Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

sep  2017 25

Poročilo z 22. seje Občinskega sveta

Jesenice, 25. 9. 2017 – Na četrtkovi seji Občinskega sveta občine Jesenice so svetnice in svetniki obravnavali 24 točk dnevnega reda. Osrednja točka dnevnega reda je bil predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu občine Jesenice v drugi obravnavi. Občinski svet je v drugi obravnavi obravnaval še Odloka o sofinanciranju turističnih programov ter spremembo Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice. Po skrajšanem postopku je Občinski svet potrdil dopolnitev odloka o ustanovitvi javnega vzgojno - izobraževalnega zavoda Ljudska univerza Jesenice ter sprejel Pravila za izvolitev predstavnikov v volilna telesa za volitve člana Državnega sveta RS ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS. Občinski svet je na 22. redni seji obravnaval tudi premoženjsko pravne zadeve ter več točk volitev in imenovanj. Ob koncu seje je sprejel spremembo Načrta razvojnega programa za obdobje 2017 – 2020, Programa ravnanja s poslovnimi prostori, ki so v lasti in upravljanju Občine Jesenice za obdobje 2018 – 2022 ter se seznanil z Analizo stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice, s Poročilom o izvrševanju proračuna občine Jesenice v prvem polletju leta 2017 ter z Informacijo o problematiki pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele.

Občinski svet Občine Jesenice je na četrtkovi seji najprej razrešil članico Nadzornega odbora Edino Džamastagić in jo imenoval za novo članico Občinskega sveta občine Jesenice ter predsednico Statutarno pravne komisije.

V drugi obravnavi je Občinski svet potrdil Odlok o sofinanciranju turističnih programov v občini Jesenice, katerega namen je spodbujati razvoj turističnih programov in turistične ponudbe, namenjene obiskovalcem in turistom, urejanje in olepševanje krajev, spodbujanje društvene dejavnosti na področju turizma in pospeševanje promocije turizma za območje občine Jesenice. V drugi obravnavi je bil sprejet tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice, pri katerem se razširja krog registriranih dejavnosti po standardni klasifikaciji, da bo Vrtec Jesenice, poleg svoje glavne dejavnosti, ki je vzgoja in izobraževanje ter vzgoja in varstvo predšolskih otrok v občini Jesenice, lahko opravljal tudi različne druge dejavnosti, ki so prav tako pomembne za kvalitetno delovanje Vrtca Jesenice.

Osrednja točka dnevnega reda je bil Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Občinskem prostorskem načrtu občine Jesenice v drugi obravnavi, katrega predmet je prostorska ureditev celotnega območja občine Jesenice.

Po skrajšanem postopku je Občinski svet potrdil Odlok o dopolnitvi odloka o ustanovitvi javnega vzgojno - izobraževalnega zavoda Ljudska univerza Jesenice. S predlagano dopolnitvijo Odloka Občina Jesenice prenaša v upravljanje LUJ tri parkirne prostore in poslovni prostor, v katerem bodo v okviru projekta »Večgeneracijski center Gorenjske« občanom zagotavljali prostor za neformalno druženje in skupnostno učenje v obliki tako imenovane »javne dnevne sobe«, v kateri bo poleg učilnice na voljo tudi kuhinja, prostor za družabne igre in TV kotiček.

Občinski svet je na 22. redni seji sprejel tudi Pravila za izvolitev predstavnikov v volilna telesa za volitve člana Državnega sveta RS ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta RS – predstavnika lokalnih interesov. Sprejeta Pravila bodo podlaga za za izvolitev elektorjev in določitev kandidata občine Jesenice za člana Državnega sveta.

V okviru premoženjsko pravnih zadve je Občinski svet sprejel 6. dopolnitev Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2017 ter Sklep o ukinitvi statusa javnega dobra – nepremičnini z ID znakom parcela 2174 594/5 in 594/6. Sprejet je bil tudi predlog za prenos objektov in opreme na Centralni čistilni napravi Jesenice, ki so še v lasti Občine Žirovnica na Občino Jesenice, tako da se bo sedaj lahko pristopilo k dokončni ureditvi razmerij na Centralni čistilni napravi Jesenice med Občino Jesenice in Občino Žirovnica, in sicer tako, da bo Občina Jesenice odkupila še preostali del objektov in opreme na CČN Jesenice, ki so še v lasti Občine Žirovnica, ter tako pridobila še preostali delež Občine Žirovnica na CČN Jesenice. Občinski svet je v sklopu premoženjsko pravnih zadev sprejel tudi predlog odpisa terjatev iz naslova zapadlih in neplačanih najemnin za neprofitno stanovanje.

Svetnice in svetniki so v nadaljevanju seje Marto Smodiš imenovali za predstavnico občine Jesenice v Svet zavoda Dom upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice, za predstavnike občine Jesenice v Svet javnega zavoda Zavod za šport Jesenice pa imenovali Slavko Brelih, Gorico Stevanović, Alana Babačo, Živo varl in Tanjo Karlin. Na podlagi pisne odstopne izjave svetnice Zdenke Kajdiž, je Občinski svet sprejel ugotovitveni sklep o predčasnem prenehanju mandata članici Občinskega sveta,članice Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter članice Statutarno pravne komisije. Na septembrski seji je Občinski svet dal tudi soglasje k imenovanju mag. Steva Ščavničarja za direktorja Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za naslednje mandatno obdobje.

Občinski svet je na seji podprl predlog za uvrstitev novega projekta v Načrt razvojnih programov za obdobje 2017 – 2020. Ministrstvo za zdravje je v Uradnem listu Republike Slovenije št. 26/2017 objavilo "Javni razpis za prijavo predlogov investicijskih projektov za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji za leto 2017, ki bodo sofinancirane iz proračuna Ministrstva za zdravje. Z nabavo nove strojne opreme (mobilne in ročne radijske postaje), se bodo vozila na poziv dispečerske službe lahko vključila v sistem nujne medicinske pomoči, zato se je Občina Jesenice v letu 2017 prijavila na omenjeni razpis Ministrstva za zdravje za sofinanciranje nakupa te opreme. Občinski svet je sprejel tudi predlog sprememb Načrta razvojnih programov za obdobje 2017 – 2020, in sicer za potrebe oddaje vloge na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo za pridobitev sredstev sofinanciranja za energetsko sanacijo ter z namenom ohranitve in varovanja avtentičnosti kulturne dediščine okolja, vključno s popotresno sanacijo objekta Ruardova graščina.

Občinski svet je v nadaljevanju seje sprejel Program ravnanja s poslovnimi prostori, ki so v lasti in upravljanju Občine Jesenice za obdobje 2018 – 2022, katerega cilj je postaviti splošen okvir in osnovna izhodišča za ravnanje s stvarnim premoženjem občine.

V zadnjem delu seje sta bila svetnicam in svetnikom predstavljena Analiza stanja s področja socialnega varstva v občini Jesenice, ki je je sestavljena iz poročil izvajalcev socialno varstvenih storitev, projektov in programov ter izvajalcev javnih pooblastil, ki delujejo na območju občine Jesenice, ter Poročilo o izvrševanju proračuna občine Jesenice v prvem polletju leta 2017, v katerem so prikazani predvideni in realizirani prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki občine za prvo polletje leta 2017glede na sprejeti plan.

Skupaj s predstavnico Geološkega zavoda Slovenije je bila na koncu podana še Informacija o problematiki pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele. V zaledju naselja Koroška Bela je že vrsto let mogoče opaziti spremembe, ki jih povzročajo pobočni masni premiki, le-ti pa so posledica geološke in tektonske zgradbe območja, zato bo Občina Jesenice še naprej nadaljevala z aktivno vlogo opozarjanja in sodelovanja pri spremljanju pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele in izvedbi geoloških raziskav, s katerimi se bodo pridobili ustrezni podatki o potencialni ogroženosti prebivalcev Koroške Bele.

Prebrano 2746 krat Nazadnje urejano na torek, 26 september 2017 15:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave