Župan občine Jesenice

Dec  2016 05

Županov kotiček 2016/37

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Tokratni županov kotiček začenjam s trenutno eno najpomembnejših zasebnih investicij, to je ureditev prostorov v dvorani nekdanje Lužilnice na Stari Savi s čimer se nadaljuje urejanje tega območja. Halo je kupilo podjetje Kov, gre za znaten finančni zalogaj, podjetje ima vizijo, poznani so po kakovosti, z novo pridobitvijo pa se obetajo tudi nova delovna mesta in priložnost za izobraževanje bodočih kovinarjev. Lastnik in direktor podjetja poudarja, da so največje bogastvo zaposleni, zato znatna sredstva namenja tudi izobraževanju z učnim centrom. Veseli nas, da kovinarstvo ostaja pomembna gospodarska panoga na Jesenicah, podjetju Kov pa ob tem želimo uspešno delo tudi naprej.

Za spodbujanje gospodarstva s povezovanjem podjetij v sodelovanju z Občino Jesenice aktivno skrbi tudi javni zavod Razvojna agencija zgornje Gorenjske (RAGOR), v prostorih katerega je zaživel projekt Coworking. Cilj projekta je izboljšanje poslovnega okolja v občini Jesenice. Obisk na odprtju Coworkinga je pokazal da gre za pravo usmeritev, želimo si da se bo tako nadaljevalo in bo projekt dosegel svoj namen.

V minulem tednu so 60-letnico delovanja praznovalo Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske. Društvu ob visoki obletnici iskreno čestitam. S temi poklici Jesenice veže dolgoletna tradicija. Gospa Angela Boškin je prva jugoslovanska diplomirana otroška negovalka in medicinska sestra. Po vojni je na Jesenicah ustanovila posvetovalnico za matere in dojenčke. Pomemben pa je tudi izobraževalni del tako s Srednjo šolo Jesenice kot v nadaljevanju tudi s Fakulteto za zdravstvo, kjer se izobražuje ta za zdravstvo nepogrešljiv kader, ki je pogosto krivično zapostavljen v delovanju celotnega sistema zdravstva. 
Danes 5. decembra praznujemo Mednarodni dan prostovoljstva, na tem področju pa se lahko na Jesenicah pohvalimo s številnimi znanimi osebnostmi, prostovoljci, nekateri izmed njih, so prostovoljski dejavnosti in pomoči sočloveku zapisali več desetletij svojega življenja. Ob tej priložnosti jim iskreno čestitam in se jim zahvaljujem za prostovoljno delo, s katerim pomembno soustvarjajo našo lokalno skupnost. 
Ob tem pa nekaj besed tudi o naših gasilcih, ki so aktivni tudi pri mednarodnem povezovanju. To sodelovanje vzdržujemo tudi s tradicionalnim srečanjem, ki se je letos odvijalo v Beljaku. Kolegom z druge strani meje smo ponudili sodelovanje in uporabo gasilskega poligona, ki bo nastal na Jesenicah v prihodnjem letu. Posebno povabilo pa smo prejeli tudi s strani Beljaka, ki bo v prihodnjem letu organiziral gasilsko olimpijado. 
Za zaključek pa še nekaj besed o spominskih obeležjih, ki jih je postavilo združenje veteranov vojne za Slovenijo, s katerimi so označili mesta tajnih skladišč orožja v letih 1990 in 1991. V tem času je jeseniška teritorialna obramba pod vodstvom Bojana Šuligoja preprečila predajo orožja teritorialne obrambe, ki so ga v nadaljevanju skrivali na tajnih lokacijah. Prav je, da te prostore, ki so v prelomnem obdobju samostojnosti odigrali pomembno vlogo tudi označimo in s tem vzdržujemo spomin na pogum, ki je bil potreben v tistem negotovem času.

Prebrano 784 krat Zadnja sprememba Ponedeljek, 05. December 2016, 11:19