Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jul  2019 24

Mala Mežakla in hokej nas povezujeta

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Vprašanje odpadkov in smradu z Male Mežakle nas v občinski upravi zaposluje že od začetka mandata, v ponedeljek je na izredni seji o tem razpravljal tudi občinski svet. Poleg tega je bila izredna seja namenjena tudi obravnavi razmer v jeseniškem hokeju.

Da gre za pomembni temi na eni strani dokazuje kopica sklepov, ki jih je sprejel občinski svet, na drugi strani pa veliko zanimanje javnosti in tudi novinarjev.

Ocenil sem, da pobuda svetnikov za razpravo na izredni seji občinskega sveta o obeh tematikah izraža skrb članic in članov občinskega sveta glede izpostavljenih vprašanj. Hkrati smo v občinski upravi sklic seje ocenili tudi kot izraz nezaupanja do dela župana in občinske uprave, čeprav tudi na tem področju trdo delamo. Pri tem si želimo, da bi občinske svetnice in svetniki (pa tudi občani), če ocenijo, da nimajo dovolj ustreznih informacij, potrkali na naša vrata, kjer bi lahko dobili dodatna pojasnila in odgovore. Če bomo v prihodnje skupaj okrepili informiranje in dosegli boljšo informiranost svetnic in svetnikov ter občank in občanov, je eden od namenov izredne seje izpolnjen.

Razprava je bila kljub pomislekom koristna. Na ta način smo oblikovali jasna stališča Občine Jesenice na področju odpadkov tako v odnosu do koncesionarja na Mali Mežakli, podjetja Ekogor, kot do države in natančneje opredelili naš skupni fokus.

Zdaj je tako še jasnejše stališče Občine, da nam mora pri reševanju problema z odpadki še odločneje pomagati država. Doslej smo med drugim že dosegli, da je na pobudo Občine Jesenice in s podporo Skupnosti občin Slovenije (SOS) tudi Državni svet podprl naša prizadevanja in je od Vlade zahteval, da do začetka avgusta pristopi k urgentnemu reševanju problematike lahke frakcije odpadkov. Na naši poti bomo vztrajali naprej z željo, da se problem čimprej razreši, da se lahka frakcija odstrani z Male Mežakle in prepreči nadaljnje širjenje smradu.

Hokej je najpomembnejša športna dejavnost v občini. Prvo hokejsko moštvo se je znašlo v finančnih težavah in predstavlja dodatno obremenitev za nadaljnji razvoj tega športa. Občinski svet je tako sprejel sklep, da v občinski upravi ponovno proučimo možnosti za dodatno finančno podporo hokeju, da se izvije iz primeža med finančnimi potrebami in zmožnostmi.

Zakonske omejitve otežujejo financiranje prvega moštva, a se hkrati zavedamo, da je prav prvo moštvo pomembno kot odskočna deska za mlade hokejiste, ki se še kalijo v mlajših selekcijah in ki v tem, da bodo nekoč zaigrali na višji ravni, v prvem moštvu (in morda celo na olimpijskih igrah) prepoznavajo motiv za vadbo.

Naša zaveza tako je, da hokej ostane najpomembnejši in najprepoznavnejši šport na Jesenicah. Želimo si, da se bomo tega zavedali vsi skupaj in da bomo to dokazali tudi z obiskom hokejskih tekem ter nakupom (letnih, dnevnih) vstopnic za tekme. Na ta način bi vsi skupaj dokazali, da je hokej upravičeno pomemben del identitete našega mesta in občine, da smo na tradicijo in zgodovino dejansko ponosni. Pomembno pa je tudi to, da bi z vsako kupljeno vstopnico navijači finančno podprli hokejsko dejavnost in njen nadaljnji razvoj.

Razpravi na občinskem svetu ob obravnavi obeh tematik sta pokazali, da je treba za naše cilje delovati skupaj, povezano in usklajeno ter da je treba nastopati enotno. Verjamem, da je to najboljša pot do ustreznih rešitev ter da imamo zdaj lepo priložnost, da to tudi dokažemo.

Prebrano 2538 krat Nazadnje urejano na sreda, 24 julij 2019 10:06

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...