Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2015 15

Indijski dnevi na Jesenice prinašajo koncert znanega glasbenega virtuoza

V sklopu 2. indijskih dnevov veleposlaništvo Indije v RS organizira koncert enega najvidnejših mojstrov saroda Prabhata Kumarja. Koncert bo v petek, 23. januarja, ob 20. uri v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

V sklopu 2. indijskih dnevov v Sloveniji bo na Jesenicah organiziran enkraten glasbeni koncert znanega glasbenega virtuoza indijskega porekla. V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice bo v petek, 23. januarja, ob 20. uri na sarodu, enem najstarejših instrumentov indijskega porekla, nastopil Prabhat Kumar. Izvajalec je eden najvidnejših mojstrov tega glasbila mlajše generacije in je v svoji karieri nanizal številne uspešne nastope tako v Indiji kot drugje po svetu, zato si njegov nastop na Jesenicah štejemo v izredno čast.

Poleg Veleposlaništva Indije v RS pri organizaciji koncerta sodelujejo tudi Občina Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja, Gornjesavski Muzej Jesenice, Mladinski center Jesenice, Društvo indijsko slovenskega prijateljstva, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, Indijski svet za kulturno sodelovanje (ICCR) iz New Delhija, Ejga - za lepše Jesenice in Društvo Up Jesenice.

Koncert bo trajal 60–90 minut, mojstra pa spremljata Abhišek Mišra na tablah in Alankar Mahtolia na tanpuri.

O izvajalcu

Prabhat Kumar je mojster saroda, ki že vrsto let nastopa tako na najprestižnejših festivalih kot tudi na številnih koncertih v Indiji, izven domače države pa je med drugim nastopil tudi v Angliji, na Poljskem, v Maroku in Franciji. Sodeloval je z nekaterimi »zahodnimi« glasbeniki, poleg svojih nastopov pa tudi predava na univerzah ter piše glasbo za balet, gledališče ter orkestre. Za svoje dosežke je prejel številne pomembne nagrade in državna priznanja. Spada med najboljše instrumentaliste severnoindijske klasične glasbe, njegovi nastopi pa izkazujejo visoko raven zrelosti, miline in nežnosti.

 

(več o izvajalcu tudi na http://www.sarodprabhat.com/)

O sarodu

Sarod je eden najstarejših instrumentov indijskega porekla. Ima 19-25 kovinskih strun različne debeline, vključno s tistimi iz medenine, bakra in jekla. Od teh so štiri glavne strune namenjene igranju vodilne melodije, dve, imenovani 'čikari' služita poudarjanju udarnega ritma, preostale strune pa predstavljajo resonančni del.
Glasbila, ki so zelo podobna sarodu današnjega časa, lahko opazimo na kipih in stenskih poslikavah v starih jamah in templjih v različnih delih Indije, najmanj iz obdobja okrog leta 200 pr. n. št. Sarod glasba lahko izrazi vsako človeško izkušnjo v svoji najbolj subliminalni obliki.
Severnoindijska klasična glasba temelji na ustvarjanju kombinacij nizov rastočih in padajočih not, imenovanih 'rage', kar pomeni čutenje. Skladbo glasbenik izvaja v določen ritmičnem ciklu (taktu) spremljave na tolkalu (tablah) v hitrem, srednje hitrem in hitrem tempu. Vsaka raga vsebuje čustvo, čutenje, duha, mir in milino. Ustreza časovnemu obdobju in uri.

Nekaj najljubših rag Prabhata Kumarja, ki jih pogosto izvaja na koncertih:  

  1. Raag Hem Hendol, Raag Madhumalti, Raag Bageshri, Raag Rageshri, Raag Vachaspati, Raag Hemant – To so večerne rage za romantično in globoko čustveno razpoloženje.
  2. Raag Puriya Kalayan, Raag Puriya Dhanashri and Raag Marwa – To so večerne rage s treznim in melodičnim temperamentom, polne patosa.
  3. Raag Aheeri Todi, Raag Aheer Bhairav, Raag Basant Mukhari, Raag Lalit, Raag Charukeshi – To so jutranje rage, ki navdajajo z občutkom čaščenja vsemogočnega.
  4. Raag Mishra Shivranjini, Raag Manjhkhamaj, Raag Mishra Pillu, Raag Mishra Tilang, Raag Kirwani – Te rage so polne čustev z lahkotno teksturo.
Prebrano 1304 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 21:29