Župan občine Jesenice

Jun  2016 23

Županov kotiček 2016/22

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Najprej naj čestitam Jeseničankam in Jeseničanom, občankam in občanom ob Dnevu državnosti, letos namreč praznujemo 25 let od prelomnih dogodkov leta 1991, ko smo izpolnili stoletne sanje z ustanovitvijo samostojne Slovenije. Ob tem občane in občanke vabim na tradicionalni občinski pohod na Golico, ki bo v soboto 25. junija. Na predvečer Dneva državnosti koncert pripravlja tudi Glasbena šola Jesenice. Proslava ob Dnevu državnosti na Jesenicah pa se bo letos odvijala v petek 1. julija ob 16. uri na mejnem platoju Karavanke.

V torek, 21. junija, je bila podpisana pogodba z izvajalcem del, Gorenjsko gradbeno družbo d.d. iz Kranja, za izgradnjo obvoznice Lipce – Črna vas, ki je vredna pol milijona evrov. Od tega smo pridobili 100 tisoč evrov državnih in evropskih sredstev. Dela se bodo pričela v prvih dne julija, predvidoma pa bodo končana še letos, oziroma v prvih mesecih leta 2017. Ocenjujem, da gre za veliko pridobitev za Jesenice in krajane Blejske Dobrave in Lipc, saj bodo razbremenjeni tovornega prometa iz industrijske cone Črna vas, kakor tudi prometa za prvi november. Minuli petek je bilo odprto tudi novo naselje v Hrenovci, kjer nas je vrsto let skrbelo, ali bodo ti objekti, po stečaju prvotnega investitorja ostali nedokončani. Novo naselje vključno s prečno povezavo je velika pridobitev za Jesenice, zato smo hvaležni Abanki, ki je projekt po propadu Gradisa Celje dokončala, s tem pa so Jesenice pridobile 62 novih stanovanj in urejeno območje.

Javno podjetje Jeko-in se je v minulih dneh predstavilo na Blejskem vodnem festivalu. Nastopili so pod sloganom »naša voda je naravna« ter zasedli drugo mesto. Festivala so se udeležili ponudniki z Bleda, Laškega, Jesenic in Tržiča, pri tem pa moramo poudariti, da na Jesenicah pijemo izjemno vodo, ki je neobdelana. Ta festival zato zelo podpiramo, saj poudarja pomen izjemne kakovosti slovenske pitne vode.

Včeraj smo podelili tudi priznanja jeseniškim odličnjakom, letos jih je kar 47 takšnih, ki so v osnovnem ali srednjem šolanju vsa leta dosegali odlični uspeh. V jeseniških osnovnih šolah je takšnih 30, še 17 pa v Srednji šoli Jesenice in Gimnaziji Jesenice. Učencem in dijakom čestitam za njihov trud in uspeh, kot župan pa si želim, da se bodo po zaključenem šolanju vrnili na Jesenice. Naša naloga je, da poskrbimo za zaposlitvene priložnosti. Tukaj se ponujajo številne priložnosti, tudi v sodelovanju z velikimi svetovnimi gospodarstvi. Minuli petek smo tako pripravili srečanje s predstavniki veleposlaništva Republike Indije in gospodarskih družb. Indija, s svojo hitro rastjo ponuja izjemen trg in številne priložnosti, ponujajo pa tudi roko sodelovanja, ki so jo nekatera slovenska podjetja že izkoristila, želimo pa si, da bi te priložnosti prepoznali tudi drugi.

Zaključimo lahko še z dobrimi novicami iz Hokejsko drsalnega društva Jesenice, od koder so sporočili, da se na Jesenice vrača trener Nik Zupančič, ki je v lanskem letu z jeseniško ekipo osvojil naslov državnih prvakov. Kažejo se tudi že obrisi nove jeseniške ekipe, s katero bodo nastopili v mednarodni Alpski hokejski ligi AHL. Ocenjujem, da klub dela dobro, vračajo se tudi sponzorji, zato upamo na lepo prihodnost jeseniškega hokeja, ki mora graditi na podmladku in navijačih, ki so cele generacije živeli s tem športom.

Prebrano 803 krat Zadnja sprememba Četrtek, 23. Junij 2016, 14:26