Podžupana

Mar  2017 14

Podžupanjin kotiček 2017/3

DAN SLOVENSKE KULTURE V KANALSKI DOLINI

V petek so Slovenci iz Kanalske doline oz. iz zaselkov Trbiž, Žabnice Ovčje vasi, Ukev organizirali prireditev z gornjim naslovom. Kulturni center v Trbižu je bil zaseden do zadnjega kotička v podporo vsem organizatorjem in izvajalcem kulturnega programa. Povsod je bilo čutiti veliko veselja in zanesenosti. Ko so uvodoma otroci v starosti od 5 do 14 let zapeli slovensko himno, sem začutila, da slovenstvo bije eno srce na obeh straneh meje.

V kulturnem programu so sodelovali : Slovenska kulturna skupnost Planika, Glasbena matica šole Tomaž Holmar, Glasbena matica šole M. Kogoj iz Trsta, Glasbena matica Gorica in moški pevski zbor – Ukovški fantje.

V prvem delu so se predstavile vse generacije osnovnošolcev o znanju iz slovenskega jezika, ki se ga učijo kot izbirni tečaj slovenščine. V veselje in zadovoljstvo je , da se slovenskega jezika ne učijo samo tisti, ki jim je to materni jezik, pač pa tudi tisti otroci, ki jim je materni jezik italijanščina in teh je vsako leto več. Pri učenju slovenskega jezika jim pomaga tudi učiteljica iz osnovne šole Kranjska Gora kot prostovoljka že sedmo leto. Povedano je bilo koliko naporov morajo vložiti, da se slovenski jezik ohranja v Kanalski dolini. Menim, da bi morali več in bolje sodelovati z zamejskimi Slovenci.

In kakšen je odnos Slovenije do Slovencev na drugi strani meje? Jih dovolj podpira? Jih razume? Če o tem spregovoriš z zamejci niso najbolj zadovoljni. Slovenija podpira kulturne dejavnosti v skupnosti in so s tem še zadovoljni, čeprav jim iz proračuna vsako leto krčijo sredstva . Vendar pa se je potrebno zavedati, da kulture ni brez slovenskega jezika. Potrebno bi bilo več državljanskega čuta do manjšin, kar se odraža učenje slovenskega jezika v šolah.

Kljub slabostim, moram pohvaliti udeležbo vsakokratno udeležbo iz ministrstva za Slovence na tuje, udeležbo občine Jesenice, slabše se odzove občina Kranjska Gora.

Že v nedeljo, 19.marca 2017 bo v kulturnem domu na Trbižu potekala pevska prireditev z naslovom KOROŠKA IN PRIMORSKA POJETA 2017, KATERE SE BO UDELEŽIL TUDI PREDSTAVNIK OBČINE Jesenice.

Prebrano 859 krat Zadnja sprememba Petek, 24. Marec 2017, 12:18
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.