Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jan  2019 17

Trdovratna nadloga na Mali Mežakli

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Ena najbolj perečih tematik, v zvezi s katero sem že pred meseci obljubil, da bom kot župan trdo delal, da bi za občane Jesenic poiskal ustrezno rešitev, je vprašanje smradu z Male Mežakle. Smrad, ki se širi z deponije, v obup spravlja okoliške prebivalce, v ponos pa ni niti Sloveniji, saj tujcem zasmrdi takoj, ko se pripeljejo skozi Karavanški cestni predor in vstopijo v državo.

Občina je lastnica skoraj tri hektare velike parcele na Mali Mežakli, ki jo za skladiščenje odpadkov uporablja podjetje Ekogor. Občina Jesenice vztraja na stališču, da je skladiščenje odpadkov na občinski parceli, ki leži tik ob odlagališču odpadkov Mala Mežakla, nesprejemljivo, za uporabo te parcele pa Občina Jesenice dovoljenja ni izdala. Vztrajamo pri zahtevi, da skladiščene odpadke odpeljejo z občinske parcele. Če jih ne odpeljejo (kar je po moji oceni glede na stanje na tem področju v Sloveniji zelo verjetno) lahko o tem obvestimo pristojno inšpekcijsko službo ali pa zahtevo uveljavljamo v pravdi. Inšpekcija bi najbrž pritegnila zahtevi Občine, prav tako so znatne možnosti, da bi uspeli v pravdi. Vseeno pa v primeru, da se odločimo za katerega od teh postopkov (ki bodo zagotovo trajali nekaj časa), še vedno nimamo nobenega zagotovila, da bo problem smradu rešen.

Za zdaj smo o tem s predstavniki podjetja Ekogor začeli dialog. Po neformalnem srečanju s predstavniki podjetja Ekogor pred novim letom smo se včeraj še uradno sestali, se pogovorili o aktualnem stanju in o možnostih za odpravo smradu.

Predstavniki podjetja dejstva, da odpadke (gre za lahko frakcijo, ki je ostala po mehanski in biološki obdelavi, torej plastično embalažo) skladiščijo tudi na občinski parceli, kljub temu, da za to nimajo dovoljenja, niso zanikali. Izpostavili so namreč, da druge možnosti za skladiščenje odpadkov trenutno nimajo, saj da na območju obrata za predelavo odpadkov na Mali Mežakli prostora za skladiščenje nimajo in da zato odpadke skladiščijo na občinski parceli.

Pojasnili so, da za odvoz oziroma predelavo te odpadne embalaže rešitve nimajo. Možnosti za sežig v odpadkov v tujini naj ne bi imeli, prav tako naj ne bi imeli možnosti za začasno skladiščenje odpadkov na kateri drugi lokaciji. Izpostavili so še, da je vprašanje ravnanja z lahko frakcijo pereče vprašanje ne le na Jesenicah, ampak v Sloveniji. Kot edino možnost so izpostavili začasno skladiščenje odpadkov na občinski parceli  tik ob odlagališču Mala Mežakla. Zainteresirani so za najem omenjene občinske parcele in bodo pripravili uradno ponudbo za najem.

Hkrati so v podjetju Ekogor zagotovili, da bodo v treh mesecih na Malo Mežaklo pripeljali novo napravo za baliranje oziroma ovijanje odpadkov in da bodo nato potrebovali še nadaljnje tri mesece, da bodo preostalo lahko frakcijo, ki je zdaj odložena na občinski parceli, ovili v folijo. Šele to naj bi po njihovih zagotovilih preprečilo nadaljnje širjenja smradu.

Podjetje Ekogor je v zadnjih letih dalo že več podobnih obljub, vendar jih niso izpolnili. Naše zaupanje je zato pošlo in zdaj veliko razlogov, da bi obljubam verjeli, ni. O tem smo predstavnike podjetja Ekogor tudi seznanili.

Pereča zadeva vsekakor ni enostavna. Po eni strani je težava koncesionarja s trenutno neobstoječo rešitvijo za končno izrabo lahke frakcije razumljiva, a vseeno je prva misel Občine Jesenice in mene kot župana dobrobit občanov Jesenic. Dialog s podjetjem bomo tako nadaljevali s ciljem, da preprečimo oziroma čim bolj omejimo širjenje smradu in da občanom, še zlasti tistim, ki živijo blizu odlagališča, zagotovimo primerne pogoje za življenje. Hkrati bomo o problemu seznanili ministrstvo za okolje in prostor. Želim si, da rešitev čim prej najdemo.

Prebrano 3122 krat Nazadnje urejano na četrtek, 17 januar 2019 19:42

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...