Podžupana

Maj 2016 04

Podžupanov kotiček 2016/5

Spoštovane občanke in cenjeni občani,

naše mesto je v preteklosti in bo tudi v prihodnje dajalo posebno pozornost mednarodnemu sodelovanju. Smo odprto mesto s prijaznimi ljudmi in imamo zaradi odličnih mednarodnih infrastrukturnih povezav ter zaradi izrednega geografskega položaja veliko priložnosti za navezovanje stikov izven regionalnih kot tudi državnih meja. Tovrstno sodelovanje ponuja nove razvojne priložnosti in napredek na področjih kulture, športa, izobraževanja ter, seveda, gospodarstva. Pobratena mesta in vzpostavljene prijateljske vezi so dragoceno sredstvo za nadaljnji razvoj družbe in lokalne skupnosti kar brez dvoma predstavlja investicijo na dolgi rok.


Pred dvema tednoma sem na prijazno povabilo ravnateljice Gimnazije Jesenice imel čast sodelovati na srečanju predstavnikov dveh gimnazij, Gimnazije Jesenice in Gimnazije Celovec, ter dveh pobudnikov ponovne oživitve sodelovanja. V prijateljskem vzdušju smo iskali načine, kako obuditi sodelovanje omenjenih izobraževalnih institucij, ki sta nekoč, sicer v bolj zapletenih časih, že sodelovali. Ob koncu prijetnega srečanja smo se strinjali, da bi bila ponovna aktivacija sodelovanja zagotovo dobrodošla in bi dijakom obeh gimnazij v sklopu izobraževanja predstavljala dodano vrednost.

Letos pa, poleg našega 22-letnega pobratenja z občino Nagold, obeležujemo tudi 10-letnico pobratenja glasbenih šol Jesenice in Nagold. V ta namen so nas v petek, 22. 4., obiskali predstavniki Nagolda, skupaj z županom Grossmanom. Osrednji dogodek je potekal v dvorani Lorenz v Glasbeni šoli, kjer so se predstavili učenci obeh glasbenih šol. Prvotno sodelovanje so vzpostavili fotografi Fotokluba Jesenice, sodelovanje pa se je uspešno razvilo in razširilo tudi na ostala področja. Neizkoriščen potencial sicer ostaja na področju gospodarstva, vendar ostajamo optimistični, saj tako predstavniki naše kot njihove občine podpiramo odpiranje vrat lokalnemu gospodarstvu pri iskanju novih poslovnih stikov in trgov.

Občina Jesenice je sicer pobratena tudi z Občino Trbovlje, Občino Valjevo in Občino Nagold, prijateljske vezi pa nas povezujejo tudi z Občino Šentjakob v Rožu (Avstrija) in Občino Trbiž (Italija).
Prebrano 786 krat Zadnja sprememba Sreda, 04. Maj 2016, 20:18
Miha Rebolj

Podžupan pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njegove pristojnosti, za katere je pooblaščen.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.