, saj so upravičeni stroški projekta vezani na aktivnosti pilotiranje, obširnejše testiranje, validacija sistemov v realnih delovnih pogojih, validacija poslovnih modelov, pred-normativne raziskave  in definicijo standardnih okolij.

Pomemben element pri inovacije je velikost trga in njena možnost uporabe v širšem smislu. 

Rok za oddajo vlog: 21. 2. 2018, 31. 5. 2018, 23. 10. 2018, 21. 2. 2019, 23. 5. 2019, 22. 10. 2019, 19. 2. 2020, 9. 6. 2020, 27. 20. 2020.  

Trajanje projekta: do 36 mesecev

Vstop inovacije na trg: najkasneje 3 leta po začetku projekta

Višina subvencije: do 3 mio eur oz. do 70 % upravičenih stroškov

Konzorcij: 

  • 3 do 5 pravnih oseb
  • Zastopane morajo biti vsaj 3 različne države EU, ali pridružene države program Horizon 2020
  • Vsaj 60% projektnega proračuna mora biti namenjeno industrijskim partnerjem, ali pa mora biti sestava konzorcija sledeča: vsaj 2 industrijska partnerja v konzorciju s tremi partnerji, ali trije industrijski partnerji v konzorciju s petimi partnerji

Več o razpisu na: http://een.si/razpisi/fast-track-to-innovation-fti-h2020-eic-fti-2018-2020

Aktualno: Javna naročila, razpisi in objave