Podžupana

Jun  2018 04

Podžupanjin kotiček 2018/8

V četrtek, 31. maja, je na Srednji šoli Jesenice potekal posvet na temo »Vključevanje staršev otrok priseljencev v našo lokalno skupnost«. Posvet je organizirala Srednja šola v okviru programa »Soočenje z izzivi medkulturnega sobivanja«. Na posvetu so bili prisotni vsi, ki se kakorkoli ukvarjajo s priseljenci. Program posveta, ki ga finančno podpirata Ministrstvo za izobraževanje in Evropski socialni sklad, je pripravila g. Nataša Vrtačnik, zaposlena kot multiplikator SIMS.  V pozdravnem nagovoru sem izpostavila pomembno vlogo lokalne skupnosti pri uspešnem vključevanju priseljencev v novo okolje. Odločevalci – župan in občinski svetniki – so tisti, ki  lahko integracijo podprejo najprej na načelni ravni, nato pa tudi v praksi. Ne smemo pozabiti, da smo zgled drugim v našem okolju, saj naša dejanja še kako odmevajo v skupnosti. S povezovanjem in sodelovanjem se lahko gradijo projekti in vezi, ki bodo izboljšale in obogatile življenje ne le novim prebivalcem naše skupnosti, temveč tudi vsem ostalim. Pred nami so procesi učenja, saj moramo ugotoviti, kaj v naši skupnosti deluje. Prav temu je bil namenjen tudi posvet vseh deležnikov pri vključevanju priseljencev v našo lokalno skupnost. Na posvetu so se izpostavili primeri dobrih praks, njihova rdeča nit pa je vedno komunikacija, povezovanje in vključevanje. Če bomo znali ustvariti odprt prostor za dialog in za vključevanje ter povezati vse akterje, bomo odkrili, da nas drugačnost bogati. Strpnost je vedno posledica odločitve. Bodimo strpni!  

V petek, 1. junija, se je pričelo »Poletje na  Stari Savi« Poletje na Stari Savi pomeni vrsto prireditev , ki jih organizirajo Glasbena šola Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gornjesavski muze Jesenice, Klub jeseniških študentov ob finančni podpori občine Jesenice. Prvi v nizu prireditev je bil koncert harmonikarskega orkestra pod vodstvom Diane Šimbera. V polni dvorani Kolperna so izvedli 12. koncertnih  skladb, ki so jih izvedli od najmlajših do starejših članov harmonikarskega orkestra, ki so na šolanju na srednji glasbeni šoli ali na  raznih fakultetah in se radi vračajo k orkestru. To je bila tudi priložnost, da so proslavili 25 let nepretrganega delovanja orkestra pod vodstvom Diane Šimbera. Zadovoljni s svojim delom so člani orkestra in zadovoljni poslušalci, ki so orkester pozdravili z gromkim aplavzom. Iskrene čestitke in še na mnoga leta uspešnega delovanja! V soboto 2. junija, je v sklopu poletja na Stari Savi izvedel koncert Sinfonični orkester Glasbene šole Jesenice z izbranim programom, ki je z izvedbo navdušilo občinstvo. Deluje tretje leto pod mentorstvom prof. Natalije Šimunović. Z malo nočno glasbo Wolfganga Amadeusa Mozarta so s svetlimi zvoki godal pozdravili občinstvo, naadaljevali pa z bleščečimi arijami in zanimivimi slovenskimi vokalnimi deli, ki so jih predstavili gostje Andreja Geržina, Janja Hvala in Klemen Torkar. Orkester se je proti koncu programa izlival v vedno popolnejših zvokih v najboljši preobleki Giacoma Puccinija, Johana Straussa in Dimitrija Šoštakoviča in Vilka in Slavka Avsenika. Ob koncu lahko rečem, da se nam za dobro prihodnost glasbe na Jesenicah ni bati. Orkestru in prof. Nataliji Šimunović iskreno čestitam z željo, da nas bodo s koncerti še razveseljevali. V nedeljo, 3. junija, pa so v dopoldanskem času predstavili učenci letošnje produkcije gledališke šole pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice. 36 artistov v starosti od 6 do 14 let pod vodstvom klovnese Nike Bergant so predstavili program, ki se ponavadi vidi v cirkusih. Med občinstvom so bili v glavnem starši, ki so z aplavzi nagradili svoje razigrane otroke. Po zaključku pa so še nastopili gostje iz Celovca v glasbeno-folklorni etno nastop, ki smo ga na žalost poslušali le trije.

                  

Prebrano 336 krat Zadnja sprememba Ponedeljek, 04. Junij 2018, 12:40
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.