Podžupana

Maj 2016 19

Podžupanjin kotiček 2016/5

Mesec maj je zame najlepši mesec v letu. Ne samo zaradi prebujanja prelepe narave okoli nas, pač pa tudi zaradi dogodkov, ki se kar vrste eden za drugim, tako, da vseh ne moreš niti obiskati.


V mesecu maju med drugim obeležujemo tudi teden ljubiteljske kulture, mednarodni dan muzejev, teden prostovoljstva in teden vseživljenjskega učenja, ne smem pa pozabiti niti tega, da je 10. maja minilo 140 let od rojstva enega od treh slovenskih literarnih genijev, pisatelja, pesnika in dramatika Ivana Cankarja.

Minuli petek je bil v sejni sobi Zdravstvenega doma organiziran posvet o nastanitvi beguncev ter priložnostih, ki jih le ta prinaša Sloveniji pod naslovom »Z razumom proti nesporazumom«. Organizatorji posveta so bili Grozd NVO Gorenjske, RS Ministrstvo za javno upravo, Evropska unija - evropski socialni sklad, Človekoljubno društvo UP iz Jesenic, Zavod tri in SKUP. Glede na to, da so Jesenice multikulturno mesto, vajeno ekonomskih emigrantov iz bivše skupne države, se zdi, da nam je vse jasno kako se s poprijeti z emigrantsko problematiko. Posveta smo se udeležili le člani društva UP in jaz sama kot predstavnica lokalne skupnosti, drugih društev in organizacij, ki se ukvarjajo s človekoljubno pomočjo pa na tem posvetu žal ni bilo, kar je velika škoda za vse, ki se ukvarjajo z dobrodelnostjo oziroma prostovoljstvom, ter za vse, ki jih skrbi za prihodnost in ne želijo živeti v kulturi sovraštva, temveč v kulturi solidarnosti in strpnosti.

Naj omenim še dva kulturna dogodka, ki si zaslužita našo pozornost. Prvi je odprtje likovne razstave akademske slikarke Helene Tahir. Vizuelna umetnica Helena Tahir se je rodila na Jesenicah, po končani osnovni šoli pa je nadaljevala šolanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in nadaljevala s študijem na ALUO, kjer je v letu 2014 uspešno zaključila dodiplomski študij grafike na Fakulteti za lepe umetnosti v Portu. V Kosovi graščini se je predstavila z grafikami in risbami, ki so za obiskovalce nekaj posebnega, še ne videnega. Vse bralce zato vabim, da si ogledajo njeno razstavo, in si hkrati želim, da se nam bo avtorica tudi v prihodnosti še predstavila s svojimi. Ob tem pa velja pohvala tudi Gornjesavskemu muzeju Jesenice, ki je sprejel odločitev, da bo v tem letu vrata galerije v Kosovi graščini odprl predvsem za domače, jeseniške umetnike. Drugi pomemben kulturni dogodek je bila gledališka premiera z naslovom »Najlepše, najboljše in najbolj slečene« v režiji Katje Stušek in Nike Brgant in v izvedbi seniorske gledališke skupine. Štirinajst žensk, starih od 58 in 83 let, se je prvič predstavilo v tistem, kar v življenju najraje počno. Takšnega aplavza, kot so ga doživele, se na jeseniških premierah že dolgo ni zgodil. Vsem vpletenim iskrene čestitke!

In ker sem že začela z omembo Cankarja, naj z eno njegovih misli v tokratnem kotičku tudi končam: »Vse, kar človek resnično iz sebe napravi, brez ozirov in brez pomislekov, je zmerom dobro. Prav tako, kakor gotovo čutite, kdaj je izgovorjena odkritosrčna beseda in kdaj konvencionalna. In sploh sem jaz prepričan, da ne more biti umetnik, kdor ni odkritosrčen do zadnjega.«

Prebrano 787 krat Zadnja sprememba Četrtek, 19. Maj 2016, 12:53