Župan občine Jesenice

Maj 2017 03

Županov kotiček 2017/7

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Naj za uvod tokrat najprej voščim ob minulih praznikih, Dnevu upora proti okupatorju in Prazniku dela 1. maju, ki je v teh časih še kako aktualen, ker nas opozarja, da se je za delavske pravice potrebno vedno znova boriti.

Občino Jesenice so konec aprila obiskali predstavniki ruskega veleposlaništva. Namen obiska je bila okrepitev gospodarskega sodelovanja, pa tudi zahvala s strani ruskih predstavnikov za našo skrb za spomin na padle ruske vojake iz prve svetovne vojne, ki so pokopani na našem območju. Ponosen sem, da so tudi meni osebno izročili priznanje rusko slovenskega prijateljstva, ki so ga pričeli podeljevati lani ob stoletnici tragedije na Vršiču, ko je Slovenijo tudi obiskal ruski predsednik Putin, ta nagrada pa pomeni nadgradnjo dobrega sodelovanja tudi v prihodnosti.

Občinska knjižnica Jesenice je ob Dnevu knjige pripravila srečanje z našim krajanom Janezom Markešem, Delovim komentatorjem in avtorjem nove knjige "Premišljevanja o Sloveniji". Na srečanju je bilo med drugim poudarjeno, da je potrebno tudi v prihodnje negovati javno šolstvo, javno zdravstvo in socialo, o teh elementih najbolj razvite države samo razmišljajo.

Jeseniška Glasbena šola je praznovala 70-letnico delovanja, na kar smo zelo ponosni. Ob jubileju so pripravili slavnostni koncert v Gledališču Toneta Čufarja, s katerim so navdušili obiskovalce, tako jim lahko ob tej lepi obletnici čestitamo in jim zaželimo dobro delo tudi v prihodnje.

Ob Dnevu zemlje, so se vse krajevne skupnosti na Jesenicah pridružile čistilnim akcijam. Stanje na področju odpadkov v naši občini se bistveno izboljšuje, pojavljajo pa se nekatere težave za katere bomo poskrbeli v prihodnje. Tako se nova divja odlagališča pojavljajo na Haldi, divja odlagališča odkrita v preteklosti pa so se večinoma sanirala. Ob tem se je potrebno zahvaliti občanom in občankam, ki vse leto skrbijo za čistočo našega okolja in tudi javnemu komunalnemu podjetju Jeko d.o.o., ki zgledno skrbi za čistočo mesta.

Aprila pa so za izjemno veselje na Jesenicah poskrbeli tudi hokejisti, ne le članska ekipa HDD Sij Acroni Jesenice, ki je v Tivoliju osvojila naslov državnega prvaka, temveč sta naslova državnih prvakov osvojili tudi dve mlajši selekciji. Četrtega maja pa bo v Kolpernu tudi sprejem in srečanje vseh treh selekcij, ki so osvojile naslov državnih prvakov, kjer bomo mogoče lahko rekli tudi kaj več o prihodnosti hokeja.

Za zaključek pa še aktualno dogajanje. V javnosti so se konec aprila pojavila negodovanja zaradi ne dovolj varnega prehoda za kolesarje čez železniško progo pri bivši Lesnini. Prehod je bil pred sanacijo v zelo slabem stanju, glede na odziv, pa smo že organizirali sestanek z podjetjem Acroni, težave z varnostjo pa bomo v dogovoru z njimi tudi uredili. 

Prebrano 961 krat Zadnja sprememba Sreda, 03. Maj 2017, 14:16