Podžupana

Mar  2018 20

Podžupanjin kotiček 2018/7

Prejšnji teden sem se udeležila medobčinskega, med šolskega otroškega parlamenta osnovnih šol občin Jesenice, Kranjske Gore in Žirovnice. Vsako leto, že 27. po vrsti, so mladi parlamentarci najprej po osnovnih šolah razpravljali o tematiki in izbrali predstavnike, ki so zastopali posamezno osnovno šolo, Tokrat je bila izbrana tema »Šolstvo in šolski sistem«. Na medobmočnem parlamentu so učenci posameznih osnovnih šol predstavili svoje poglede na šolo, šolski sistem, učne programe, medsebojne odnose med vrstniki in profesorji in še mnogo drugih tem. Moram reči, da so se nekateri učenci potrudili bolj, drugi malo manj, in s pomočjo mentorjev predstavili svoj pogled na izobraževalni sistem in bili pri tem tudi kritični. Odkrito so povedali, kaj jim je všeč v šoli in česa ne marajo. Tako kritičen pristop jim bo vsekakor koristil v življenju, ko se bodo spopadali z življenjem.

Kaj je sploh otroški parlament, kdo v njem sodeluje in kako deluje? Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. V otroškem parlamentu sodelujejo osnovnošolci, ki so jim v šolah v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji, svetovalni delavci, izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine Slovenije. Osnovnošolci zaključujejo svoje razprave na državnem otroškem parlamentu. Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije. Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa zberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na Nacionalnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije.

Nacionalni otroški parlament bo 9. aprila 2018 v Državnem zboru RS, kjer nas bodo zastopali učenci osnovne šole Prežihovega Voranca.

Prebrano 721 krat Zadnja sprememba Torek, 03. April 2018, 09:22
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.