Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Centri za socialno delo (v nadaljevanju CSD) so na podlagi Zakona o socialnem varstvu ustanovljeni kot javni socialno varstveni zavodi, ki se ukvarjajo s preprečevanjem in podporo pri razreševanju socialnih stisk ter težav posameznikov, družin in posameznih skupin prebivalstva. Opravljajo naloge, ki so jim z zakonom poverjene kot javna pooblastila, ter naloge, ki jih CSD nalagajo drugi predpisi. CSD opravljajo tudi socialno varstvene storitve ter druge storitve in druge naloge, če je to potrebno zaradi odpravljanja socialnih stisk in težav v posameznem okolju.

Stiske in težave ljudi zahtevajo strokovno, hitro in učinkovito pomoč ter podporo v okviru javne službe. Za primerno obravnavo vse zahtevnejših potreb potrebujemo sodoben, strokoven in učinkovit sistem socialnega varstva. Z reorganizacijo centrov za socialno delo se želi odpraviti slabosti in pomanjkljivosti trenutne ureditve. Reorganizacija vključuje tri spremembe: novo organizacijsko strukturo, socialno aktivacijo in uvedbo informativnega izračuna.

Socialna aktivacija, poteka s ciljem izboljšati skrb za dolgotrajno brezposelne. Projekt socialne aktivacije se že izvaja. Predstavlja celovit pristop, ki naslavlja problematiko dolgotrajno brezposelnih oseb in dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči. Namen socialne aktivacije je prepoznavanje, usmerjanje, motiviranje vključevanje ter spremljanje v socialno aktivacijo vključenih oseb. Poleg tega je namen tudi podpreti vključene v socialno aktivacijo pri njihovi reaktivaciji, integraciji v različne družbene sisteme ter posledično ponovno vključiti na primarni, sekundarni in terciarni trg dela.

1. 10. 2018 bo zaživela nova organizacijska struktura CSD. Z reorganizacijo se uvaja rešitve, ki prinašajo predvsem koristi uporabnikom storitev CSD po vsej Sloveniji.

Reorganizacija uvaja novo organizacijsko strukturo CSD, s čimer se bo izboljšala njihova dostopnost in povečala kakovost storitev za uporabnike. CSD na lokalnem nivoju še naprej ostajajo osrednja strokovna institucija na področju socialnega varstva. Z reorganizacijo se ustanavlja 16 novih centrov za socialno delo, ki bodo prevzeli vodenje in upravljanje za celotno območje. Iz obstoječih 62 centrov za socialno delo se oblikuje 63 enot centrov za socialno delo.

 Z uvedbo nove organizacijske strukture se bo na ravni novoustanovljenega centra za socialno delo organizirala skupna splošna služba (kadrovska služba, računovodstvo, tehnično-administrativna služba, ….), služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (vodenje postopkov o pravicah iz javnih sredstev: o otroškem dodatku, znižanju plačila za programe vrtcev, državni štipendiji, dodatni subvenciji malice za učence in dijake in subvenciji kosila za učence) in skupna strokovna služba, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam (interventna služba, krizni centri).

Enote centrov za socialno delo bodo delovale kot vstopna točka za vse pravice uporabnikov in bodo še naprej izvajale strokovne naloge, socialno varstvene storitve, javna pooblastila in različne socialno varstvene programe. Na enotah bodo še naprej sprejemali vloge (ZUPJS, ZSVarPre, ZSDP-1,…) ter odločali o denarni socialni pomoči, varstvenem dodatku, subvenciji najemnine, pravici do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravici do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, otroškem dodatku, če se istočasno vodi postopek o pravici do denarne socialne pomoči, pravicah iz starševskega varstva in družinskih prejemkih.

Z reorganizacijo centrov za socialno delo se tako ohranjajo prednosti obstoječe organizacije CSD in sicer obstoječe lokacije centrov za socialno delo, ki omogočajo neposredno dostopnost uporabnikom in se resnično vračamo nazaj na teren, kar poudarja tudi geslo reorganizacije: »Na teren, bližje k ljudem«.

Center za socialno delo Jesenice ostaja do 30. septembra 2018 samostojni javni zavod, s 1. 10. 2018 pa bo postal enota Centra za socialno delo Gorenjska, s sedežem na Koroški cesti 19, Kranj.

Center za socialno delo Gorenjska bo pokrival enote: Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. Vršilka dolžnosti direktorice Centra za socialno delo Gorenjska bo Urška Repar Justin (dosedanja direktorica Centra za socialno delo Radovljica), vsi ostali dosedanji direktorji pa do izteka mandata ostajajo pomočniki direktorja.

 

Jesenice, 28. september – Na včerajšnji seji Občinskega sveta občine Jesenice, na predvidoma zadnji redni seji trenutnega mandata, so svetnice in svetniki obravnavali 20 točk dnevnega reda. Med najpomembnejšimi točkami dnevnega reda sta bila predlog Rebalansa Poračuna občine Jesenice za leto 2018 ter predlog Proračuna občine Jesenice za leto 2019 v drugi obravnavi. Oba dokumenta sta bila sprejeta.

Na podlagi 87. člena Stanovanjskega zakona (Ur. list RS, št. 69/03 s spremembami), Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Ur. list RS, št. 62/10 s spremembami), Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (Ur. list RS, št. 14/04 s spremembami) in Zakona o splošnem upravnem postopku - UPB2 (Ur. list RS, št. 24/06 s spremembami) objavlja Občina Jesenice, Cesta železarjev 6, Jesenice

Javni razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem

Osebe, ki želijo sodelovati na razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, lahko na spletni strani Občine Jesenice, www.jesenice.si ali v sprejemni pisarni Občine Jesenice, Cesta železarjev 6, Jesenice, dvignejo obrazec vloge. Na razpis se lahko prijavijo od 28.9.2018 do vključno 29.10.2018, in sicer tako, da v sprejemni pisarni Občine Jesenice ob ponedeljkih, torkih in četrtkih od 8.00 do 14.30, ob sredah do 16.30 in ob petkih do 12.30 ure vložijo izpolnjeni obrazec vloge z ustreznimi prilogami ali pa jih s priporočeno pošiljko pošljejo na naslov Občina Jesenice, Oddelek za okolje in prostor, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice, skupaj z dokazilom o plačani upravni taksi.

Ob vložitvi vloge morajo prosilci plačati upravno takso v višini 22,60 EUR za vlogo in izdajo odločbe po tarifni št. 1 in 3 taksne tarife Zakona o upravnih taksah (Ur. list RS, št. 106/10 s spremembami). Vlagatelji plačajo upravno takso na blagajni sprejemne pisarne Občine Jesenice ali s plačilnim nalogom na račun Občine Jesenice, številka SI56 01241-4410309196, sklic na št. SI11 75400-7111002 - upravne takse, katerega fotokopijo je potrebno priložiti k vlogi.

Prosilci s slabim premoženjskim položajem lahko v skladu s 25. členom Zakona o upravnih taksah (Ur. list RS, št. 106/10 s spremembami,) zaprosijo za oprostitev plačila takse. Status zavezanca v slabih premoženjskih razmerah uveljavljajo na podlagi pravnomočne odločbe pristojnega centra za socialno delo o denarni socialni pomoči. 

Več informacij lahko vsak dan med poslovnim časom dobite v sprejemni pisarni Občine Jesenice, Cesta železarjev 6, Jesenice v času uradnih ur pa tudi v sobi P10 Oddelka za okolje in prostor ter  na naslednjih telefonskih številkah: 04/586-92-72 ga. Simona Ferčej (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in 04/586-92-08 ga. Anamarija Rot (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Celotna razpisna dokumentacija je priložena v spodnjih dokumentih.

1. Potrditev besedila zapisnika 28. redne seje Občinskega sveta, ki je bila 21.6.2018
2. Predlog Rebalansa Poračuna občine Jesenice za leto 2018 – PREDLAGAN SKRAJŠANI POSTOPEK
3. Predlog Proračuna občine Jesenice za leto 2019 – DRUGA OBRAVNAVA
4. Predlog Odloka o določitvi nadomestila stroškov lokacijske preveritve v Občini Jesenice – PREDLAGAN SKRAJŠANI POSTOPEK
5. Predlog Odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v občinskem prostorskem načrtu Občine Jesenice – PREDLAGAN SKRAJŠANI POSTOPEK
6. Predlog Sklepa o ukinitvi statusa javnega dobra – nepremičnina s parc. št. 595/2 k.o. 2174 Planina in nepremičnina s parc. št. 696/1 k.o. 2178 Koroška Bela
7. Predlog Letnega programa športa v občini Jesenice za leto 2019
8. Predlog Letnega programa kulture v občini Jesenice za leto 2019
9. Predlog Letnega programa izobraževanja v občini Jesenice za leto 2019
10. Predlog Letnega programa humanitarnih društev in invalidskih organizacij v občini Jesenice za leto 2019
11. Predlog sprememb in dopolnitev Meril in normativov za vrednotenje športnih programov v občini Jesenice
12. Predlog Načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem – 1. dopolnitev Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2019
13. Predlog Načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem – 1. dopolnitev Načrta pridobivanja nepremičnega premoženja v last Občine Jesenice za leto 2019
14. Predlog za potrditev cene 24 – urne dežurne pogrebne službe in spremembo cene pokopališke dejavnosti v občini Jesenice
15. Volitve in imenovanja:

15.1 Prenehanje mandata članu Občinskega sveta občine Jesenice, predsedniku Odbora za družbene dejavnosti ter članu Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja
15.2 Predlog za imenovanje predstavnikov Občine Jesenice v Svet javnega zavoda Gornjesavski muzej Jesenice

16. Poročila

16.1 Poročilo Nadzornega odbora o opravljenem nadzoru investicije Nakup gasilskih vozil za GARS Jesenice
16.2 Poročilo – Analiza stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice
16.3 Predlog Poročila št. 1 o realizaciji Akcijskega programa varstva okolja za leto 2018
16.4 Predlog Poročila župana o realizaciji sklepov, sprejetih na sejah Občinskega sveta občine Jesenice za mandatno obdobje 2014 - 2018

17. Informacije, vprašanja in pobude

V prostorih Kulturnega hrama na Koroški Beli je do 4. oktobra, med tednom od 15. do 19. ure in ob nedeljah od 8. do 12.ure, na ogled dokumentarna razstava z naslovom Vaško jedro Koroška Bela. Predstavljeno je bogato in dragoceno gradivo etnološke in kulturne dediščine kraja. Farno kulturno društvo Koroška Bela je razstavo uvrstilo med letošnje štiri dogodke, ki jih organizira v okviru Dni evropske kulturne dediščine. Je del projekta V mozaiku spomina, ki ga sofinancira Občina Jesenice.

Občina Jesenice je v tednu mobilnosti v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo (GARS) Jesenice izvedla akcijo »Rdeči karton«. Akcija je bila namenjena ozaveščanju voznikov, ki s parkiranjem na intervencijskih poteh v primeru požara ali nesreče onemogočajo dostop gasilskih in reševalnih vozil do mesta reševanja. Akcijo so predstavniki GARS Jesenice in Občine Jesenice izvedli s pomočjo gasilskega vozila z avtolestvijo, in sicer na treh lokacijah – za Gimnazijo Jesenice, v Centru 2 in na Cesti Cirila Tavčarja ter Cesti revolucije. Na omenjenih lokacijah, kjer so večinoma večstanovanjski objekti, je namreč gostota poselitve visoka, parkirišč pa premalo za vsa vozila, ko so se v mestu namnožila v zadnjih letih, zato je tam problematika parkiranja največja. V akciji je bilo 100 avtomobilom za brisalce vetrobranskih stekel zataknjeno obvestilo, da so avto parkirali tako, da gasilski avto ne bi mogel priti do stolpnice oziroma bloka in začeti z reševanjem.

V ponedeljek so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti predstavniki Občine Jesenice, Zavoda za šport Jesenice in Zdravstvenovzgojnega centra Zdravstvenega doma Jesenice v Kolpernu organizirali delavnico z naslovom »Ostanimo mobilni«, ki je bila namenjena starostnikom. Starejši so namreč vse večja skupina prebivalcev, ki je v prometu udeležena v različnih vlogah. Starejši so lahko pešci, kolesarji, avtomobilisti, ali pa uporabljajo prevozna sredstva, ki jih upravljajo drugi, npr. javni prevoz. Organizatorji so v delavnici želeli posebej izpostaviti njihovo odvisnost od kakovostne infrastrukture za hojo in kolesarjenje ter spremljajočih storitev, ki jim bodo omogočale udobno življenje z manjšo uporabo avtomobila v vsakdanjem življenju.

KRAJEVNA SKUPNOST SAVA
Pod gozdom 2
4270 JESENICE               

            V   A   B   I   L   O


Zadnji teden v septembru praznuje krajevna skupnost SAVA svoj praznik, ki je posvečen spominu na prve omembe naselja Sava v letu 1538.

Letos bomo praznik obeležili s prireditvami v dneh od  24. do 29. septembra:

V PONEDELJEK, 24. septembra 2018:
ob 9.00 uri:

  • odprti balinarski turnir trojic za Memorial Draga Tarmana - na balinišču v Bazi.

V SOBOTO, 29. septembra 2018:
ob 9.00 uri:

  • pohod čez Dole na Pristavo (od kopališča na Ukovi do Doma Pristava);

ob 11.30 uri:

  • družabno srečanje na Pristavi z družabnimi igrami. Za razvedrilo in ples bo igral ansambel »Ex trio 3«.

 

Organizirali bomo tudi prevoz. Prijave za prevoz sprejemamo na telefonski številki: 031/787-363 (Darka Rebolj). Za vse udeležence bo na voljo tudi brezplačna malica.

Udeležba na prireditvah je na lastno odgovornost.

Prisrčno vas vabimo, da se nam pridružite na prireditvah, vsem krajanom krajevne skupnosti Sava pa čestitamo ob prazniku!


      Predsednica Sveta krajevne
      skupnosti Sava
      TINA REPOVŽ

 

Uporabne povezave