Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2016 07

S pomočjo Fine EU točke do hitrih in zanesljivih odgovorov o koriščenju EU sredstev

Ljubljana, 1. september 2016 - Evropska kohezijska politika, ki je glavni naložbeni steber proračuna Evropske unije, ima v Republiki Sloveniji izjemno pomembno vlogo, zato je uspešno in v rezultate usmerjeno koriščenje sredstev ena izmed prednostnih nalog Vlade Republike Slovenije. Z željo, da bi vsem zainteresiranim ciljnim skupinam olajšali iskanje informacij o tem področju, pa tudi o izvajanju mednarodnih finančnih mehanizmov (Norveški finančni mehanizem, Finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora, Švicarski prispevek), o razpisih, sistemu in pravilih za koriščenje sredstev, Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) z današnjim dnem vzpostavlja brezplačno podporno storitev »Fina EU točka - financiranje, EU sredstva, podpora«.

Kot je ob njeni vzpostavitvi povedala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, je cilj SVRK postati čim bolj fin in učinkovit servis za uporabnike. »Za vse, ki jih to področje zanima - upravičence, izvajalce projektov in druge – želimo vzpostaviti pregleden, enostaven in učinkovit sistem pridobivanja informacij, ki so hitre, točne, zanesljive in praktično uporabne. Uporabnikom je na voljo svetovanje preko telefona ali elektronske pošte, kar bo nedvomno prispevalo k enostavnejšemu pridobivanju vsebinskih informacij o evropski kohezijski politiki, vključno z evropskim teritorialnim sodelovanjem, kot tudi o izvajanju mednarodnih finančnih mehanizmov v Sloveniji, ki ne bodo več razdrobljene, temveč zbrane na enem mestu,« je dejala.

Velik del razpoložljivih sredstev se namreč dodeljuje na podlagi javnih razpisov, ki jih vsebinsko pripravljajo in izvajajo posamezna ministrstva v vlogi posredniških organov oziroma njihova pooblaščena izvajalska telesa. Informacije in podpora (potencialnim) prijaviteljem so torej v različnih obsegih že zdaj na voljo pri razpisovalcih, ker pa so v veliki meri razpršene, se njihovi iskalci pogosto srečujejo s težavo, kako in kje pridobiti hitre in zanesljive odgovore. V okviru Fine EU točke bomo skušali te zagate čim bolj odpravljati.

Kako deluje Fina EU točka?

Brezplačno, v okviru spletne strani www.eu-skladi.si in elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter brezplačne telefonske številke 080 20 23, kjer bosta od danes dalje na telefonska vprašanja od ponedeljka do petka, med 9. in 12. uro (termin se bo prilagajal interesu in željam uporabnikov), odgovarjala dva svetovalca SVRK.

Načrtujemo tudi izvedbo spletnih klepetalnic, t. i. »odprto linijo«, kjer bomo odgovarjali na vprašanja, povezana določeno tematiko, ki jo bomo vnaprej najavili, objavo najpogostejših vprašanj in odgovorov na spletni strani www.eu-skladi.si, prav tako pa bomo iskali sinergije z različnimi kontaktnimi osebami pri razpisovalcih ter s pomočjo mreže koordinatorjev po ministrstvih nudili podporo delovanju informacijskega sistema za izvajanje kohezijske politike 2014–2020.

V kolikor imate vprašanje o evropski kohezijski politiki ali mednarodnih finančnih mehanizmih nam pišite oz. nas pokličite. Naša svetovalca vam bosta z veseljem pomagala priti do zanesljivih odgovorov!

Prebrano 2417 krat