Podžupana

Feb  2018 07

Podžupanjin kotiček 2018/3

Spoštovani,

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik, posvečen avtorju državne himne in bogate jezikovne dediščine, s katero je France Prešeren, »figamož«, slovenski jezik postavil ob bok velikim svetovnim jezikom. Praznovali ga bomo tudi na Jesenicah. Prijetno, prešerno in z mislijo, da nam je prav kultura v vseh pomenih njene besede na sončni strani Alp dala temelj, da smo tu kot narod ostali in obstali. Zato je še kako pomembno, da podpremo posamezne ustvarjalce, da krepimo društva in tudi ljubiteljsko kulturo. Prav iz ljubiteljska kultura je tista, ki je v našem okolju skozi stoletja pustila največji pečat. Osrednja proslava na Jesenicah bo v četrtek 8. februarja v Gledališču Toneta Čufarja s podelitvijo priznanj Zveze kulturnih društev Jesenice.

Vsem nagrajencem iskreno čestitam, odličnim nastopajočim, ki bodo sodelovali v kulturnem programu, hvala, posebna hvala pa tudi organizatorjem dogodka – Zvezi kulturnih društev, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti in Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

Začenjajo pa se tudi priprave na občinski praznik, ki ga praznujemo marca. Vsako leto v sklopu dogodkov, s katerimi ga obeležimo, poteka tudi kviz o zgodovini mesta Jesenice. Vsako leto organizatorji izberejo temo kviza, ki je letos zgodovina šolstva na Jesenicah. Priprave na dogodek so že stekle. Izveden je bil sestanek vseh, ki sodelujejo pri pripravi in izvedbi kviza, sprejet pa je bil tudi že terminski plan poteka kviza za leto 2018.  Gradivo za kviz  bo pripravil dr. Marko Mugerli, strokovni delavec Gornjesavskega muzeja Jesenice, in ga posredoval na vse osnovne in srednje šole na Jesenicah. Pod vodstvom mentoric bodo vse šole izvedle šolska tekmovanja in izbrale ekipe, ki bodo zastopale posamezno šolo na zaključnem tekmovanju, ki bo v ponedeljek, 12. marca 2018, ob 17. uri v kinodvorani Železar. Tekmovalcem bo v pomoč tudi ogled razstave v Kosovi graščini o zgodovini šolstva na Jesenicah, kjer jim bo predstavljeno gradivo, s tem pa bodo lahko še bolj utrdili svoje znanje.

Pohvala organizatorjem in odzivu osnovnih in srednjih šol, ki se bodo tekmovanja udeležile. Tekmovanje ni zanimivo samo za učence in dijake, temveč je tudi možnost, da tudi odrasli izvedo marsikaj o svojem mestu, kar še niso slišali. Zato vabljeni, Jeseničani in Jeseničanke, da se pridružite mladim na kvizu in jih za znanje nagradite z aplavzom.

Prebrano 457 krat Zadnja sprememba Nedelja, 11. Februar 2018, 20:26
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.