Podžupana

Sep  2017 14

Podžupanov kotiček 2017/9

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

sedlo Rožca v Karavankah na nadmorski višini 1587 metrov je že vrsto let prizorišče srečanj prebivalcev dveh sosednjih občin, koroškega Šentjakoba v Rožu in Jesenic. Organizacijo dogodka si vsako leto izmenjujejo na planinah na obeh straneh Karavank. V imenu Občine Jesenice sem se v soboto udeležil, tokrat na koroški strani Karavank, vsakič zelo prijetnega in iskrenega srečanja občanov dveh sosednjih občin. V času, ko se Evropa sooča z mnogimi izzivi, naša srečanja ter dolgoletno iskreno prijateljstvo vidim kot imeniten vzor za vse oblike sobivanj sosedov, razmejenih nič več kot samo z naravno prepreko.

Na Občini Jesenice nadaljujemo z ureditvijo križišč. Po sanaciji asfaltne površine v t. i. križišču Doka bo kmalu na vrsti še križišče pri Hermanovem mostu, ki bo, poleg sodobnejše in za prometne udeležence varnejše izvedbe, pridobilo tudi avtobusno postajališče. Sledimo tudi zavezam Celostne prometne strategije, ki je bila nedavno sprejeta s strani Občinskega sveta, zato smo se odločili, da bomo pristopili k reševanju v prvi vrsti ilegalnega ter predvsem nevarnega parkirišča pri nekdanji policijski postaji. Glede na dejstvo, da se promet na in s parkirišča vrši preko pločnika (šolska pot) in kolesarske steze in da ni zagotovljenih minimalnih tehničnih pogojev za dostop do parkirišča, bomo na tem mestu uredili zelenico. Načrtovan poseg smo predhodno predstavili tudi stanovalcem, ki živijo v večstanovanjskem objektu ob bodoči zelenici, ti pa se s predlagano rešitvijo strinjajo in jo pozdravljajo, zato verjamem, da bo poseg dobro sprejet tudi s strani ostalih občanov naše občine.

Nadaljujemo pa tudi z ureditvijo oziroma obnovami samih cest. Ponosen sem, da smo v tem mandatu na Občini Jesenice s pogovori in usklajevanji pri Direkciji RS za infrastrukturo uspeli doseči soglasje, da Jesenice nujno potrebujejo investicije v resnično utrujeno magistralno cesto R2.  Veseli me, da so se pričela dela na križišču Hrušica, ki bo kmalu postalo varnejše in preglednejše krožišče. Že prav kmalu se bodo nadaljevala sanacija tudi ostalih najbolj utrujenih odsekov naše glavne prometne žile skozi mesto, na katero smo čakali več kot 30 let. Prometni tokovi bodo zaradi del vsekakor moteni, zato vse udeležence v prometu že v naprej prijazno prosim za potrpežljivost, strpnost in dosledno upoštevanje prometnega režima.

V tem tednu je bil na pobudo civilne iniciative Plazovi nad Koroško Belo organiziran ogled območja Čikle in Potoške planine, ki je bil – tudi zaradi prihajajoče obravnave tematike na septembrski seji Občinskega sveta – namenjen prvenstveno članom Občinskega sveta in delovnih teles le-tega. V spremstvu članov civilne iniciative, strokovnega sodelavca z Občine, poveljnika Civilne zaščite Občine Jesenice in žal le enega člana Občinskega sveta smo se tako odpravili na samo lokacijo in si še enkrat ogledali celoten teren. Ob ogledu smo predstavniki Občine Jesenice prisotnim predstavili dosedanje aktivnosti v zvezi s problematiko pobočnih masnih premikov v zaledju naselja Koroška Bela, ki se sicer izvajajo že od leta 2010, ko je bil vzpostavljen prvi sistem za opazovanje plazu. Predstavili smo jim tudi načrtovane aktivnosti v prihodnjih mesecih, ko bo izdelana ocena izpostavljenosti in nevarnosti, na podlagi te pa tudi strokovne podlage in predlogi zaščitnih ukrepov. Občina Jesenice bo tako še naprej aktivno sodelovala pri vseh navedenih in nenavedenih aktivnostih ter o njih sproti obveščala tako prebivalce Koroške Bele kot ostalih občanov Jesenic.

V naslednjem tednu, natančneje v sredo, 20. 9. 2017, na Občini Jesenice ponovno pristopamo k izvedbi Evropskega tedna mobilnosti, ko bomo omejili motorni promet osebnih vozil v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev. Na ta dan bodo na različnih lokacijah na Jesenicah potekale mnoge aktivnosti, delavnice in predstavitve na temo trajnostne mobilnosti. Obiskovalci prireditev, ki bodo potekale preko celega dneva, bomo imeli možnost opraviti test hoje, se seznaniti s nordijsko hojo in z uporabo defibrilatorjev ter se, med drugim, s strokovno vodenim ogledom Jesenic spoznati z našo bogato zgodovino. Pred občinsko stavbo bo potekala tudi predstavitev okolju prijaznih vozil, torej vozil na alternativni pogon, med drugim tudi novega vozila medobčinskega redarstva, ki uporablja motor na stisnjen zemeljski plin. Z njim želimo predstaviti odgovoren odnos do okolja in uporabe javnih sredstev, hkrati pa vozilo predstavlja enega prvih korakov uresničevanja celostne prometne strategije Občine Jesenice na področju razvoja urbane mobilnosti ter vzpostavitve trajnostnega prometnega sistema. Pester program, ki ga v celoti najdete tudi na spletni strani Občine Jesenice (http://www.jesenice.si/medijsko-sredisce/obvestila-za-javnost/item/17464-ob-evropskem-tednu-mobilnosti-tudi-v-obcini-jesenice-stevilne-aktivnosti), bo zagotovo zanimiv za vse generacije, zato vas že sedaj prav vse prijazno in vljudno vabim, da se dogodka udeležite.

Prebrano 750 krat Zadnja sprememba Sreda, 27. September 2017, 16:24
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.