Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2017 21

Petarde? Ne, hvala!

Jesenice, 21. 12. 2017 – Občina Jesenice se pridružuje akciji "Petarde? Ne, hvala!", ki opozarja, da je uporaba pirotehničnih sredstev nevarna ne le ljudem, temveč tudi živalim. Prvi plakat na Občini Jesenice je v podporo projektu nalepil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Občina Jesenice se pridružuje plakatni akciji "Petarde? Ne, hvala!", katere pobudnik je že peto leto zapored družba TAM-TAM in ki na plakatnih mestih po Sloveniji opozarja, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna živalim. Občina Jesenice akcije ozaveščanja o nevarnosti pirotehnike podpira vsako leto. S sodelovanjem v plakatni akciji družbe TAM-TAM posebno pozornost namenjamo tudi skrbi za živali, ki so v prednovoletnem času še posebej izpostavljene hrupu in drugim negativnim učinkom, ki jih povzroča pirotehnika. Prvi plakat je v podporo projektu nalepil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je ob tem povedal:

»Občina Jesenice že nekaj let prav zaradi varstva ljudi, živali in okolja ne prireja več novoletnega ognjemeta, to pa nam hkrati omogoči, da ta finančna sredstva namenimo za bolj potrebna področja z dolgoročnejšimi učinki. Veseli me, da lahko z omenjeno letošnjo akcijo še posebej izpostavimo tudi skrb za živali, tako udomačene kot prostoživeče, in tako vsaj na ta način pripomoremo k ozaveščanju prebivalcev, da pirotehnika ni nevarna le za ljudi, temveč tudi za živali. Te so namreč velikokrat popolnoma odvisne od ravnanja ljudi, zato bi morali biti bolj odgovorni tudi do njih. V tej luči si posebno zahvalo in pohvalo zaslužijo tudi vsi posamezniki in društva, ki se vsakodnevno, ne le pred novoletnimi prazniki, trudijo za zaščito in dobrobit živali. Poskrbimo, da tudi te praznike preživijo brez poškodb, strahu in stresa.«

Družba TAM-TAM je sicer letos k sodelovanju povabila štiri ilustratorje, ki so narisali stripe na temo "Petarde? Ne, hvala!". Ustvarjali so jih osnovnošolka Ana Štular, študentka veterine Nina Tome Škarja, eden najbolj plodovitih ilustratorjev za otroke Uroš Hrovat in legenda slovenskega stripa Zoran Smiljanić. Stripi na slikovit način prikazujejo praznični čas, v glavnih vlogah pa nastopajo kužki, ki so, kot druge živali, ob pokanju petard in raket pogosto v stiski.

 

Prebrano 2522 krat