Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Vsaka veriga je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen, pravi modrost. Podobno je tudi skupnost močna toliko, kolikor je močan najšibkejši član te skupnosti. Bolj ko je skupnost povezana, bolj so močni posamezni členi, močnejša je skupnost.

V interesu naše lokalne skupnosti je, da živimo v močni skupnosti in da smo skupaj čim tesneje povezani. Tesne povezanosti skupnosti ne more biti brez zaupanja, ki je kot nekakšno lepilo, ki medsebojno povezuje člane skupnosti.

Želim, da bo skupnost občank in občanov čim tesneje povezana in da bodo odnosi med nami temeljili na zaupanju. Zavedam se, da pot do zaupanja ni kratka, niti ni enostavna, in da se vsak odnos gradi dlje časa. Odnos se gradi predvsem z dialogom, s pogovorom, skupno dejavnostjo, medsebojnim spoštovanjem, razumevanjem, odprtostjo … Z dialogom se ustvari odnos, skozi katerega so sčasoma oblikujejo določene stalnice (oziroma pravila), s tem pa zaupanje.

In prav zaupanje (na različnih ravneh) smo na Jesenicah začeli graditi. Eden prvih primerov, kjer želimo zgraditi primerno raven zaupanja in ki nas ta dni precej zaposluje, je vprašanje smradu z Male Mežakle. Doslej se je Občina Jesenice v odnosu do koncesionarja, podjetja Ekogor, že večkrat opekla. Kot sem na tem mestu izpostavil pred tednom dni, je zaupanje Občine Jesenice in lokalnega prebivalstva v obljube koncesionarja pošlo. Odnos moramo zdaj vzpostaviti na novo in zgraditi zaupanje, za kar je potrebno sodelovanje vseh partnerjev. Zaostrovanje odnosa s koncesionarjem ni moja želja in upam, da bomo s sodelovanjem našli ustrezno rešitev.

S koncesionarjem se aktivno pogovarjamo. Doslej smo ugotovili, da Občina Jesenice in podjetje Ekogor sama rešitve ne moreta najti, saj na to vplivajo okoliščine, na katere tako Občina kot koncesionar nimata neposrednega vpliva. Zato je nujno, da k sodelovanju na tem področju pritegnemo državo.

Tako sem se pred dnevi sestal z ministrom za okolje Juretom Lebenom. Ministra sem na kratko (kolikor je čas dopuščal) seznanil s problematiko. Ob tem je izrazil pripravljenost, da pride na Jesenice oziroma da si ogleda odlagališče Mala Mežakla, se podrobneje seznani s problemom, ki nas bremeni, z namenom, da skupaj poiščemo primerno rešitev in odpravimo smrad.

Verjamem, da bomo z aktivnim dialogom na različnih ravneh vzpostavili primerno sodelovanje in zaupanje ter na ta način zagotovili, da se odpadki ne bodo več kopičili na občinskem zemljišču ter s tem odpravili smrad.

Želim, da na podoben način gradimo tudi odnose med občani in različnimi organizacijami. V gradnjo odnosov moramo vlagati pozitivno energijo, znanje, želje, predvsem pa moramo zagotoviti primerno raven dialoga. Le z odkritim dialogom, torej z odprtimi kartami in brez fige v žepu, lahko zgradimo medsebojno zaupanje.

Jeseniške novice in drugi komunikacijski kanali Občine Jesenice so namenjeni ustvarjanju polja dialoga med ljudmi in organizacijami v naši lokalni skupnosti. Z iskreno in pošteno komunikacijo gradimo odnose, zato občanke in občane ter organizacije vabim, da se nam pri tem pridružijo.

Vse se torej začne s pogovorom …

Prebrano 2476 krat Nazadnje urejano na petek, 25 januar 2019 22:40

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...