Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

dec  2014 24

Občinski svet potrdil ukinitev video snemanja sej

Občinski svet je na svoji 3. redni seji, 23. decembra, med drugim obravnaval tudi predlog ukinitve video snemanja sej. Občinska uprava je namreč predlagala, da se zaradi minimizacije stroškov pri pripravi proračuna za naslednje leto ter slabih rezultatov gledanosti, ta strošek, ki je zdaj znašal slabih 1.000 na sejo, ukine in se na spletni strani občine Jesenice objavljajo le zvočni posnetki sej v aktualnem času. Predlog za ukinitev sej je 26 prisotnih svetnikov sprejelo s 15 glasovi za predlog in 11 glasovi proti.

Občina Jesenice je video snemanje sej in njihovo predvajanje v živo prek spletne strani Občine Jesenice uvedla z januarjem 2014, ko je takšen sklep na predlog enega od takratnih svetnikov sprejel Občinski svet. Pri proučitvi možnih variant za zagotavljanje takšne storitve se je kot najboljša možnost izkazalo opravljanje te storitve prek zunanjega izvajalca, ki ga je Občina izbrala na podlagi najcenejše prejete ponudbe, strošek seje pa je znašal slabih 1.000 € na sejo.

Čez leto je bilo ugotovljeno, da dosežena gledanost sej ne dosega pričakovanih rezultatov (največja dosežena gledanost je bila okoli 40 gledalcev), zato je bila predlagana ukinitev video snemanja z alternativno rešitvijo – predvajanje zvočnega posnetka preko spletne strani z obstoječo opremo v lasti Občine, pri čemer dodatnega stroška ne bi bilo.

Predlog ukinitve je bil sicer že pred mesecem dni predstavljen tudi kolegiju občinskega sveta, kjer so bili prisotni predstavniki političnih strank in list z mandatom v občinskem svetu ter predsedniki delovnih teles občinskega sveta, zavzeto pa je bilo večinsko stališče, da je strošek video snemanja sej previsok in nepotreben ter da zadostuje predvajanje zvoka.

Na seji Občinskega sveta je bil pri obravnavi omenjene točke s strani nekaterih svetnikov izpostavljen argument, da je predvajanje video posnetka v živo nujno zaradi zagotavljanja javnosti, transparentnosti delovanja Občinskega sveta in zaradi obveščanja javnosti, s čimer pa se občinska uprava ne more v celoti strinjati. 4. člen Poslovnika o delu občinskega sveta (Ur. list RS, št. 46/2008) namreč določa, da je delo občinskega sveta in njegovih delovnih teles javno, kar pomeni, da se je lahko udeleži vsakdo, ki to želi, hkrati pa je na spletni strani Občine Jesenice najkasneje jutro po seji objavljen zvočni posnetek seje. Samo ti dve dejstvi pričata o tem, da zagotavljanje javnosti nikoli ni bilo okrnjeno in delovanje Občinskega sveta pred javnostjo ne prikrito, temveč je bilo pridobivanje želenih informacij le odvisno od volje in želje posameznika.

Na seji so se svetniki po koncu razprave vendarle odločili, da trenutni strošek video snemanja ne upravičuje namena, in so ukinitev video snemanja sej potrdili s 15 glasovi za in 11 proti, s tem pa, upoštevajoč 7 načrtovanih sej v naslednjem letu, v proračunu za leto 2015 prihranili vsaj 7.000 €.

Prebrano 2103 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 21:30

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave