Podžupana

Jan  2017 18

Podžupanov kotiček 2017/1

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

v našem okolju sta že več desetletij odlično delujoči, prisotni in prepoznavni Gimnazija Jesenice in Srednja šola Jesenice, ki sta izjemno pomembni izobraževalni ustanovi, ne samo na območju občine Jesenice, temveč tudi na območju celotne Gorenjske. Obe srednje šoli oziroma šolski stavbi sta tudi izraziti dominanti v osrednjem mestnem prostoru zato njun zunanji izgled močno vpliva na ambient mesta. Ne samo zaradi videza lokalnega okolja, pač pa tudi predvsem zaradi prijaznejšega in vabljivejšega učnega in delovnega okolja do dijakov in zaposlenih investicija v obnovo Srednje šole Jesenice predstavlja, po zagotovilih predstavnikov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, prioriteto v slovenskem prostoru.

Občina Jesenice je že v letu 2011 samoiniciativno prevzela vlogo koordinatorja oz. usklajevalca med lastniki zemljišč (Stanovanjskim skladom RS in Železarno Jesenice d.o.o.) ter MIZŠ, vse s ciljem pravilne in ustrezne rešitve stanja v korist izvedbe investicije v Srednjo šolo Jesenice. Zahtevna usklajevanja so potekala od leta 2012, zaključila pa so se jeseni leta 2015.

S skupnimi močmi zainteresiranih deležnikov nam je le, po (pre)dolgem času, uspelo priti do bistvenih premikov, ki vodijo do končnega cilja – celovite obnove šolskega poslopja nekdanjega ŽIC-a. V kratkem bo namreč MIZŠ izvedlo arhitekturni natečaj za investicijo v šolo ter v ta namen tudi imenovalo posebno komisijo. Še letos predvidevajo pridobitev potrebne projektne dokumentacije za objavo razpisa ter nato pričeti s prvo fazo obnove. Občino Jesenice bosta, kot močno zainteresirano lokalno skupnost, v komisiji za izvedbo arhitekturnega natečaja zastopala dva člana.

V četrtek, 12. 1., smo se skupaj s sodelavci, vodstvom Srednje šole Jesenice in predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sestali v prostorih Stanovanjskega sklada RS, kjer smo pristopili k reševanju še enega izziva pred pričetkom arhitekturnega natečaja. Stanovanjski sklad RS je namreč lastnik parcele oziroma zemljišča na južni strani poslopja šole, in ker je po obnovi Srednje šole Jesenice glavni vhod v šolo predvideno lociran na južni strani objekta, si MIZŠ prizadeva, da omenjena parcela preide v last omenjenega ministrstva. S tem bi MIZŠ zaokrožil neposredno okolico šole ter jo tudi ustrezno uredil. Na Občini Jesenice močno upamo in želimo, da bodo predstavniki obeh državnih organov čim prej našli skupni jezik pri iskanju ustrezne rešitve za omenjeno zemljišče.

Še ena razveseljiva novica in sicer, da se iz leta v leto povečuje število prenočitev v nastavitvenih objektih pri naših registriranih sobodajalcih. Leta 2012 smo zabeležili nekaj manj kot 8500 nočitev, v letošnjem letu pa je število nočitev preseglo številko 14.000.

Prebrano 997 krat Zadnja sprememba Petek, 24. Marec 2017, 13:36
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.