Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2019 08

Jeko d.o.o.: Odziv na nedavne navedbe o onesnaževanju okolja

 

V preteklih dneh se je v javnosti pojavila novica o domnevnem onesnaževanju reke Save s strani delavcev podjetja JEKO. Včeraj, 8. 11. 2019, je bil na televizijski oddaji Svet na Kanalu A objavljen prispevek, ki pa ne prikazuje vseh dejstev in o predmetni zadevi ne poroča objektivno, zato Občina Jesenice in javno komunalno podjetje JEKO d.o.o. Jesenice v izogib širjenju napačnih informacij javnosti podajata naslednje pojasnilo:

V javnosti se je v preteklih dneh pojavila informacija, da je delavec javnega podjetja JEKO d.o.o. Jesenice s specialnim namenskim tovornim vozilom, namenjenim čiščenju usedlin meteornih cestnih sistemov, te usedline v bližini Zbirnega centra Jesenice iz vozila stresel na brežino in tudi v samo reko Savo. Te usedline, ki naj bi jih podjetje v svojih dokumentih zavedlo kot gradbeni material, pa naj bi vsebovale tudi snovi, katerih sestava v določenih sestavinah presega dovoljene mejne vrednosti. Kot pojasnjuje javno komunalno podjetje JEKO d.o.o. Jesenice, so se dela izvajala v skladu z izvedbenim programom letnega vzdrževanja cest Občine Jesenice za leto 2019, in sicer v skladu s splošno delovno prakso, s specialnim namenskim tovornim vozilom. V ponedeljek, 4. 11. 2019, je bil vodja vzdrževanj cest interno pozvan na gradbiščno deponijo gradbenega in nenevarnega odpadnega materiala ob Zbirnem centru Jesenice, na kraju pa sta že bila tudi policijska patrulja ter občinski redar Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Kranjska Gora in Gorje, ki so ugotavljali potencialno onesnaževanje okolja. Medobčinski inšpektorat se je odzval na prejeto prijavo in uvedel inšpekcijski postopek, v skladu s katerim je odgovornim v podjetju JEKO odredilo razgovor in pregled dokumentacije, ki je podlaga za izvajanje del. Podjetje Jeko, d.o.o. je pristojnim uradnim službam, ki vodijo postopek, podalo vse zahtevane podatke in informacije. Medobčinski inšpektorat, okoljski inšpektorat in policija pri obravnavi primera delujejo vsak v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, na podlagi ugotovitev in odrejenih ukrepov se bosta JEKO d.o.o. in  Občina Jesenice ustrezno odzvala. Hkrati pa tudi že v tem času tako JEKO kot Občina Jesenice kot ustanoviteljica javnega podjetja tvorno sodelujeta z omenjenimi pristojnimi institucijami za izboljšanje protokolov in postopkov za ravnanje z odpadki, ki nastajajo v občini Jesenice.

Prebrano 2587 krat

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo 1, 06.04.2020 18:45 od Mitja

    Cena za gradbeni nadzor sicer sega med 500-5000 € glede na tole https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/arhitekt/gradbeni-nadzor-cena-in-seznam-gradbenih-nadzornikov/

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 14.11.2019 14:55 od Roman Tomaš

    Komentar na Pojasnilo Javnega komunalnega podjetja JEKO, d.o.o. Jesenice:
    Odziv Javnega podjetja JEKO v zvezi z javno predstavljenim problemom je milo rečeno zopet medel oz. popolnoma ne-konkreten, zato naj JEKO d.o.o. odgovori kratko in jedrnato:
    Ali so bili s strani javnega podjetja kršena zakonodaja, ko se je v vodotok direktno izlivala neprimerna, škodljiva vsebina ?
    Ali ima javno podjetje sploh kakšno evidenco oz. nadzor, kaj, koliko in kam se izliva, glede na to da bodo sedaj tudi povzročitelji skupaj z nadzornimi organi iskali resnico... Ja potem v samem javnem podjetju znotraj ne vedo kaj delajo oz. se delajo, da ne vedo... Kje so notranje evidence, kontrola, transparentnost o kateri se govori na vsakem koraku.... Samo zavajanje...Po posnetkih na prispevku sodeč, izliti material v reko Savo definitivno ni mogel nastati ob rednem vzdrževanju cest (mulj, gošča...) - lepo prosim, naj javno podjetje ne ima za norce gledalcev in občanov !!! Pa tudi če bi bil mulj - kot v pojasnilu z izvora vzdrževanja cest, za kakšen imamo potem na pol delujočo CČN ? Še nekaj - če je vse tako transparentno s strani javnega podjetja, zakaj so že naslednji dan oz. takoj po objavi prispevka na TV začeli z zasipavanjem brežine in okolice, kjer naj bi dogodek nastal ?
    Žalostno, da se takšna ravnanja dopuščajo in to podjetju, ki bi moral med prvimi skrbeti za dobro stanje okolja..... Sramota !!!

    Prijavi