Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Na septembrski seji Občinskega sveta občine Jesenice so se svetniki in svetnice seznanili s problematiko pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele. Problematiko je prisotnim podrobno predstavila dr. Tina Peternel z Geološkega zavoda Slovenije, ki je opisala tako dosedanje raziskave ter tudi načrtovane ukrepe, ki naj bi zagotovili večjo varnost krajanov Koroške Bele.

Na Gimnaziji Jesenice so pripravili tradicionalno septembrsko srečanje z letošnjimi maturanti, profesorji, starši in gosti. Izzvenelo je predvsem v znamenju odličnih rezultatov mature. To je opravljalo 76 dijakov, ki so dosegli 97,4-odstotni uspeh. Štirje med njimi so bili zlati maturanti.

V torek, 3. 10. 2017, ob 16. uri vas vljudno vabimo na uradno odprtje obvozne ceste Lipce–Črna vas. Kratek program odprtja bo v križišču v Črni vasi.

 

Hkrati vas obveščamo, da bo zaradi odprtja za ves promet, razen za udeležence odprtja, od 15.00 do približno 16.30 zaprta celotna obvoznica na relaciji avtohiša Citroen (JUNIK-M d.o.o.)–križišče s kategorizirano cesto »Blejska Dobrava 122-123«. Obvoz je preko Blejske Dobrave. Prosimo za razumevanje.

Redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Jesenice se odslej vozijo z okolju prijaznim vozilom na stisnjen zemeljski plin.

  • Okolju prijazno vozilo za redarje
  • Podpisali pogodbo za nakup smučišča
  • Moderne torte z zanimivimi okusi
  • Večina ne zna niti besedice slovensko
  • Seja občinskega sveta
  • Stroka o plazu nad Koroško Belo
  • Na Malnežu spet stoji križ
  • Spoštovanje zasebnosti pacientov v bolnišnici

V preteklem tednu je Slovenski planinski muzej, enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, prejel najvišjo nagrado živa za naj slovanski muzej leta 2017. Za nagrado, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur, se je potegovalo triindvajset muzejev iz enajstih slovanskih držav, med njimi le trije slovenski: Slovenski planinski muzej, Park vojaške zgodovine Pivka ter Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

Slovenski planinski muzej je prvi slovenski prejemnik te nagrade, žirijo pa je prepričal z domačim vzdušjem, izdelano vizijo in edinstvenostjo. Direktorica Irena Lačen Benedičič je ob prejemu nagrade zapisala:

"Dragi planinci, sodelavci in prijatelji, z veseljem sporočamo, da smo med 23 kandidati iz 11 slovanskih držav prejemniki najvišje nagrade ŽIVA, ki je bila podeljena za najboljši slovanski muzej leta 2017. Hvala Forumu slovanskih kultur, direktorici, žiriji, našemu ustanovitelju in financerjem Občini Kranjska Gora, Ministrstvu za kulturo, Planinski zvezi Slovenije, Triglavskemu narodnem parku, Ustanovi Avgusta Delavca in kreativnim sodelavcem ter številnim prostovoljcem. Ponosni smo, da smo med 300 milijoni Slovanov najboljši in hkrati prvi slovenski muzej, ki je prejemnik nagrade ŽIVA. Nagrada potrjuje, da smo na pravi poti in da smo Slovenci planinski narod, kakor tudi to, da je Slovenski planinski muzej nacionalnega pomena ne glede na to, da je enota Gornjesavskega muzeja Jesenice. Iskrena hvala vsem, ki ste ali še vedno z nami ustvarjate edinstven prostor, kjer združujemo kulturno dediščino s turistično ponudbo. Dobrodošli v Slovenskem planinskem muzeju." Direktorica Irena Lačen Benedičič

Vodstvu Gornjesavskega muzeja Jesenice in vsem, ki soustvarjajo njegovo vsebino, iskreno čestitamo.

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest, tudi letos se jim je tako pridružila tudi Občina Jesenice. Aktivnosti, ki so letos potekale pod sloganom »Združimo moči, delimo si prevoz«, sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je bil med 16. in 22. septembrom. Večina programa oziroma aktivnosti je bila v občini Jesenice izvedena v sredo, 20. 9. 2017, ko smo omejili motorni promet osebnih vozil v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev. Na ta dan so na različnih lokacijah na Jesenicah potekale tudi različne aktivnosti, delavnice in predstavitve na temo trajnostne mobilnosti.

 V fotogaleriji objavljamo foto utrinke dogajanja, hkrati pa se vsem sodelujočim zahvaljujemo za njihov prispevek k dogajanju, k ozaveščanju javnosti o koristih trajnostne mobilnosti ter s tem k bolj zdravemu in prijetnejšemu bivanju v naši občini.

Pešačenje in kolesarjenje v šolo predstavlja pomemben del gibanja v vsakdanjiku otrok. Otroci, ki so pripeljani v šolo, se gibljejo manj, na poti tudi ne srečajo sošolcev, s katerimi bi gradili odnose, hkrati pa njihovi starši za prevoz porabijo kar veliko časa. Ker se šola začne za vse ob istem času, to povzroči gnečo avtomobilov okrog šole. Avtomobili, ki vozijo ob šoli, ogrožajo učence – več kot je avtomobilov, bolj so ogroženi. Ker so otroci bolj ogroženi, se še več staršev odloči za prevoz otrok v šolo, in tako je avtomobilov še več. Znajdemo se v začaranem krogu.

Da bi ga pretrgali, je potrebno začeti z urejanjem šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti. Za naslavljanje vprašanj mobilnosti v povezavi z osnovnimi šolami so ustrezna enota šolski okoliši, ki pokrivajo vsa naselja v občinah, zato se prek njihovega urejanja v smeri trajnostne mobilnosti lahko celovito preureja promet in prostor tako v mestih kot v manjših naseljih. Zato so v okviru projekta Trajnostna mobilnost v šoli, ki ga izvajajo IPoP – Inštitut za poltike prostora, CIPRA Slovenija, prostoRož in Focus, društvo za sonaraven razvoj, pripravili Priročnik za urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti.

Priročnik, ki je objavljen v priponki, je namenjen ravnateljem, učiteljem in zaposlenim na osnovnih šolah ter občinah. Namen priročnika je spodbuditi urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti, predvsem pa omogočiti otrokom lažje, bolj varno in bolj udobno pešačenje ter kolesarjenje v šolo. S tem namenom so v priročniku zajeti sodobni organizacijski, promocijsko-izobraževalni in infrastrukturni ukrepi.

Jesenice, 25. 9. 2017 – Na četrtkovi seji Občinskega sveta občine Jesenice so svetnice in svetniki obravnavali 24 točk dnevnega reda. Osrednja točka dnevnega reda je bil predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu občine Jesenice v drugi obravnavi. Občinski svet je v drugi obravnavi obravnaval še Odloka o sofinanciranju turističnih programov ter spremembo Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice. Po skrajšanem postopku je Občinski svet potrdil dopolnitev odloka o ustanovitvi javnega vzgojno - izobraževalnega zavoda Ljudska univerza Jesenice ter sprejel Pravila za izvolitev predstavnikov v volilna telesa za volitve člana Državnega sveta RS ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS. Občinski svet je na 22. redni seji obravnaval tudi premoženjsko pravne zadeve ter več točk volitev in imenovanj. Ob koncu seje je sprejel spremembo Načrta razvojnega programa za obdobje 2017 – 2020, Programa ravnanja s poslovnimi prostori, ki so v lasti in upravljanju Občine Jesenice za obdobje 2018 – 2022 ter se seznanil z Analizo stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice, s Poročilom o izvrševanju proračuna občine Jesenice v prvem polletju leta 2017 ter z Informacijo o problematiki pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele.

Občinski svet Občine Jesenice je na četrtkovi seji najprej razrešil članico Nadzornega odbora Edino Džamastagić in jo imenoval za novo članico Občinskega sveta občine Jesenice ter predsednico Statutarno pravne komisije.

V drugi obravnavi je Občinski svet potrdil Odlok o sofinanciranju turističnih programov v občini Jesenice, katerega namen je spodbujati razvoj turističnih programov in turistične ponudbe, namenjene obiskovalcem in turistom, urejanje in olepševanje krajev, spodbujanje društvene dejavnosti na področju turizma in pospeševanje promocije turizma za območje občine Jesenice. V drugi obravnavi je bil sprejet tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice, pri katerem se razširja krog registriranih dejavnosti po standardni klasifikaciji, da bo Vrtec Jesenice, poleg svoje glavne dejavnosti, ki je vzgoja in izobraževanje ter vzgoja in varstvo predšolskih otrok v občini Jesenice, lahko opravljal tudi različne druge dejavnosti, ki so prav tako pomembne za kvalitetno delovanje Vrtca Jesenice.

Osrednja točka dnevnega reda je bil Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu občine Jesenice v drugi obravnavi, katrega predmet je prostorska ureditev celotnega območja občine Jesenice.

Po skrajšanem postopku je Občinski svet potrdil Odlok o dopolnitvi odloka o ustanovitvi javnega vzgojno - izobraževalnega zavoda Ljudska univerza Jesenice. S predlagano dopolnitvijo Odloka Občina Jesenice prenaša v upravljanje LUJ tri parkirne prostore in poslovni prostor, v katerem bodo v okviru projekta »Večgeneracijski center Gorenjske« občanom zagotavljali prostor za neformalno druženje in skupnostno učenje v obliki tako imenovane »javne dnevne sobe«, v kateri bo poleg učilnice na voljo tudi kuhinja, prostor za družabne igre in TV kotiček.

Občinski svet je na 22. redni seji sprejel tudi Pravila za izvolitev predstavnikov v volilna telesa za volitve člana Državnega sveta RS ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS – predstavnika lokalnih interesov. Sprejeta Pravila bodo podlaga za za izvolitev elektorjev in določitev kandidata občine Jesenice za člana Državnega sveta.

V okviru premoženjsko pravnih zadve je Občinski svet sprejel 6. dopolnitev Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2017 ter Sklep o ukinitvi statusa javnega dobra – nepremičnini z ID znakom parcela 2174 594/5 in 594/6. Sprejet je bil tudi predlog za prenos objektov in opreme na Centralni čistilni napravi Jesenice, ki so še v lasti Občine Žirovnica na Občino Jesenice, tako da se bo sedaj lahko pristopilo k dokončni ureditvi razmerij na Centralni čistilni napravi Jesenice med Občino Jesenice in Občino Žirovnica, in sicer tako, da bo Občina Jesenice odkupila še preostali del objektov in opreme na CČN Jesenice, ki so še v lasti Občine Žirovnica, ter tako pridobila še preostali delež Občine Žirovnica na CČN Jesenice. Občinski svet je v sklopu premoženjsko pravnih zadev sprejel tudi predlog odpisa terjatev iz naslova zapadlih in neplačanih najemnin za neprofitno stanovanje.

Svetnice in svetniki so v nadaljevanju seje Marto Smodiš imenovali za predstavnico občine Jesenice v Svet zavoda Dom upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice, za predstavnike občine Jesenice v Svet javnega zavoda Zavod za šport Jesenice pa imenovali Slavko Brelih, Gorico Stevanović, Alana Babačo, Živo varl in Tanjo Karlin. Na podlagi pisne odstopne izjave svetnice Zdenke Kajdiž, je Občinski svet sprejel ugotovitveni sklep o predčasnem prenehanju mandata članici Občinskega sveta,članice Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter članice Statutarno pravne komisije. Na septembrski seji je Občinski svet dal tudi soglasje k imenovanju mag. Steva Ščavničarja za direktorja Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za naslednje mandatno obdobje.

Občinski svet je na seji podprl predlog za uvrstitev novega projekta v Načrt razvojnih programov za obdobje 2017 – 2020. Ministrstvo za zdravje je v Uradnem listu Republike Slovenije št. 26/2017 objavilo "Javni razpis za prijavo predlogov investicijskih projektov za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji za leto 2017, ki bodo sofinancirane iz proračuna Ministrstva za zdravje. Z nabavo nove strojne opreme (mobilne in ročne radijske postaje), se bodo vozila na poziv dispečerske službe lahko vključila v sistem nujne medicinske pomoči, zato se je Občina Jesenice v letu 2017 prijavila na omenjeni razpis Ministrstva za zdravje za sofinanciranje nakupa te opreme. Občinski svet je sprejel tudi predlog sprememb Načrta razvojnih programov za obdobje 2017 – 2020, in sicer za potrebe oddaje vloge na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo za pridobitev sredstev sofinanciranja za energetsko sanacijo ter z namenom ohranitve in varovanja avtentičnosti kulturne dediščine okolja, vključno s popotresno sanacijo objekta Ruardova graščina.

Občinski svet je v nadaljevanju seje sprejel Program ravnanja s poslovnimi prostori, ki so v lasti in upravljanju Občine Jesenice za obdobje 2018 – 2022, katerega cilj je postaviti splošen okvir in osnovna izhodišča za ravnanje s stvarnim premoženjem občine.

V zadnjem delu seje sta bila svetnicam in svetnikom predstavljena Analiza stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice, ki je je sestavljena iz poročil izvajalcev socialno varstvenih storitev, projektov in programov ter izvajalcev javnih pooblastil, ki delujejo na območju občine Jesenice, ter Poročilo o izvrševanju proračuna občine Jesenice v prvem polletju leta 2017, v katerem so prikazani predvideni in realizirani prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki občine za prvo polletje leta 2017glede na sprejeti plan.

Skupaj s predstavnico Geološkega zavoda Slovenije je bila na koncu podana še Informacija o problematiki pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele. V zaledju naselja Koroška Bela je že vrsto let mogoče opaziti spremembe, ki jih povzročajo pobočni masni premiki, le-ti pa so posledica geološke in tektonske zgradbe območja, zato bo Občina Jesenice še naprej nadaljevala z aktivno vlogo opozarjanja in sodelovanja pri spremljanju pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele in izvedbi geoloških raziskav, s katerimi se bodo pridobili ustrezni podatki o potencialni ogroženosti prebivalcev Koroške Bele.

1.    Potrditev besedila zapisnika 21. redne seje Občinskega sveta, ki je bila 22.6.2017;
2.    Predlog za razrešitev članice Nadzornega odbora občine Jesenice;
3.    Predlog za potrditev mandata novi članici Občinskega sveta občine Jesenice in predsednici Statutarno pravne komisije;
4.    Predlog Odloka o sofinanciranju turističnih programov v občini Jesenice – DRUGA OBRAVNAVA;
5.    Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice UPB 2 – DRUGA OBRAVNAVA;
6.    Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu občine Jesenice – DRUGA OBRAVNAVA;
7.    Predlog Odloka o dopolnitvi odloka o ustanovitvi javnega vzgojno - izobraževalnega zavoda Ljudska univerza Jesenice UPB 1 – PREDLAGAN SKRAJŠANI POSTOPEK;
8.    Predlog Pravil za izvolitev predstavnikov v volilna telesa za volitve člana Državnega sveta RS ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS;
9.    Premoženjsko pravne zadeve:;
9.1    Predlog Načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem - 6. dopolnitev Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2017;
9.2    Predlog prenosa objektov in opreme na Centralni čistilni napravi Jesenice, ki so še v lasti Občine Žirovnica na Občino Jesenice;
9.3    Predlog Sklepa o ukinitvi statusa javnega dobra – nepremičnini z ID znakom parcela 2174 594/5 in 594/6;
9.4    Predlog odpisa terjatev iz naslova zapadlih in neplačanih najemnin za neprofitno stanovanje;
10    Volitve in imenovanja:;
10.1    Predlog za imenovanje predstavnika občine Jesenice v Svet zavoda Dom upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice;
10.2    Predlog za imenovanje predstavnikov občine Jesenice v Svet javnega zavoda Zavod za šport Jesenice;
10.3    Prenehanje mandata članici Občinskega sveta Občine Jesenice ter članici Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja;
10.4    Predlog za Soglasje k imenovanju direktorja Razvojne agencije Zgornje Gorenjske;
11    Načrt razvojnih programov:;
11.1    Predlog za uvrstitev novega projekta v Načrt razvojnih programov za obdobje 2017 – 2020;
11.2    Predlog sprememb Načrta razvojnih programov za obdobje 2017 - 2020;
12    Predlog Programa ravnanja s poslovnimi prostori, ki so v lasti in upravljanju Občine Jesenice za obdobje 2018 - 2022;
13    Poročila:;
13.1    Poročilo – Analiza stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice;
13.2    Predlog Poročila o izvrševanju proračuna občine Jesenice v prvem polletju leta 2017;
14    Informacija o problematiki pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele;
15    Informacije, vprašanja in pobude;
DODATNA TOČKA: Prenehanje mandata članici Statutarno pravne komisije ;

Številka: 478-81/2017
Datum: 20.9.2017

Na podlagi 8. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 86/2010 in spremembe) in tretjega odstavka 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 34/2011 in spremembe), Občina Jesenice objavlja naslednjo:

N A M E R O

Občina Jesenice, ki je po stanju Informacijskega sistema eZK Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, lastnica nepremičnin (zemljišč) s parc. št. 901/17 (ID 6327939), 902/51 (ID 4456302) in 902/96 (ID 5889498), vse k.o. 2175 - Jesenice, objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe – služnostna pogodba za uporabo dela zemljišča s parc. št. 901/17, 902/51 in 902/96, vse k.o. 2175 – Jesenice, za potrebe dostopa do objekta. 

Pogodba bo sklenjena po preteku roka 15 dni od objave te namere na spletni strani Občine Jesenice.

 

  OBČINA JESENICE
   ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

Svet Krajevne skupnosti Plaž se je v ponedeljek 18. septembra sestal na svoji  19.  redni seji. Člani sveta so soglasno sprejeli zapisnik zadnje seje in ugotovili, da so bile realizirane vse naloge, za katere smo se dogovorili na junijski seji.

Številka: 478-81/2017

Na podlagi 8. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 86/2010 in spremembe) in tretjega odstavka 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS, št. 34/2011 in spremembe), Občina Jesenice objavlja naslednjo:

N A M E R O

Občina Jesenice, ki je po stanju Informacijskega sistema eZK Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, lastnica nepremičnin (zemljišč) s parc. št. 901/17 (ID 6327939), 902/51 (ID 4456302) in 902/96 (ID 5889498), vse k.o. 2175 - Jesenice, objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe – služnostna pogodba za uporabo dela zemljišča s parc. št. 901/17, 902/51 in 902/96, vse k.o. 2175 – Jesenice, za potrebe dostopa do objekta. 

Pogodba bo sklenjena po preteku roka 15 dni od objave te namere na spletni strani Občine Jesenice.

  OBČINA JESENICE
   ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

Številka: 478-80/2017
Datum: 20. 9. 2017

 

Občina Jesenice, na podlagi tretjega odstavka 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list  RS, št. 34/11, 42/12, 24/13, 10/14 in 58/16), objavlja naslednjo:

 

NAMERO O SKLENITVI NEPOSREDNE POGODBE

Občina Jesenice objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe o ustanovitvi neprave stvarne služnosti na nepremičninah s parc. št.  421 in 425 obe k.o. 2175 Jesenice.

Predmet pogodbe bo ustanovitev služnostne pravice dostopa (peš hoje in vožnje), uporabe, gradnje, obratovanja, vzdrževanja, nadzora in obnove telekomunikacijske kanalizacije.

Pogodba bo sklenjena po preteku 15 dni od dneva objave te namere na spletni strani Občine Jesenice.

OBČINA JESENICE
ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

Na podlagi 8. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS št. 86/2010 in spremembe) in na podlagi 48. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS št. 34/2011 in spremembe), Občina Jesenice objavlja naslednjo:

 

NAMERO O ODDAJI POSLOVNEGA PROSTORA

V STAVBI NA CESTI CIRILA TAVČARJA 3B, JESENICE V NAJEM

 

Občina Jesenice, kot lastnica poslovnega prostora v stavbi na Cesti Cirila Tavčarja 3b, Jesenice objavlja namero, da bo oddala v najem poslovni prostor v izmeri 38.82 m2 s sklenitvijo neposredne pogodbe.

Pogodba se lahko sklene po preteku roka, in sicer 15 dni od objave te namere na spletni strani Občine Jesenice.

 

Številka: 3528-9/2015

 

OBČINA JESENICE
ŽUPAN
TOMAŽ TOM MENCINGER

Uporabne povezave