Župan občine Jesenice

Jan  2018 12

Županov kotiček 2018/2

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Ta teden kotiček začenjam s turizmom. Obisk turistov na Zgornjem Gorenjskem je bil lani rekorden, tudi letos so obeti kar dobri, vse to pa pomeni, da se morajo občine na tem območju tem turističnim tokovom prilagoditi v najboljši možni meri. V fazi spremembe je tudi zakonodaja, pripravlja se namreč sprememba zakona o spodbujanju turizma, pripombe na te spremembe pa so podale tudi občine Zgornje Gorenjske.  Vzporedno potekajo tudi priprave na povečan obisk turistov, kar pomeni tako priprava infrastrukture kot ostalih pomembnih stvari, ki bodo vplivale na obisk turistov. Občina Jesenice pri tem vidi priložnost predvsem s svojo Planino pod Golico, Pristavo in območjem Stare Save, ne nazadnje pa tudi s samo sotesko Vintgar. Dejstvo je namreč, da del soteske, predvsem na območju slapa Šum, lokacijsko spada k občini Jesenice, zato bo Občina Jesenice poskrbela tudi za boljši oziroma turistom prijaznejši dostop do soteske s strani Blejske Dobrave.

Ena od priložnosti, ki bo na Zgornjo Gorenjsko privabila več turistom je zagotovo tudi svetovni dan čebel, ki ga bomo letos praznovali prvič. Generalna skupščina OZN je namreč lani soglasno razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Pri prizadevanjih za razglasitev sta aktivno vlogo odigrala ministrstvo za kmetijstvo in Čebelarska zveza Slovenije, pozabiti pa ne smemo niti na Občino Žirovnica z županom na čelu, pobudo pa so podprle tudi ostale občine Zgornje Gorenjske. Ob svetovnem dnevu čebel se torej predvideva kar precejšnje število dogodkov predvsem na območju občine Žirovnica, pri tem pa občine Zgornje Gorenjske načrtujemo tudi turistično predstavitev območja Julijskih Alp kot občin Zgornje Gorenjske. Prednost občine Jesenice, ki jo lahko povežemo tudi s turizmom, pa je tudi športna infrastruktura. Pred nekaj leti obnovljena Športna dvorana Podmežakla v kombinaciji z Nordijskim centrom Planica in Športnim centrom Pokljuka namreč ponuja dodatno turistično možnost, ki ji bo v prihodnje potrebno posvetiti dodatno pozornost in za katero sem prepričan, da ima velike potenciale za dodatni razvoj turizma v občini Jesenice.

Jesenice pa so že na splošno od nekdaj znane predvsem po železarstvu in športu, pri čemer prevladuje predvsem hokej. Letos praznujemo celo 70-letnico organiziranega hokeja na Jesenicah, za primerno obeležitev te okrogle obletnice, ki ni pomembna le za hokejsko društvo, temveč tudi za celotno lokalno skupnost, pa že potekajo dogovori. Z območja Jesenic in okolice izhaja tudi veliko število športnikov iz različnih športnih panog, katerih odličnost jih je pripeljala celo do nastopa na olimpijskih igrah. Zato me še posebej veseli, da je našo bogato športno zgodovino prepoznal tudi Olimpijski komite Slovenije, in nas pred letošnjim začetkom zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji vključil v projekt Slovenska bakla. Ta je oziroma še bo z namenom promocije prihajajočih olimpijskih iger in v podporo slovenskim športnikom, ki se jih bodo udeležili, obiskala le osem slovenskih mest. Na Jesenicah se je v dvorani Podmežakla v družbi Tomaža Razingarja in nekdanjih jeseniških olimpijcev ustavila v sredo, dogodka pa se je udeležilo tudi precejšnje število obiskovalcev. Ob tem vsem slovenskim olimpijcem, ki se bodo udeležili zimskih olimpijskih iger, tudi sam želim veliko uspehov. Glede na to, da imamo tudi Jeseničani med nastopajočimi svojega predstavnika, Hrušičana Jerneja Slivnika, ki bo nastopil na paraolimpijskih igrah v paraalpskem smučanju, sem prepričan, da bomo Jeseničani pred televizijskimi ekrani še posebej zbrano spremljali olimpijske igre in seveda še posebej močno stiskali pesti za našega mladega predstavnika.

Zaključujem pa ta teden s čestitko. Dodana vrednost občine Jesenice, ki jo velikokrat poudarjamo in smo nanjo ponosni, je tudi njena večnacionalna struktura njenih občanov. Med njimi je tudi velik del pravoslavnih vernikov, ki so prejšnji konec tedna praznovali božič, v nedeljo pa bodo vstopili v začetek pravoslavnega novega leta. Ob tej priložnosti jim iskreno čestitam in jim želim prijetno praznovanje.

Prebrano 503 krat Zadnja sprememba Petek, 23. Marec 2018, 09:23