Obvestila za javnost

Jul  2016 04

Dobavljeni prvi trije novi defibrilatorji

Planina pod Golico  Gasilski dom Planina pod Golico Gasilski dom

O pomenu množičnega poznavanja in uporabe defibrilatorjev, za katere se uporablja kratica AED (avtomatski eksterni defibrilator), je bilo pred kratkim, na tem mestu, že nekaj napisanega, kakor tudi o projektu Občinskega štaba civilne zaščite Občine Jesenice, katerega namen je izboljšanje pokritosti občine z AED napravami. V okviru projekta poteka akcija zbiranja sredstev, ki se počasi zaključuje. K sodelovanju so bila povabljena podjetja in posamezniki v občini Jesenice in že sedaj lahko rečemo, da je bil odziv zelo dober.

Tako bodo predvidoma že v mesecu juliju v občini nameščene nove AED naprave. Seznam z lokacijami bo objavljen na spletni in facebook strani občine, lokacije pa bodo vpisane tudi v bazo vseh AED naprav v Republiki Sloveniji, ki je dostopna na spletnem naslovu http://www.ihelp.si/podstran.php?kat=stran&stran=AED_defibrilator.

Že pred zaključkom akcije zbiranja sredstev, je Občina Jesenice iz sredstev občinskega proračuna kupila tri AED naprave, ki so od konca meseca junija že v funkciji. Eno napravo imajo v službenem avtomobilu na razpolago za posredovanje v nujnih primerih redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva, ena naprava je nameščena na Krajevni skupnosti (gasilski dom) v Planini pod Golico, ena pa na Domu Pristava v Javorniškem rovtu.

Zavedeti pa se moramo, da samo opremljenost občine z AED napravami ni dovolj. Te naprave je treba tudi znati uporabljati. V občini se zavedamo, kako pomembna je med občani  razširjenost znanja temeljnih postopkov oživljanja, vključno z uporabo AED naprav. Zato je ob dobavi novih naprav, dobavitelj za zaposlene v občinski upravi pripravil kratko predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in praktične uporabe AED naprave. Podobne predstavitve za širšo javnost pa načrtujemo ob naslednji dobavi.

Trenutne lokacije AED naprav v občini Jesenice (vir podatkov: Zavod za šport Jesenice in spletna stran http://www.ihelp.si/podstran.php?kat=stran&stran=AED_defibrilator)

 

Zap. št.

Imetnik

Število AED

Lokacija AED

1

Gasilsko reševalna služba Jesenice (GARS)

2

Mobilni - v reševalnem vozilu GARS

 

 

 

Mobilni - v gasilskem vozilu

2

Zavod za šport Jesenice

2

Dvorana Podmežakla

 

 

 

Mobilni - poleti na kopališču Ukova in na prireditvah

3

Društvo Gorska reševalna služba Jesenice (GRS)

1

Mobilni - v avtomobilu GRS

4

Harscho minerali d.o.o.

1

Cesta Borisa Kidriča 44, Jesenice

5

Mercator Hipermarket Jesenice

1

Sp. Plavž 5, Jesenice

6 Srednja šola Jesenice 1  Ulica bratov Rupar 2, Jesenice

7

Občina Jesenice

3

mobilni - v avtomobilu MIR

Planina pod Golico, KS/Gasilski dom

Javorniški rovt, Dom Pristava

 

Za nabavo defibrilatorjev je še vedno mogoče donirati in sicer lahko sredstva nakažete na račun Občine Jesenice št. SI56 01241-0100007593, sklic na št. SI 18 75400-7300000.

Prebrano 3458 krat Zadnja sprememba Sreda, 05. Oktober 2016, 08:36

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 1, 04.07.2016 17:17 od Peter

    Spoštovani,
    en defibrilator - AED imamo od leta 2013 tudi na Sredni šoli Jesenice, Ulica bratov Rupar 2.

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave