Podžupana

Mar  2017 24

Podžupanjin kotiček 2017/4

Otroci in načrtovanje prihodnosti je bila tema na medobčinskem šolskem parlamentu osnovnih šol Jesenice, Kranjske Gore in Žirovnice. Gostitelj medobčinskega parlamenta je bila tokrat osnovna šola Polde Stražišar. Poleg učencev in njihovih mentorjev iz omenjenih osnovnih šol, smo se udeležili še ravnatelji šol, predstavniki vseh treh občin.

Otroški parlament je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se uspešno izvaja že vrsto let in je namenjen vzgoji otrok za demokracijo in ustvarjanju pogojev za sodelovanje otrok.

Pravica do sodelovanja pri odločitvah, ki vplivajo na posameznikovo življenje, je ena izmed temeljnih človekovih pravic in s tem tudi otrokovih pravic Zagotovljena je v 12. členu Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki jo je sprejela večina držav sveta.

Program se kot oblika demokratičnega dialoga med osnovnošolci izvaja v večini osnovnih šol po Sloveniji in poteka v več ravneh. Otroci v razredu pomočjo učiteljev-mentorjev izrazijo željo o čem se želijo pogovarjati na temo, ki so jo določili na predhodnem nacionalnem otroškem parlamentu.

Predstavniki osnovnih šol se s pomočjo koordinatorjev ( v našem primeru je to Društvo prijateljev mladine Jesenice), zberejo na medobčinski ravni, da izmenjajo svoja mnenja in stališča, o katerih so predhodno razpravljali na šolah ter oblikujejo predloge za regionalno raven in nato še na državni ravni.

Cilj programa je v uresničevanju mednarodnih konvencij, vzgoji in izobraževanju za aktivno državljanstvo, spoštovanje razlik, strpnosti in razumnega dialoga, razvijanje komunikacijskih spretnosti in razvijanje sposobnosti za odločanje in sprejemanje odgovornosti.

Naši osnovnošolci so izpostavili tri teme o katerih so razpravljali in sicer: vrednote in prihodnost našega okolja. Učenci so delovali v treh skupinah iz različnih šol in na koncu predstavili mnenja in stališča obravnavanih tem.

Menim, da je parlament v celoti uspel zahvaljujoč učencem in njihovim mentorjem. Osnovni šoli Polde Stražišar vse čestitke za organizacijo parlamenta.

Prebrano 1280 krat Zadnja sprememba Petek, 24. Marec 2017, 12:17
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.