Skok na osrednjo vsebino

Novice

Občina Jesenice je v sodelovanju s Planinskim društvom Jesenice v torek, 25. junija, na praznik dneva državnosti, organizirala deseti pohod na Golico. 370 udeležencev se je povzpelo na priljubljen, 1836 metrov visok vrh v Karavank. Po vrnitvi z vrha sta pri koči praznične besede vsem izrekla podžupan občine Jesenice Miha Rezar in predsednik Planinskega društva Jesenice Vlado Hlede. Od vseh desetih dosedanjih pohodov je bil letošnji med najbolje obiskanimi. Podobno število pohodnikov je bilo leta 2015 in leta 2016. Vseh desetih pohodov se je doslej udeležilo že skoraj dva tisoč planincev.

Na družabnem srečanju pred kočo so za vedrejše razpoloženje z glasbo poskrbeli člani Tria Jakopič iz Planine pod Golici. Člani Planinskega društva so v koči odprli fotografsko razstavo z natečaja Trenutki Golice. Avtorji so v objektiv ujeli čudovite motive tega dela Karavank na čelu s priljubljenim vrhom. Žirija je prvo nagrado namenila avtorju Alešu Krivicu za fotografijo Narcise pod vrhom Male Golice, drugo nagrado je prejel Sandi Bertoncelj, tretjo Domen Mirtič Dolenec. Diplome so prejeli Darko Ferjan, Nataša Tavželj in Andrej Maver.

Slavnostni govornik generalmajor Ladislav Lipič je na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti opozoril na nevarnost molka, potvarjanje zgodovine in pomen prelomnih dogodkov, ki so se pred 28. leti odvijali na platoju Karavanke.

Včeraj je svoj 101. rojstni dan praznovala Ivanka Gašperin s Plavža. Ob njenem visokem jubileju so jo obiskali in ji čestitali župan občine Jesenice Blaž Račič, predsednica KS Plavž Ivanka Zupančič ter predsednik Društva upokojencev Jesenice Boris Bregant. Pridružila sta se jim tudi sin Janez in snaha Tonka, ki živita le nadstropje višje v bloku in ji pomagata pri vsakodnevnih opravilih. Župan je slavljenki v imenu Občine Jesenice izročil tudi darilno košaro, skupaj pa so preživeli prijetno urico druženja.

Jesenice – Včeraj je bilo svojemu namenu uradno predano novo otroško igrišče Katja na Ulici Viktorja Kejžarja na Jesenicah.

V nedeljo, 16. junija, je športni park Podmežakla preplavilo rekordnih 4.500 sodelavcev Skupine SIJ z družinami. Mudili so se na 6. Sijevem dnevu in v izjemnem vzdušju ponovno dokazali, da je to pomemben športno-družabni dogodek, ki vsako leto poveže vse več zaposlenih v Skupini SIJ.

V kabinetu župana občine Jesenice sta včeraj prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenija- Združenja športnih zvez (OKS – ZŠZ) mag. Janez Sodržnik in predsednik Športne zveze Jesenice Rajko Peternel podpisala pogodbo o delovanju regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez s sedežem na Jesenicah.

Podpis pogodbe o delovanju regijske pisarne sledi strategiji OKS-ZŠZ o delovanju na lokalni ravni, saj poglablja sodelovanje med športnimi zvezami in društvi v regiji in vzpodbuja k njihovemu proaktivnemu sodelovanju ob zagotavljanju ustreznih sistemskih sredstev za delovanje. Športni zvezi Jesenice, nosilki regijske pisarne OKS-ZŠZ Jesenice, je vodenje regijske pisarne OKS-ZŠZ zaupano že drugi mandat, saj se je v mandatu 2014-2018 izkazala z izvedbo številnih uspešnih projektov v regiji in pripomogla k razvoju športa v vseh pojavnih oblikah v svoji regiji. Pokriva občine Jesenice, Bled, Bohinj, Radovljica, Tržič, Gorje, Kranjska Gora, Preddvor in Žirovnica.

Vodja Brane Jeršin je predstavil delo v tem obdobju s poudarkom na uspešno izvedenih nalogah in projektih, ki pomembno vplivajo na razvoj množičnega športa, od mladih do starejših. Podpredsednik mag. Sodržnik je pohvalil delo regijske pisarne na Jesenicah, ki sodi med uspešnejše med 18-timi na območju Slovenije. Ob nalogah olimpijskega komiteja v novem mandatnem obdobju je izpostavil nadaljnjo podporo in pomoč regijskim pisarnam pri razvoju športa na lokalni ravni, tudi z novimi zaposlitvami profesionalnih športnih kadrov. Župan Blaž Račič je poudaril športno tradicijo Jesenic in nadaljnje spodbujanje občank in občanov k vsem oblikam športne dejavnosti.

Na pragu letošnje poletne počitniške in turistične sezone so izvajalci projekta mobilnosti na stičišču treh dežel Italije, avstrijske Koroške in Slovenije naredili pomemben korak naprej. Avstrijske državne železnice namreč uvajajo povezavo z vlakom med Beljakom, Trbižem in Jesenicami. Predvsem se je bodo razveselili kolesarji, ki predstavljajo pomemben člen v izvajanju projekta mobilnosti. V soboto. 8. junija, so izvedli prvo skupno kombinirano vožnjo z vlakom in kolesom.

Območno združenje Rdečega križa Jesenice je v sredo, 5. junija, podelilo priznanja krvodajalcem, ki so presegli krvodajalske mejnike 10, 20, 30, 40, 50, 60 in celo 70 darovanih enot krvi. Vseh prejemnikov priznanj je več kot sto, prireditve pa se jih je udeležilo okoli 30, med njimi tudi rekorderka s kar 70 darovanimi enotami Rina Klinar, ter s 60 darovanimi enotami Jože Jalen, Niko Kešina in Stanislav Narat.

Zbrane so nagovorili predsednica OZRK Jesenice Veronika Bregant, strokovni sodelavec za krvodajalstvo Rdečega križa Slovenije Boštjan Novak in jeseniški župan Blaž Račič, ki se je zahvalil krvodajalcem in dodal, da so ga spodbudili, da se tudi sam spet udeleži kakšne krvodajalske akcije.

Uporabne povezave