Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jan  2019 14

Z veseljem za skupnost

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

»Zdaj pa veselo na delo«,

sem se najpogosteje odzval na številne čestitke, ki sem jih prejel po izvolitvi za župana občine Jesenice. Z izvolitvijo sem se iz budnega opazovalca in kronista prelevil v snovalca politik v lokalni skupnosti. Novih nalog sem se lotil z res velikim veseljem in tako prvič tudi pišem v županov kotiček na spletni strani Občine Jesenice. Hkrati se še enkrat zahvaljujem vsem, ki so podprli moj program in mi omogočili, da Jesenicam skupaj damo nov zagon.

Po prevzemu funkcije je bil december v znamenju številnih predprazničnih prireditev in če sem le utegnil, sem se na vabila organizatorjev vedno odzval. Rad bi namreč še bolje spoznal lokalno skupnost, ljudi in organizacije. Rad bi čutil kako občina »diha«, zato nameravam tudi v prihodnje ohraniti pristne stike z ljudmi. V prvem mesecu županovanja sem se spoznal z novimi sodelavci in verjamem, da bomo imeli v prihodnje ob delu več priložnosti, da se še bolje spoznamo.

Nekoliko bolj sproščen in s protokolarnimi obveznostmi zaznamovan december mi je omogočilo dejstvo, da ima Občina Jesenice za letos že sprejet proračun, ki ga je ob izteku županovanja Tomaža Toma Mencingerja konec lanskega leta potrdil občinski svet. Tako delo v občinski upravi poteka naprej nemoteno, tečejo pa že priprave na drugo redno sejo občinskega sveta v novem sklicu. S posameznimi svetniškimi skupinami bomo ta mesec nadaljevali pogovore o viziji in strategiji Občine Jesenice za prihodnje obdobje. Za zdaj lahko pogovore ocenim kot konstruktivne in verjamem, da bomo celovit razvojni načrt sprejeli do pomladi. Takrat bo predvidoma tudi čas za odločitev o podžupanu/podžupanji oziroma podžupanih/podžupanjah (župan lahko imenuje največ tri).

Med vsebinskimi vprašanji lahko izpostavim, da smo vzpostavili stik s koncesionarjem na Mali Mežakli, podjetjem Ekogor in se dogovorili za srečanje na odlagališču. Čeprav rešitev čez noč ne moremo pričakovati pa je stališče Občine Jesenice v zvezi s smradom z Male Mežakle jasno: skladiščenje ali odlaganje odpadkov na zemljišču, ki je v lasti Občine in leži tik ob odlagališču odpadkov, ne pride v poštev. Pri uveljavljanju zahteve za odpravo smradu stališča ne bomo spremenili.

Podobno ne moremo spremeniti stališča o Srednji šoli Jesenice. Srednja šola s svojo podobo ne more izvabljati vznesenih čustev, prav tako bi izobraževalni programi morali bolje izpolnjevati kadrovska pričakovanja gospodarstva. Tako je ena od prednostnih nalog na tem področju, da v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo dosežemo, da se šola celovito energetsko in urbanistično sanira ter da bodo šolski progami zasnovani skladno s kadrovskimi potrebami gospodarstva.

Z novim letom pa začenjamo tudi z uvedbo uradnih ur župana za pogovor z zainteresiranimi občani. Vsako sredo od 15. do 16. ure bom tako na voljo izključno občanom, ki se bodo želeli pogovoriti z menoj, predstaviti svoje težave ali pa le konstruktivno pograjati ali, še bolje, pohvaliti moje delo oziroma delo občinske uprave. Da pa bi se lahko na sestanek čim bolje pripravili oziroma bi ta potekal čim bolj konstruktivno in nemoteno, je potrebna predhodna najava in uskladitev termina v tajništvu Kabineta župana (586 92 31 oz. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) - veselim se vsakega odziva.

Za dobre želje nikoli ni prepozno, pravijo, zato izkoriščam priložnost, da vsem občankam in občanom na začetku novega leta zaželim trdnega zdravja in vse dobro v letu 2019. Srečno, Jesenice!

Prebrano 3001 krat Nazadnje urejano na torek, 15 januar 2019 08:51

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...