Župan občine Jesenice

Okt 2017 23

Županov kotiček 2017/17

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Občina Jesenice ima to prednost, da ima svojo poklicno gasilsko enoto, to je Gasilsko reševalna služba Jesenice, ki sodeluje tako z Občino kot s prostovoljnimi gasilskimi društvi iz celotnega območja občine, hkrati pa na pomoč priskočijo tudi v sosednjih občinah. V sklopu meseca požarne varnosti je bilo načrtovanih in izvedenih kar nekaj operativnih vaj, med drugim mednarodna vaja v predoru Karavanke ter občinski vaji na deponiji Mala Mežakla in na Gimnaziji Jesenice, sledila pa bo tudi vaja v podjetju Acroni. Rečem lahko, da smo na jeseniške gasilce, tako poklicne kot prostovoljne, lahko zelo ponosni, saj je njihov odziv izreden in hiter, pomoč pa velikokrat presega njihove delovne obveznosti. V naslednjem letu na območju špedicijskega platoja načrtujemo še izgradnjo gasilskega poligona, ki bo poskrbel za kvalitetne vaje in usposabljanje naših gasilcev in gasilcev z ostale Gorenjske. Hkrati Občina kot lokalna skupnost sredstva iz naslova požarne takse namenja za gasilska vozila in opremo, zato tudi na ta način dodatno pripomore k zagotavljanju večje požarne varnosti občanov in občank.

Oktober je tudi mesec, v katerem praznujemo svetovni dan kmetic. Tako sem se pred kratkim udeležil povabila Društva podeželskih žensk pod Golico in Stolom ter Društva kmečkih žena in deklet občine Kranjska Gora, ki sta v kulturnem domu na Blejski Dobravi proslavili svojo 20-letnico delovanja. V današnjem času, ko smo vsi prezaposleni s svojimi službami, hitro pozabimo, da še vedno veliko žensk, ki hodijo v službe, dela tudi doma, na svojih kmetijah in gospodinjstvih. Imajo torej praktično dve službi in, kot radi rečemo pogovorno, res podpirajo tri vogale hiše, zato jim za njihov vsakodnevni trud izrekam globoko pohvalo in spoštovanje.

Preteklo nedeljo, 15. oktobra, sem se udeležil še enega prijetnega dogodka, in sicer jesenskega koncerta Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora. Slednji je bil poseben tudi zato, ker je orkester praznoval 20-letnico svojega imena, torej 20 let že nosi ime obeh občin, ki financirata njegovo delovanje. S koncertom so godbeniki obeležili tudi 70-letni jubilej slovenskega skladatelja Tomaža Habeta in stoletnico zadnje soške bitke, podelili pa so tudi več priznanj za igranje v orkestru. Najbolj zanimiv se zdi podatek, da je, čeprav nekateri od članov orkestra v njem igrajo že več kot 60 let, povprečna starost orkestra 23 let, kar pomeni, da imajo tudi veliko mladih članov oziroma podmladka, zaradi katerih se za prihodnost orkestra še dolgo ni bati. O kakovosti orkestra pričajo tudi številna gostovanja, na katere so vabljeni, in precejšnje število nagrad, ki jih prejmejo. S svojim nastopom popestrijo tudi marsikatero občinsko prireditev, za kar smo jim na Občini zelo hvaležni in si takšnega prijetnega sodelovanja želimo tudi naprej.

Prebrano 786 krat Zadnja sprememba Ponedeljek, 23. Oktober 2017, 11:03