Podžupana

Dec  2017 22

Podžupanov kotiček 2017/14

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

pretekli teden sem se na povabilo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije udeležil tri dnevnega študijskega obiska v Bruslju, namenjenega predstavnikom lokalnih skupnosti. Posebna pozornost obiska je bila usmerjena k črpanju kohezijskih sredstev v obdobju 2014–2020, smernicam kohezijske politike za naslednje obdobje v kontekstu razprave o prihodnosti EU, digitalnem notranjem trgu, možnosti za razvoj regij v okviru programov EU ter investicijskega načrta za EU (t.i. Junckerjev paket). Naložbeni načrt je namreč namenjen odpravljanju ovir za naložbe, njihovi večji prepoznavnosti in tehnični pomoči zanje ter pametnejši rabi novih in obstoječih finančnih virov. Junckerjev paket tako podpira strateške naložbe na ključnih področjih, denimo v infrastrukturo, izobraževanje, raziskave in inovacije ter financiranje tveganja za mala podjetja. Javna obravnava predloga za naslednjo finančno perspektivo bo predstavljena naslednje leto v mesecu maju, v tej perspektivi pa se predvideva večja osredotočenost na rezultate in ne izključno samo na črpanje sredstev. Veliko pozornosti bo v prihodnje namenjene tudi ponastavitvi postopkov in izboljšavam sistema. V predstavitvah, ki smo jih bili deležni, je bila poudarjena prošnja, naj lokalne skupnosti in regije za naslednjo perspektivo posredujejo skupne projekte, s katerimi želijo kandidirati na razpisih. Prijetno sem bil presenečen nad odprtostjo in vabilom odločevalcev pri soustvarjanju skupne evropske prihodnosti ter ''bottom up'' pristopa pri programih kohezijske politike. Menim, da je v naši državi delo Evropske komisije premalo predstavljeno oziroma mogoče celo do neke mere neupravičeno popačeno. Zavedati se moramo, da je Slovenija pomembna in enakopravna članica EU skupnosti. S proaktivnostjo imamo, glede na slišano in videno, odprte vse možnost vplivati na kakovost ter način našega evropskega (so)bivanja.

Ob koncu letošnjega hitro iztekajočega se leta izkoriščam priložnost za iskreno zahvalo predsednicam, predsednikom, članicam in članom krajevnih skupnosti za njihov prispevek pri soustvarjanju podob in življenja v naši lokalni skupnosti. Sodelovanje mi je v veselje, zato upam na nove skupne priložnosti in izzive.

Spoštovani,

želim vam lepe božične praznike ter srečno, zdravo in uspešno novo leto!

Prebrano 572 krat Zadnja sprememba Petek, 22. December 2017, 12:50
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.