Podžupana

Nov  2016 16

Podžupanov kotiček 2016/14

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

v četrtek sem v Kolpernu sodeloval na 3. delovnem srečanju kooperativne skupine Recall v sklopu katere Občina Jesenice z ostalimi deležniki (geologi iz GeoZS, geodeti iz podjetja Modri planet, civilna zaščita Jesenice in Uprave RS za zaščito in reševanje (izpostava Kranj), Agrarna skupnost Potoki in Krajevna skupnost Slovenski Javornik-Koroška Bela ter prebivalci Koroške Bele) aktivno sodeluje pri spremljanju premikov in ostali sprememb na območju plazu Potoška planina. Nadaljuje se sedanji redni sistem spremljanja premikov, v izvajanju pa so tudi dodatne geotehnične in geofizične meritve, ki bodo pripomogle k boljšemu razumevanju premikov na plazu in s tem k natančnejšim prognozam nadaljnjih premikov in s tem tudi oceni verjetnosti sprožitve plazu. Dnevno, s pomočjo kamere, spremljamo najbolj aktivni del plazu (peta). Glavne naloge ekipe so opazovanje in spremljanje sprememb v zemeljskem plazu (z uporabo preventivnega e-orodja, ki je bilo razvito v okviru projekta RECALL), izvajanje manjših vzdrževalnih del ter obveščanje javnosti in odgovornih nacionalnih organizacij o pomembnosti preventive.

V sklopu programa Recall bi radi kot enega izmed ukrepov za zmanjšanje ogroženosti naselja Koroška Bela izvedli razširitev dostopne ceste do zaplavne pregrade št. 2, kar bi omogočilo njeno redno praznjenje in preprečevanje zaprojevanja struge Bele skozi vas, ter ureditev hudournika ob omenjeni cesti, ki prav tako negativno vpliva na ogroženost Koroške Bele pred visokimi vodami. Razširitev dostopne ceste bo namreč predstavljala del rešitve zagotavljanja lažjega dostopa do pregrade, ki je pogoj za efektivno in stroškovno ugodnejšo izvajanje vzdrževalnih del ter celovite sanacije pregrad.

Ob tej priložnosti se že sedaj zahvaljujem vsem deležnikom za njihovo aktivno sodelovanje, pomoč in vložen trud. S svojim sodelovanjem ste omogočili, da se projekt Recall uspešno nadaljuje. Prepričan sem, da se bomo z vašim soglasjem, spoštovani lastniki parcel, uspeli dogovoriti za sodelovanje pri izvedbi prvega ukrepa, torej širitve dostopne ceste.

Poudariti je potrebno, da sanacija plazu ni v pristojnosti lokalne skupnosti temveč za to pristojnih državnih služb. S sodelovanjem v projektu Recall želimo pridobiti čim bolj verodostojne podatke in natančne številke s katerimi bomo v spomladanskih mesecih naslednje leto, ko se projekt Recall konča, na zaključni konferenci, ki bo potekala na Jesenicah, seznanili zainteresirano javnost ter predvsem odgovorne iz Ministrstva za okolje in prostor, kjer bomo še naprej poskušali pridobiti sredstva iz državnega proračuna za nadaljnje ukrepe na samem plazu in na potoku Bela.

Prebrano 894 krat Zadnja sprememba Sreda, 16. November 2016, 16:27
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.