Župan občine Jesenice

Jun  2017 21

Županov kotiček 2017/10

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

V začetku junija je občina Jesenice organizirala delavnico o managementu mestnih središč. Potrošniške navade so se temeljito spremenile, nakupovalni centri so povzročili zaprtje manjših prodajaln, tako je v centru Jesenic prišlo do velikih težav. Iskali smo primere dobre prakse in našli sogovornika v Mestni občini Koper, na pobudo katere so trgovci, gostinci in drugi mali podjetniki ustanovili Zavod Otok. Predstavitev je dala pogled z izkušnjami kolegov iz Kopra in usmeritve za prihodnost, kjer bo pomembna tudi celostna prometna strategija, ki je že v pripravi in ponuja možnosti, da bi dele Jesenic zaprli za promet in namenili različnim dejavnostim v osrednjih delih mesta.

Dobre novice prihajajo s področja gospodarstva. Podjetje Sumida širi svojo dejavnost in zato načrtuje zaposlovanje dodatnih delavcev. Podjetje Sumida je tako tretji največji delodajalec v občini Jesenice. Z novo obvoznico, ki bo predvidoma odprta v mesecu juliju, pa bo njihova lokacija dobila dodatno vrednost in tudi nove možnosti za razvoj drugim podjetjem.

Veseli nas, da se obnavljajo in oživljajo številni objekti, za katere v preteklosti ni bilo zanimanja. Že pred časom je novo vsebino dobil nekdanji bencinski servis na Senožetih, zaključuje se obnova objekta HVŽ na Stari Savi, žaga na Plavžu, nov izgled pa bo dobila tudi restavracija Kazina. Vse to pa kaže na dejstvo, da se gospodarska situacija popravlja in želimo si lahko le, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje, ob tem pa je naloga občine, da še naprej po svojih močeh in v skladu z zakonodajo spodbuja nadaljnji razvoj gospodarstva .

Letos deseto leto delovanja praznuje tudi Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, ki jo je leta 2006 ustanovila Občina Jesenice, prve študente pa so vpisali leto dni kasneje. Njeno osnovno poslanstvo je izobraževanje diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov. Kot prva fakulteta na področju zdravstvenih programov v Sloveniji je pridobila mednarodno akreditacijo za študij zdravstvene nege na 1. in 2. bolonjski stopnji, diplomanti pa lahko nadaljujejo izobraževanje tudi na magistrskem in doktorskem študiju. Doslej je v svet poklicnega dela pospremila že več kot 250 diplomantov. Ponosni smo na številne uspehe fakultete in vzpostavljeno mednarodno sodelovanje ter vpliv, ki ga je šola v tem času pridobila na področju zdravstva.

Za nami pa je tudi 11. kulturna mavrica Jesenic. Pri tem je treba posebej pohvaliti Mladinski center Jesenice, ki že enajst let prireja to prireditev v počastitev pestre narodne in kulturne sestave Jesenic. Prireditev je prerasla v dvodnevni dogodek, vključila so se še druga društva, vpliv mavrice pa je segel tudi prek meja, saj so predstavila tudi folklorna društva iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Cilj, da povežemo ljudi različnih narodnosti, ki živijo na Jesenicah, je tako dosežen.

Prebrano 1057 krat Zadnja sprememba Sreda, 21. Junij 2017, 17:44