Župan občine Jesenice

Nov  2016 18

Županov kotiček 2016/35

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Tokratni županov kotiček začenjam z več dobrimi novicami. Plaz na cesti med Belcijanom in Betelom je saniran. Zahvaljujem se krajanom za potrpežljivost, saj je šlo za zahtevno sanacijo, tako finančno kot gradbeno, s tem pa je prebivalcem omogočen varni dostop do njihovih domov. Investicija je stala nekaj približno 400 tisoč evrov, kljub temu da je šlo za manj kot sto metrov ceste, saj je prišlo do plazenja večih plasti, zato je bila sanacija izredno zahtevna s pilotiranjem tudi več kot 17 metrov globoko.

Končujejo se dela pri fazni sanaciji osnovne šole Koroška Bela. Izkazalo se je da je bila odločitev za fazno prenovo šole pravilna. V sanacijo je bilo vloženo 1,3 milijona evrov, šola je v veliki meri prenovljena tudi z opremo in izboljšanjem pogojev.

Svoje prostore je na Jesenicah dobilo Kulturno, prosvetno, športno, humanitarno društvo Vuk Karadžič, kar je pomembna dopolnitev jeseniški multikulturnosti. To nas izredno veseli, saj pretežna večina članov prihaja ravno z Jesenic. Dobili so lepe, urejene prostore, zato se zahvaljujemo tudi donatorjem in prostovoljcem. Lahko smo ponosni na pisano mešanico narodnosti na Jesenicah, v prihodnosti pa moramo ohranjanju tega bogastva in sodelovanju tudi graditi.

Minulo soboto je Prostovoljno gasilsko društvo Koroška Bela slavnostno prevzelo novo gasilsko vozilo za prevoz moštva, v prihodnjem letu pa je načrtovan tudi nakup vozila za prostovoljno gasilsko društvo Hrušica in dveh vozil za jeseniške poklicne gasilce, in sicer vozilo cisterno za prevoz vode in posebno vozilo za posredovanje ob nesrečah s kemijskimi snovmi. V prihodnjem letu pa z veseljem pričakujemo tudi ureditev gasilskega poligona za potrebe gorenjskih gasilcev, ki bo zgrajen na Jesenicah.

Novosti se obetajo tudi na železnicah. Železniška infrastruktura zaseda velik del občine Jesenice, veliko te infrastrukture pa ni več v uporabi. Ocenjujemo, da številnih površin železnice ne potrebujejo več, zato se bo potrebno dogovoriti o teh površinah, oziroma vrnitvi le teh lokalni skupnosti. S strani železnic pa se v prihodnjem letu načrtuje sanacija železniškega predora Karavanke, kar pa je posebej pomembno pa tudi obnovitvena dela na jeseniški železniški postaji.

Občina Jesenice je v dogovoru s pobrateno občino Nagold pričela pripravljati stalno obeležje, ki bo nadomestilo kopijo kipa martinarja iz krožišča iz plastične mase, ki ga je v parku v Nagoldu načel zob časa. V ta namen smo stopili v stik s Srednjo šolo Jesenice, kjer so pripravili načrte za izvrstno skulpturo v podobi plavža, ki bo izdelan iz materialov, ki jih proizvaja jeseniško podjetje Acroni, z lasersko graviranimi simboli občine Jesenice. Prepričan sem, da bo ta skulptura dobro predstavljala Jesenice v naši pobrateni občini.

Še nekaj besed o vandalizmu, ki se zadnje čase znova pojavlja na nekaterih delih občine Jesenice. Nazadnje so se tovrstna dejanja pojavila na območju nove prečne povezave med TVD Partizanom in Staro Savo. Vandalizem se je pojavil celo v dvigalih. Nerazumljivo mi je, da nekateri povzročajo škodo vsem krajanom Jesenic, zato bomo odločno bomo ukrepali proti storilcem teh dejanj, z zaostritvijo videonadzora. Pozivam pa tudi krajane s štirinožnimi prijatelji, da skrbijo za čistočo sprehajalnih poti, po vsej verjetnosti pa bomo tudi na tem področju poostrili nadzor.

Ob koncu pa izrekam tudi iskreno sožalje družinskim članov nedavno preminulega občinskega svetnika Branka Berganta, ki je s svojim delom zaznamoval tako planinsko društvo Jesenice kot tudi občinski svet.

Prebrano 662 krat Zadnja sprememba Petek, 18. November 2016, 11:03