Podžupana

Okt 2017 18

Podžupanov kotiček 2017/11

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

v četrtek sem bil iz strani našega Medobčinskega inšpektorata prijazno povabljen na predstavitev in seminar o meritvah osnih pritiskov, skupnih mas in dimenzij tovornih vozil. Seminarja se je udeležilo veliko število udeležencev različnih pristojnih služb (policija, carina, lokalna skupnost in redarstvo), ki s skupnimi močmi prizadevajo povečati varnost na slovenskih regionalnih in lokalnih cestah ter predvsem zmanjšati stroške vzdrževanja in sanacij cest zaradi prekomernih osnih obremenitev. Ker želimo omejiti resnično nevzdržne pritiske na ceste ter posledično poslabševanje njihovega stanja, smo v predlogu proračuna za leto 2018 povišali višino finančnih sredstev, ki jih bo Medobčinski inšpektorat in redarstvo pri izvrševanju svojih nalog v zvezi s tehtanjem imel na voljo. Pohvale vsem sodelujočim za odziv ter pripravljenost k sodelovanju pri reševanju vedno bolj pereče problematike.

V soboto sem se odzval prijaznemu povabilu Mladinskega sveta Jesenice ter se kot razpravljavec udeležil okrogle mize z osebami iz lokalnega okolja, ki so delile svoje poglede na dojemanje in razumevanje istospolne usmerjenosti v družbi in lokalnem okolju, iz katerega prihajamo. Teme pogovora so se dotikale razkritja istospolne usmerjenosti v družbi in pomembnost takšnega razkritja, vloge stereotipov ter dejanj posameznikov in posameznic, ki bi vodile k večji sprejetosti LGBT oseb. Sproščeno in odkrito smo govorili o tematiki, ki je, žal, v letu 2017 še vedno polna predsodkov ter diskriminacije. Ponosen sem, da so me starši vzgojili v odprtem in svobodnem duhu, zato verjamem v načelo »živi in pusti živeti«. V času, v katerem živimo, se soočamo z ogromnimi izzivi, s katerimi bi se morali prioritetno ter bolj odločno spopasti – izpostavljeni smo nepredstavljivim ekonomskim razlikam, vojaškim spopadom, lakoti, zasužnjevanju, razseljevanju narodov, izkoriščanju sočloveka, onesnaževanju našega planeta, dvigu nazadnjaštva in nekih preživelih družbenih vzorcev. Glede na vse te resnično relevantne probleme menim, da je izkazovanje ljubezni do partnerja – ne glede na to, katerega spola ta je – in biti srečen naša prednost, ne pa eden izmed teh problemov. Ponosen sem, da so bile, glede na razprave udeležencev, Jesenice predstavljeno kot strpno, odprto in tolerantno mesto ter da njegovi prebivalci, vsaj v veliki večini, verjamemo v moč dialoga.

Nadaljujemo z investicijami v Športni park Podmežakla. Obiskovalci parka ste najbrž že opazili, da so bila opravljena pripravljalna dela za postavitev demontažne tribune, ki bo lahko sprejela do 300 gledalcev. Odločili smo se tudi za optimizacijo skupnega merilnega mesta za Športni park Podmežakla, saj bomo s tem dolgoročno bistveno pripomogli k zmanjšanju stroškov električne energije. Gre za dve investiciji, za kateri verjamem, da bosta pripomogli k še kvalitetnejšemu in atraktivnejšemu prostoru za šport in rekreacijo.

Investicije pa se izvajajo tudi na drugem koncu občine. V teh dneh se začenja izgradnja kanalizacije za komunalno odpadno vodo na območju Cesta v Rovte–Trebež. Prva faza je bila izvedena že v letu 2016, trenutna druga faza pa bo obsegala izgradnjo kanalizacijskega sistema v dolžini približno 250 m,  obnovo vodovodnega omrežja ter rekonstrukcijo ceste na trasi od mostu preko vodotoka Javornik do hišne številke Cesta v Rovte 11. Zemeljska dela naj bi se predvidoma izvajala do konca decembra 2017, asfaltiranje pa bo izvedeno pomladi 2018. Na območju Poljan je prihajalo do pogostih poplavljanj, zato smo pri Direkciji RS za infrastrukturo uspeli doseči dogovor o prepotrebni sanaciji omenjene ceste. Prejšnji teden je izvajalec del tako že pričel z izvajanjem odvodnjavanja, Občina Jesenice pa bo pridobila ponudbe za izvedbo ureditve vodotoka nad to cesto in ga v najkrajšem možnem času tudi izvedla.

Prebrano 625 krat Zadnja sprememba Sreda, 18. Oktober 2017, 16:53
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.