Podžupana

Sep  2018 12

Podžupanjin kotiček 2018/10

V petek, 7. septembra 2018, sem se udeležila srečanja z naslovom »Tromeja in šengenski prostor: izzivi in priložnosti za razvoj« v okviru projekta Zamejski, obmejni, čezmejni: Slovenci v Furlaniji – Julijski krajini deset let po vstopu Slovenije v šengensko območje.

Srečanje je potekalo v slovensko kulturnem središču Planika v Trbižu pod v organizaciji slovenskega raziskovalnega inštituta SLORI, slovenskega kulturnega središča Planika, občine Trbiž in slovenskega deželno gospodarskega združenja.

Na srečanju so sodelovali razpravljalci:

Francesko Maragon iz univerze v Vidmu s temo »Obmejna področja: pospeševalnik lokalnega trajnostnega razvoja«, Nataša Gliha Komac in Rudi Bartaloth, SKS Planika, Ukve s temo »Tromeja po vstopu Slovenije v območje Šengena – izzivi prihodnosti«, Matija Lo Duca iz Kekčeve domačije v Trenti s predstavitvijo kot primer dobre prakse na turističnem področju ter Feliks Wiser s slovenske gospodarske zveze na Koroškem iz Celovca s temo »Regionalno povezovanjne – predpogoj in izhodišče za vsestranski napredek«.

Iz predavanj je bilo razumeti, da smo v omenjenem obdobju naredili nekaj korakov v pravo smer, vsekakor pa premalo, da bi bili lahko zadovoljni. Težave, ki nas tarejo, pa so identične vsem občinam ob tromeji: premalo delovnih mest oziroma slabo plačana delovna mesta, starajoče se prebivalstvo in izseljevanje mladih v bolj perspektivna okolja.

Evropska unija brez meja, za katero smo državljanke in državljani Slovenije tako enotno in tako močno upali, da nam bo prinesla boljšo prihodnost, ni samoumevna, temveč moramo vsi Evropejci delati na tem.

                                                                          

Prebrano 201 krat Zadnja sprememba Sreda, 12. September 2018, 12:03
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.