Župan občine Jesenice

Jun  2016 16

Županov kotiček 2016/21

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Tokrat naj najprej čestitam krajanom Hrušice ob bližajočem se krajevnem prazniku Krajevne skupnosti Hrušica, s katerim obeležujejo 110-letnico odprtja železniškega predora Karavanke in bohinjske proge. Ob tej priložnosti bo na Hrušici ta konec tedna pestro dogajanje, ki se začne že v petek, končalo pa se bo v nedeljo s pohodom na Hruščansko planino.

Prihodnji teden, bo na Jesenicah v znamenju dobrodelnosti, tako bo že v nedeljo 19. junija na Stari Savi dobrodelni športni dogodek za pomoč 19-letnemu Luku Kovačiču iz Bohinja, ki se bojuje z rakom. Na prizorišču se bodo odvijali različni športni dogodki in dražba športnih dresov, izkupiček pa bo namenjen za Lukovo zdravljenje. 23. junija, pa bo v dvorani Podmežakla spektakularna dobrodelna nogometna tekma za otroke med Velikani slovenskega športa in Jeseniškimi športnimi legendami ter zabavnim programom, izkupiček dogodka pa bo namenjen letovanju socialno ogroženih otrok v letovišču Pinea v Novigradu.

Ne smemo pozabiti, da teče drugi teden muslimanskega postnega meseca Ramazana, ki je posvečen molitvi in dobrodelnosti. Letos bo ta dobrodelnost posebej posvečena tudi gradnji džamije v Ljubljani, ki predstavlja zaključek dolgoletnih sanj Islamske skupnosti, saj so se prva prizadevanja za izgradnjo džamije v Sloveniji pričela že leta 1969.

Dobre novice prihajajo iz HDD Jesenice, od koder so nas obvestili, da bodo v prihodnji sezoni nastopili v mednarodni Alpski hokejski ligi. V AHL bodo sodelovale ekipe iz Italije, Avstrije in Slovenije. V društvu so se ob tem zahvalili Občini Jesenice za pomoč in podpori, ter obljubili, da bodo v novi ligi nastopili skrajno profesionalno. Ekipo že pripravljajo s trenerjem za novo sezono, več pa bodo v prihodnje povedali v samem društvu. Želimo jim veliko sreče in uspeha v novi sezoni, ki pomeni nov korak naprej za jeseniški hokej, na Občini Jesenice, pa si bomo še naprej prizadevali za podporo društvu. Ob tem pa apeliram tudi na vse ljubitelje hokeja, da v prihajajoči sezoni na tribunah podprejo jeseniške hokejiste.

V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala dela na cesti pod Betelom v Planini pod Golico, ki jo je poškodoval plaz, dela pa so zaradi tehničnih težav zastala. Na delovišče je prispel nov stroj za vrtanje, tako bo izvajalec lahko nadaljeval s sanacijo tega cestišča, predvidoma pa bodo dela do septembra dokončana.

Zelo pozitivna je tudi novica, da bomo v sodelovanju z različnimi donatorji zagotovili več novih avtomatskih defibrilatorjev, zato se ob tej priložnosti vsem, ki so pri tem pomagali iskreno zahvaljujem.

V petek 17. junija bo Abanka oziroma hčerinsko podjetje Anepremičnine namenu predala stanovanjske bloke Gorenjskega sončka v Hrenovci, ki so ga dokončali po stečaju prvotnega investitorja. Aktivnosti Abanke na tem področju lahko samo pohvalimo, saj so iz nedokončanega projekta uspeli narediti atraktivno lokacijo z 62 stanovanji. Vključenost Abanke v lokalno skupnost pa lahko pohvalimo tudi s prenovo poslovalnice v Centru II, ki so jo odprli minuli teden in je ena najstarejših v Sloveniji, saj je tu že 45 let. Veseli smo, da so poslovalnico obdržali v osrednjem delu, saj vidimo, kaj se dogaja s selitvijo nakupovalnih centrov na obrobje mest, medtem, ko mestna središča postajajo vse bolj prazna.

Predstavniki občine Jesenice smo minuli teden obiskali glasbeno šolo Jesenice, ki bo prihodnje leto praznovala 70-letnico delovanja. Lahko rečemo, da gre za eno boljših glasbenih šol, ki ima tudi odlične pogoje za delovanje. V Glasbeni šoli Jesenice deluje kar 465 glasbenikov in baletnikov, lahko se pohvalijo s šestimi orkestri in celo simfoničnim orkestrom. Prihodnje leto bodo ob 70-letnici pripravili tudi precej glasbenih dogodkov, eden od katerih bo tudi festival družin, glasbena šola je namreč prijazna vsem generacijam, zato smo lahko na Glasbeno šolo Jesenice upravičeno ponosni.

Za zaključek še nekaj besed o vandalizmu, ki se zadnje čase znova pojavlja na nekaterih delih Jesenic. Težave smo imeli že lani pri postavitvi kolesarskega sistema, kjer smo problem s kamerami rešili, sedaj pa so nekomu v napoto pitniki za vodo na Stari Savi in v Spominskem parku, ki so namenjeni okrepčilu obiskovalcev. Kot občina bomo uporabili vsa sredstva, da vandalizem preprečimo, saj se posamezniki izživljajo nad našo skupno lastnino. Vse občane zato prosim na o vandalizmu, če ga zaznajo, obvestijo policijo ali Medobčinsko redarstvo in inšpektorat.

Prebrano 900 krat Zadnja sprememba Četrtek, 16. Junij 2016, 14:29